Pokaż wyniki od 1 do 10 z 131

Wątek: Obróbka RAW w DPP

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Carine

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leopold Zobacz posta

Hmmm, czy chodzi może o przesyłanie zdjęć do laba poprzez internet? Jeśli tak, to może mógłby podsunąć AGFE?
    tak.już tak kiedyś przesyłałam.pewnie z rawami będzie gorzej bo poprostu zajmują wiecej miejsca ale wtedy mi pieknie zdj wywołał.nawet bym powiedziała ,że wyglądały troszke lepiej na papierze.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Carine Zobacz posta
    tak.już tak kiedyś przesyłałam.pewnie z rawami będzie gorzej bo poprostu zajmują wiecej miejsca ale wtedy mi pieknie zdj wywołał.nawet bym powiedziała ,że wyglądały troszke lepiej na papierze.
    Nie rozumiem Cię niestety... dlaczego z RAWami ma być gorzej? Laby o ile wiem nie przyjmują chyba zdjęć w RAWach z poprawkami, więc przekonwertować musisz sama. A ich czy ten JPG powstał w aparacie, w DPP czy w Paincie niespecjalnie ciekawi ;-)
    Entuzjastyczny Neofita

Coś już napisał Awatar Carine

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Nie rozumiem Cię niestety... dlaczego z RAWami ma być gorzej? Laby o ile wiem nie przyjmują chyba zdjęć w RAWach z poprawkami, więc przekonwertować musisz sama. A ich czy ten JPG powstał w aparacie, w DPP czy w Paincie niespecjalnie ciekawi ;-)
    bo pomimo to ,że zostały zapisane jako jpg to dalej zajmują więcej miejsca od zwykłych jpg(chyba ,że sie mylę? ) i wtedy ich przesyłanie do laba będzie dłużej trwało.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Carine Zobacz posta
    bo pomimo to ,że zostały zapisane jako jpg to dalej zajmują więcej miejsca od zwykłych jpg(chyba ,że sie mylę? ) i wtedy ich przesyłanie do laba będzie dłużej trwało.
    Przed konwersją do jpega zmniejsz rozmiar pliku tak, żeby Ci wychodziło 300DPI na zamierzonej wielkości odbitki.

np. 10 x 15 cm (1 cal = 2.54 cm) = 3,94 x 5,90 cala

3.94 x 300 = 1182
    5,90 x 300 = 1770 pikseli

zdjęcie o tych rozmiarach przesyłasz do labu.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów