Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 131

Wątek: Obróbka RAW w DPP

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leopold Zobacz posta
    Sorki, ale się nie zgodzę :rolleyes::

Takie "cofnięcie" jest tylko kosmetyką, dzięki czemu na odbitce dany fragment obrazu będzie ciemniejszy niż najjaśniejsza możliwa biel albo kolor z jednym (dwoma) składnikami zsaturowanymi, ale żadna informacja na temat tego, jaki był naprawdę poziom zsaturowanego sygnału nie zostanie odzyskana.
    Tu nic do rzeczy nie ma matryca, bo po prostu w "przepalonym" kanale (kanałach) piksela (pikseli) zamiast informacji 12 czy 14-bitowej mamy 1-bitową (sygnał większy lub równy maksymalnemu). Tego się nie da odzyskać.
    Oczywiście, można się bawić w różnego rodzaju aproksymacje, wykorzystując informacje z innych pikseli, albo informacje z innych kanałów, ale to już inna bajka i efekt jest odzwierciedleniem algorytmu a nie rzeczywistego sygnału.

Pozdrawia Leopold
    Nie jest tak źle.

Chodzi o to, że przepały które widać po otworzeniu jakiegokolwiek konwertera RAW przy ustawieniu "exposure" (czy jak to w danym przypadku nazwano), na zero nie są zawsze prawdziwymi przepałami. Często informacja jest i to we wszystkich 3 kanałach i "odzyskuje" się (co nigdy nie zostało stracone, choć DPP czy cokolwiek innego pokazuje brutalne czerwone plamy) właśnie przez cofnięcie tego suwaka.

Ale to chyba każdy kto sie bawił wywoływaniem rawów choć przez 5 minut chyba powinien zauwazyć?

A dopiero potem jest odzyskiwanie z jednym lub dwoma kanałami naprawdę obciętymi.

Domyślnie

To może warto dodać, bo nie wszyscy zaczynają prace z programem od ustawienia parametrów środowiska pracy, że w zakładce Preferences->View Settings jest opcja "Hi../Sh.. Alert" gdzie można sobie ustawić poziom ostrzeżenia o "przepaleniu/niedoświetleniu". Ja używam (255/0). W lewym dolnym narożniku ramki wyświetlane są rzeczywiste bieżące wartości sygnałów R, G i B w pikselu.
    Pozdrawia Leopold

PS. Oczywiście moje wcześniejsze uwagi dotyczyły rzeczywistych przepaleń (sygnał > 255) a nie skutków nadmiernie gorliwych alarmów :razz:

Domyślnie

To może warto dodać, bo nie wszyscy zaczynają prace z programem od ustawienia parametrów środowiska pracy, że w zakładce Preferences->View Settings jest opcja "Hi../Sh.. Alert" gdzie można sobie ustawić poziom ostrzeżenia o "przepaleniu/niedoświetleniu". Ja używam (255/0). W lewym dolnym narożniku ramki wyświetlane są rzeczywiste bieżące wartości sygnałów R, G i B w pikselu.
    Pozdrawia Leopold

PS. Oczywiście moje wcześniejsze uwagi dotyczyły rzeczywistych przepaleń (sygnał > 255) a nie skutków nadmiernie gorliwych alarmów :razz:
    No ale więc właśnie, to nie są nadgorliwe alarmy, to są prawdziwe białe plamy bez szczegółow przy tym ustawieniu. Które wypełnią się szczegółami po cofnięciu suwaka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    ...to są prawdziwe białe plamy bez szczegółow przy tym ustawieniu. Które wypełnią się szczegółami po cofnięciu suwaka.
    Szanowny Kolego,
    dyskusja się "zapętliła" choć obaj, zdaje się, jesteśmy zgodni w poglądach Uporządkujmy ją szybko, byśmy nie wyszli na forumowych "trolli":
    Jeśli fragment obrazu jest oznaczany przez program jako przepalony/niedoświetlony, ale we wszystkich kanałach (RGB) oryginalnego zbioru danych jest użyteczny sygnał, powiedzmy z zakresu 1-254, to zmiana sposobu przetwarzania obrazu (przesuniecie suwaczka) załatwia sprawę, bo to nie obraz jest przepalony, tylko źle go opracowujemy.
    Natomiast jeżeli w którymkolwiek kanale RGB w pikselu jest sygnał 0 albo 255, to informacja o rzeczywistym kolorze i rzeczywistej jasności tego piksela jest bezpowrotnie utracona. Wtedy użycie dowolnego "suwaka" (czyli mniej lub bardziej zaawansowanego algorytmu) maskuje czy minimalizuje problem ale go w cudowny sposób nie usuwa.
    Pozdrawia Leopold :razz:

Domyślnie

Witam,

przejrzałem z dużą ciekawością cały wątek, także wykład szanownego Pana Janusza o ostrzeniu, ale trapi mnie pytanie : piszecie, żeby nie ostrzyć w DPP, tylko PS albo GIMP ...

Tylko z tym mam spory problem : nie mam PS (ani wiedzy, by go obsłużyć niestety), a GIMP pomimo, że darmowy, mam zainstalowany ale kompletnie do mnie nie przemawia. Podejrzewam, że trzeba skończyć licencjat co najmniej, by go obsłużyć i wykorzystać jego z pewnością doskonałe funkcje i możliwości ...

W takim razie wracam do DPP, otwieram fotkę zrobioną w RAW i w tool palette mam zakładkę RAW, gdzie na dole mam suwak sharpness ze skalą 0 do 10, przesunięcie jej w prawo (do 10) powoduje wyraźne wyostrzenie zdjęcia, oraz zakładkę RGB, gdzie na dole mam suwak sharpness ze skalą 0 do 500, tutaj także przesunięcie go w prawo powoduje wyostrzenie.

Jak tego używać ?? Bo pisaliście, żeby nie przesadzać z ostrzeniem.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez jacek-ie ; 21-01-2010 o 18:20

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek-ie Zobacz posta
    W takim razie wracam do DPP, otwieram fotkę zrobioną w RAW i w tool palette mam zakładkę RAW, gdzie na dole mam suwak sharpness ze skalą 0 do 10, przesunięcie jej w prawo (do 10) powoduje wyraźne wyostrzenie zdjęcia, oraz zakładkę RGB, gdzie na dole mam suwak sharpness ze skalą 0 do 500, tutaj także przesunięcie go w prawo powoduje wyostrzenie.

Jak tego używać ?? Bo pisaliście, żeby nie przesadzać z ostrzeniem.

Pozdrawiam
    Ja Ci zaproponuje metodę prób i błędów. Ostrość zdjęcia będzie zawsze subiektywna, to co dla jednego jest mało ostre, dla innego może być już za ostre. Różne zdjecia mogą wymagać też innego wyostrzania. Nie ma konkretnej recepty: np: zawsze ustaw ostrość na 9 czy inną i będziesz zadowolony. Musisz sam spróbować jakie ustawienia wymienionych suwaczków będą optymalne dla Ciebie i dla konkretnego zdjęcia.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Domyślnie

Szanowny Kolego,
    dyskusja się "zapętliła" choć obaj, zdaje się, jesteśmy zgodni w poglądach Uporządkujmy ją szybko, byśmy nie wyszli na forumowych "trolli":
    Żeby się nie zapętlać, najlepiej unikać komentarzy do rzeczy oczywistych.

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Przepały w rawie możesz cofnąć (lub nie, zależy od matrycy aparatu) suwakiem brightness - Ctrl+T, zakładka raw
    To naprawdę nie wymaga sprostowań,

Sorki, ale się nie zgodzę :rolleyes::
    kiedy się rozumie, że chodzi o "to co wyglada jak przepały przy obróbce RAW" . A czy to zniknie czy nie to się okaże po prostu manipulujac tym suwakiem i uzywając oczu. Więc nie ma potrzeby zniechęcać przedpoczątkujacych do manipulowania czym się da, bo to nie jest ani chirurgia mózgu ani "rocket science".

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Faktycznie kolego off że hej! Proponuję zastrzec na forum że user może być tyko absolwentem filmówki ewentualnie początkującym z 20letnim starzem zawodowym w temacie. Przecież każdy pytający jest leniem któremu nie chce wygooglować tematu... Swoją drogą zadaj na forum 1 pytanie na które nie znajdziesz odpowiedzi w sieci? W najgorszym razie po 2 tygodniach szukania dostaniesz odpowiedź: poszukaj jeszcze raz i nie zapomnij przelecieć wszystkie dostępne FAQi )
    Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Uwaga teraz bedzie offtopic, że hej!

Istnieje powszechne, ale absolutnie błędne wyobrażenie o funkcjonowaniu forów internetowych. Polega ono na tym, że bedąc przekonanym, że do tego sluzy forum, zadaje się bez zastanowienia pytanie i czeka na odpowiedź.
    Błądów w tych dwóch czynnościach jest cała masa.

Pierwszy, to przekonanie, że "ja" jestem wyjatkowy/a i cały świat dookoła nie robi nic tylko czeka jak wierny pies, by odpowiedzieć na moje, łaskawie zadane pytanie.

Drugi, to że wszyscy dookola czerpią wręcz seksualna przyjemnośc z odpowiadania wciaz na te same pytania.

Trzeci, że szybciej otrzymamy odpowiedź na forum, niż sami ja odznajdziemy przy pomocy wszelkich dostępnych wyszukiwarek.

Czasami, wystepuje czwarty błąd, przekonanie ze forum to swego rodzaju "helpdesk online". Posty osób tym dotkniętych zwykle kończą sie zdaniem: "Prosze o szybką odpowiedź".

W/w wynikaja zazwyczaj, albo z nieobycia z internetem, czyli swego rodzaju "dziecinności sieciowej", albo z narcyzmu. Ufam, że w tym przypadku mamy doczynienia jedynie z tym pierwszym.

Jeśli mamy doczynienia z tym drugim, istnieje kolejny błąd. Ale tu już wchodzimy na wyższy poziom i zachaczamy o zjawiska trollowania, rydlowania etc. Niektórzy, żyjąc w przekonaniu o swym wyrafinowaniu i przebiegłości, opatrują posty zdaniami w stylu: "Jestem tu nowy więc jeśli pisze w złym dziale to proszę o wyrozumiałośc", albo "Tylko proszę :help: nie piszcie że ten temat był wałkowany sto razy :-/ i trzeba użyć szukajki albo google proszę o pomoc i konkretną odpowiedz :help:".
    Błąd leży w przekonaniu, że osoby po "drugiej stronie" to pełne altruizmu i współczucia, naiwne, dobre duszki, które widząc wielkie oczy "kota z drugiej części Shreka", rozpływają sie jak masło. Nic bardziej mylnego. Po drugiej stronie, siedzą osoby zdecydowanie bardziej inteligentne i bardziej cyniczne, niż się wydaje. Doskonale zdają sobie sprawę z socjotechniki, jaką próbuje się zastosować wiec nie warto liczyć na ich naiwność. Jeśli nie user, to na pewno moderator sprowadzą Cię na ziemię szybciej, niz się tego spodziewasz.

Pozdrawiam i polecam zasadę MSP - Myśl, Szukaj, Pytaj. Kolejność niezwykle istotna.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Pod warunkiem, że ustawienia są jak na obrazku: (tools->Preferences albo Ctrl+K)

http://canon-board.info/showpost.php...0&postcount=10
    Posiadajac szerokogamutowy LCD (110% color gamut), jak ustawiec 'default settings for work color space' i 'color matching settings' skoro i tak na koniec prasuje to do sRGB ? Czy maja te ustwienia wplyw na wyglad ostatecznego sRGB ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez yellowpliszka Zobacz posta
    Posiadajac szerokogamutowy LCD (110% color gamut), jak ustawiec 'default settings for work color space' i 'color matching settings' skoro i tak na koniec prasuje to do sRGB ? Czy maja te ustwienia wplyw na wyglad ostatecznego sRGB ?
    Zapomnialem dodac ze monitor jest skalibrowany spyderem 3
    Ostatnio edytowane przez yellowpliszka ; 19-08-2010 o 06:57 Powód: Automerged Doublepost

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yellowpliszka Zobacz posta

Zapomnialem dodac ze monitor jest skalibrowany spyderem 3
    1. Zupełnie nie rozumiem dlaczego piszesz to pod moim - mocno wyrwanym z kontekstu cytatem. Odpowiedź była na konkretny temat i ma się nijak do Twojego pytania.

2. Robocza przestrzeń powinna być większa niż gamut monitora. To chyba oczywiste. Jak masz WG i używasz sRGB to tak jakbyś mając Ferarri używał tylko 1-szego i drugiego biegu.

3. Dlaczego na koniec "prasować do sRGB". Większośc współczesnych papierów drukarek ma gamuty sporo większe od sRGB.

4. Spyderem to se można... żaden kolorymetr sobie nie radzi z wide gamutem. Oglądałem i porównywałem sporo profili robionych kolorymetrami i spektrofotometrami. Na Wide Gamut wszystkie kolorymetry się wyłożyły i to dośc sporo.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów