Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 131

Wątek: Obróbka RAW w DPP

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    1. Masz nieskalibrowany i nieoprofilowany monitor. Wogóle.

2. Przeczytaj instrukcje obsługi kalibratora. Nie mam siły pisać po raz setny na czym polega wstępne ustawienie monitora.

3. To NIE jest Wide Gamut - to nie jest nawet narrow gamut. Toto jest MNIEJSZE od sRGB - obrazek poniżej.

4. To co dałeś wygląda na profil generyczny - generic - a nie wynik pracy kalibratora.

Uploaded with ImageShack.us
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    .
    i drugi obrazek na tle AdobeRGB i taniego wide gamut HP

Ok troche sie juz otrzasnolem po tym co napisales, myslalem ze nie mam zlego monitora, moze nie najlepszego ale nie czegos co jest ponizej sRGB..

1. Jak to mozliwe skoro po kalibrowaniu widze roznice w kolorach, malo tego, moge ja sobie dowoli przestawiac -przed i po! Gdzie doczytales sie tej informacji w , czy moge wiedziec?

2. Niestety instrukcji nie posiadam, poszukam jakiegos manuala w sieci. Co do wstepnego ustawienia monitora to sie rozgladam za tym na forum, duzo pokrewnych tematow, na razie nic konkretnego nie znalazlem. Chyba to ale to troche juz wyzsza szkola jazdy: http://canon-board.info/showthread.p...e+point&page=2

3.Skoro to nie jest nawet narrow gamut to dlaczego chcac cos zmienic w ustawieniach monitora w OS ostrzega mnie, ze jesli cokolwiek zmienie to strace ten ktory mnam duzo lepszy 'wide gamut'..?? Moze ten monitor moze cos wiecej ale ja po prostu poslalem nie to co nalezy?

4.Gdzie odnalezc wynik pracy kalibratora?

Zablokowany

Domyślnie

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

W Windows w panelu sterowania masz "Zarządzanie Kolorem".

JAKI PROFIL jest ustawiony jako defaultowy dla Monitora. Zobacz i połóż TEN defaultowy profil w necie. (Jest w katalogu Windows->system32->spool->drivers->color). Profil generyczny to nie jest profil wygenerowany przez kalibrator. To profil przygotowany przez producenta monitora jako jakaś średnia z produkcji. Nie twierdzę, że Twój monitor nie jest wide gamut. Profil który udostępniłeś zdecydowanie nie jest WG.

Nie posiadam Spydera ale zawsze jednym z pierwszych etapów profilowania jest ustawienie jasności, kontrastu i regulacja kanałów RGB w monitorze. Powinieneś wybrać Custom RGB i w programie od spydera ustawić kanały RGB. To musi być coś zbliżonego to tego poniżej (to jest z i1d2)

.
    .
    i PRZECZYTAJ

http://canon-board.info/showthread.php?t=8520
    http://www.fotosik.pl/module.show_do...=DFV_lekcja_20
    ...
    ....
    PS> OS ostrzega "w standardzie" na zasadzie "czy na pewno wiesz co robisz?". Sorry ale Ty, jak widać, nie wiesz więc OS słusznie Cię ostrzega.
    ...
    ...
    ...
    I KASUJ linki do obrazków z cytatu.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 20-08-2010 o 07:57 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Zablokowany

Domyślnie

[QUOTE=Janusz Body;856320]W Windows w panelu sterowania masz "Zarządzanie Kolorem".

JAKI PROFIL jest ustawiony jako defaultowy dla Monitora. Zobacz i połóż TEN defaultowy profil w necie. (Jest w katalogu Windows->system32->spool->drivers->color). Profil generyczny to nie jest profil wygenerowany przez kalibrator. To profil przygotowany przez producenta monitora jako jakaś średnia z produkcji. Nie twierdzę, że Twój monitor nie jest wide gamut. Profil który udostępniłeś zdecydowanie nie jest WG.

To jest moj aktualny zrzut ze strony zarzadzania kolorem:

A tu podsylam ostatni profil oznaczony jako defaultowy:
    http://w59.wrzuta.pl/plik/74cIMxNe3z...itor-1_ostatni

A tu jest ten co byl w zarzadzaniu kolorow ponizej default, dodaje go dla pewnosci ze zamieszaczm wszystko co konieczne.
    http://w59.wrzuta.pl/plik/8XA7svnfw0...splayprofile-0

Nie posiadam Spydera ale zawsze jednym z pierwszych etapów profilowania jest ustawienie jasności, kontrastu i regulacja kanałów RGB w monitorze. Powinieneś wybrać Custom RGB i w programie od spydera ustawić kanały RGB. To musi być coś zbliżonego to tego poniżej (to jest z i1d2)
    Po przeczytaniu paru wiecej postow zabralem sie do kalibrowania/profilowania raz jeszcze. Jak wyczytalem najpierw nalezy ustawic kolory, jasnosc, kontrast 'z reki' a pozniej polaczyc kalibrator aby ustawic profil, tak zrobilem. U mnie kolory kontrast czy jasnosc nie da sie ustawic softem Spydera 3 Pro, kolory zrobilem to z poziomu ustawien monitora, i wyglada to teraz tak:

Z poziomu OS win7 ustawilm kontrast czy jasnosc. Chyba jednak powinienem to zrobic podobnie, z poziomu monitora, tak..?

Zablokowany

Domyślnie

Przepraszam za balagan w ostatnim poscie, nie opanowalem jeszcze dosyatecznie cytowania maili w odpowiedzi.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Poniżej Twoje profile - dość mocno różne od poprzedniego. Nie wiem jak nazywa profile spyder ale generic = ogólny, pospolity i tak nazywa się zwykle profile przygotowane przez producenta dla całej serii/typu papieru czy monitora.

Ustawianie R G B w monitorze na oko bez przyrządu "niezabardzomasens".

.
    .
    Ten spyder nie ma jakiejś opcji typu "advanced"? Jeśli tak to zapewne tam jest ustawianie RGB
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 20-08-2010 o 22:41 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    .
    Ten spyder nie ma jakiejś opcji typu "advanced"? Jeśli tak to zapewne tam jest ustawianie RGB
    Jak najbardziej ma...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Jak najbardziej ma...
    Gdzie w ktorym miejscu? Ogladalem tutka na ich stronie, tam byla mozliwosc ustawienie kanalow! U mnie tego kroku nie widze. Dzis postaram sie zadzwobic do producenta, moze cos podpowiedza.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yellowpliszka Zobacz posta
    Gdzie w ktorym miejscu? Ogladalem tutka na ich stronie, tam byla mozliwosc ustawienie kanalow! U mnie tego kroku nie widze. Dzis postaram sie zadzwobic do producenta, moze cos podpowiedza.
    Nie mam pojęcia, ostatni raz Spydera dotykałem z dwa lata temu i softu już dawno nie mam na kompie - nie wiem czy coś się przełączało, ale na pewno ustawianie ustawianie temperatury bieli za pomocą zmiany wag RGB tam było...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yellowpliszka Zobacz posta
    http://spyder.datacolor.com/download...User_Guide.pdf str. 44.

http://spyder.datacolor.com/dl_manuals.php

googlami ok 30 sek. żeby do tego dotrzeć.

Janusz,

Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów