Pokaż wyniki od 1 do 10 z 131

Wątek: Obróbka RAW w DPP

Mieszany widok

Domyślnie

Witam,

przejrzałem z dużą ciekawością cały wątek, także wykład szanownego Pana Janusza o ostrzeniu, ale trapi mnie pytanie : piszecie, żeby nie ostrzyć w DPP, tylko PS albo GIMP ...

Tylko z tym mam spory problem : nie mam PS (ani wiedzy, by go obsłużyć niestety), a GIMP pomimo, że darmowy, mam zainstalowany ale kompletnie do mnie nie przemawia. Podejrzewam, że trzeba skończyć licencjat co najmniej, by go obsłużyć i wykorzystać jego z pewnością doskonałe funkcje i możliwości ...

W takim razie wracam do DPP, otwieram fotkę zrobioną w RAW i w tool palette mam zakładkę RAW, gdzie na dole mam suwak sharpness ze skalą 0 do 10, przesunięcie jej w prawo (do 10) powoduje wyraźne wyostrzenie zdjęcia, oraz zakładkę RGB, gdzie na dole mam suwak sharpness ze skalą 0 do 500, tutaj także przesunięcie go w prawo powoduje wyostrzenie.

Jak tego używać ?? Bo pisaliście, żeby nie przesadzać z ostrzeniem.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez jacek-ie ; 21-01-2010 o 18:20

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek-ie Zobacz posta
    W takim razie wracam do DPP, otwieram fotkę zrobioną w RAW i w tool palette mam zakładkę RAW, gdzie na dole mam suwak sharpness ze skalą 0 do 10, przesunięcie jej w prawo (do 10) powoduje wyraźne wyostrzenie zdjęcia, oraz zakładkę RGB, gdzie na dole mam suwak sharpness ze skalą 0 do 500, tutaj także przesunięcie go w prawo powoduje wyostrzenie.

Jak tego używać ?? Bo pisaliście, żeby nie przesadzać z ostrzeniem.

Pozdrawiam
    Ja Ci zaproponuje metodę prób i błędów. Ostrość zdjęcia będzie zawsze subiektywna, to co dla jednego jest mało ostre, dla innego może być już za ostre. Różne zdjecia mogą wymagać też innego wyostrzania. Nie ma konkretnej recepty: np: zawsze ustaw ostrość na 9 czy inną i będziesz zadowolony. Musisz sam spróbować jakie ustawienia wymienionych suwaczków będą optymalne dla Ciebie i dla konkretnego zdjęcia.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Uprawnienia umieszczania postów