Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 131

Wątek: Obróbka RAW w DPP

Zablokowany

Domyślnie

1. Chyba dlatego ze sprawa dotyczyla ustawienia tych samych parametrow w DPP.
    2. Wiec przestrzen robocza zmieniam na WG.
    3. Doeiem sie lub zrobie eksperyment jak sobie radza w labie gdzie drukuje z RGB
    4. Mam spydera3 i tym kalibruje monitor, to jest fakt. Wobec tego co najlepiej ustawic w 'color match settings'?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yellowpliszka Zobacz posta
    1. Chyba dlatego ze sprawa dotyczyla ustawienia tych samych parametrow w DPP.
    2. Wiec przestrzen robocza zmieniam na WG.
    3. Doeiem sie lub zrobie eksperyment jak sobie radza w labie gdzie drukuje z RGB
    4. Mam spydera3 i tym kalibruje monitor, to jest fakt. Wobec tego co najlepiej ustawic w 'color match settings'?
    Dobry monitor jest zwykle na tyle dobrze skalibrowany fabrycznie, że profilowanie go kolorymetrem tylko psuje. Naprawdę wolałbym zostawić ustawienia fabryczne niż profilować wide gamuta spyderem.

Jak oddajesz do labu to albo w profilu labu albo w sRGB i lepiej o tym w labie powiedzieć przed wołaniem. Papiery w labie mają malutkie gamuty, dużo mniejsze od papierów drukarek (pisałem o drukarkach). Ten WG Canona to trochę nietypowy profil i mogą być kłopoty z konwersją w labie.

Na obrazku poniżej to generyczny profil drukarki Epsona (w technologii K3) -> Epson Premium.

Uploaded with ImageShack.us
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Poniżej porównanie na takim samym wykresie taniego WG z sRGB i drukarka

Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-08-2010 o 11:46 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Zablokowany

Domyślnie

Tem moj monitor to Dell 2407 wfp, nie wiem czy taki dobry ale bylo napisane ze ma 'wide gamut'. PrEd kalibrowaniem jest chyba zbyt niebieski, co widac bawiac sie przyciskiem ' switch' tuz po kalibracji. Wracajac do pytania, jak w takim ukladzie radzisz ustawic te dwa parametry w dpp? Jesli monitor jest szeroko gamutowy radzisz nie uzywac kalibratora i polegac na profilu producenta. Natomiast przestrzen robocza ustawic na wide gamut, dobrze rozumiem? Do czego tam w DPP jeszcze jest przestrzen RGB?
    Przepraszan moj monitor to 2408 wfp!
    Ostatnio edytowane przez yellowpliszka ; 19-08-2010 o 14:32 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Przede wszystkim poczytaj trochę o zarządzaniu kolorem (np. autorstwa Janusza właśnie) - wyniesiesz z tego więcej niż przez zadawanie takich pytań...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Przede wszystkim poczytaj trochę o zarządzaniu kolorem (np. autorstwa Janusza właśnie) - wyniesiesz z tego więcej niż przez zadawanie takich pytań...
    Wlasnie dlatego ze czytalem to pytam jak ustawic DPP, tam jest ogolnie o barwie w roznych softach. Tu jeszcze dochodzi sytuacja z ktora sie spotykam poraz pierwszy, Janusz odradza kalibrowanie 'dobrych' szeroko gamutowych monitorow. Jak mam poznac czy moj monitor jest dobry??
    Jest jakis soft do sprawdzenia gamutu mojego monitora? W konsekwencji bede mogl ustawic wszystko w DPP jak nalezy.
    Ostatnio edytowane przez yellowpliszka ; 19-08-2010 o 16:36 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Tu jeszcze dochodzi sytuacja z ktora sie spotykam poraz pierwszy, Janusz odradza kalibrowanie 'dobrych' szeroko gamutowych monitorow. .
    Odradza kalibrowanie kolorymetrem, a zaleca kalibrację spektofotometrem.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

....Janusz odradza kalibrowanie 'dobrych' szeroko gamutowych monitorow. Jak mam poznac czy moj monitor jest dobry??.
    Ależ zupełnie nie tak. Im lepszy monitor tym, zwykle, mniej "strojenia", kalibracji czy profilowanie potrzebuje. Ale to NIE OZNACZA, że nie trzeba ich kalibrować i profilować. Jedynie co mi się nie sprawdza to kolorymetr do kalibracji monitorów wide gamut. i1d2, spyder to kolorymetry. Do WG trzeba używać spektrofotometrów w rodzaju i1-pro.

Odróżnij kalibrację, wstępne ustawienie monitora i profilowanie. To są zupełnie różne rzeczy. Pytanie za 5 punktów - co masz poustawiane w menu monitora w zakładkach Color. Jakie wartości RGB ustawiłeś tam tym spyderem? (Podkreślam chodzi o "pokrętła" monitora dostępne tylko z menu monitora bezpośrednio)

Połóż gdzieś ten profil wygenerowany spyderem to się zobaczy co to za monitor.
    .
    .
    Poczytaj post: http://canon-board.info/showpost.php...6&postcount=74 u mnie to się w pełni potwierdza.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-08-2010 o 17:11 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Ależ zupełnie nie tak. Im lepszy monitor tym, zwykle, mniej "strojenia", kalibracji czy profilowanie potrzebuje. Ale to NIE OZNACZA, że nie trzeba ich kalibrować i profilować. Jedynie co mi się nie sprawdza to kolorymetr do kalibracji monitorów wide gamut. i1d2, spyder to kolorymetry. Do WG trzeba używać spektrofotometrów w rodzaju i1-pro.

Odróżnij kalibrację, wstępne ustawienie monitora i profilowanie. To są zupełnie różne rzeczy. Pytanie za 5 punktów - co masz poustawiane w menu monitora w zakładkach Color. Jakie wartości RGB ustawiłeś tam tym spyderem? (Podkreślam chodzi o "pokrętła" monitora dostępne tylko z menu monitora bezpośrednio)

Połóż gdzieś ten profil wygenerowany spyderem to się zobaczy co to za monitor.
    .
    .
    Poczytaj post: http://canon-board.info/showpost.php...6&postcount=74 u mnie to się w pełni potwierdza.
    Dziekuje za chcec pomocy i link. Przeczytalem w przyszlosci czeka mnie zmiana kalibratora..

Podsylam zrzuty z monitora tego o co pytales i nie tylko:

1. Ustawienia na 'pokretlach' monitora, aktywne mam sRGB ale innych lepszych nie widze.

2. Zrzut z pulpitu kalbratora, w takich parametrach ustawia mi profil.

3. Mozliwosci wyboru gamma itp, coz najlepiej wybrac?

4. I na koncu profil ustwiony Spyderem 3 Pro
    http://w179.wrzuta.pl/plik/a0TsMOUuR..._pnp_monitor-1

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

1. Masz nieskalibrowany i nieoprofilowany monitor. Wogóle.

2. Przeczytaj instrukcje obsługi kalibratora. Nie mam siły pisać po raz setny na czym polega wstępne ustawienie monitora.

3. To NIE jest Wide Gamut - to nie jest nawet narrow gamut. Toto jest MNIEJSZE od sRGB - obrazek poniżej.

4. To co dałeś wygląda na profil generyczny - generic - a nie wynik pracy kalibratora.

.
    .
    i drugi obrazek na tle AdobeRGB i taniego wide gamut HP

Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-08-2010 o 22:44 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Zablokowany

Domyślnie

No to zalamka, znaczy ze z tego monitora nic sie nie da wyciagnac?

Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów