Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 131

Wątek: Obróbka RAW w DPP

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Carine Zobacz posta
    już o nic nie pytam
    Nie chodzi o to by kipe zwiesić i już. Zacznij od przejrzenia poszczególnych działów w poszukiwaniu FAQ'ów, tips 'n tricks, itp.
    Jest masa wykładów (również video!) Janusz Body nazywa się toto szkoła czy lekcja canon-board.

Potem zadawaj pytania.
    the silence is deafening

Coś już napisał Awatar Carine

Domyślnie

ogladnełam tutki z linku podanego wcześniej,ale wszystko jest po ang:neutral:
    a reszta co znalazłam to raczej do camera raw było.ale poszukam jeszcze thx
    pzdr

Domyślnie

ogladnełam tutki z linku podanego wcześniej,ale wszystko jest po ang:neutral:
    a reszta co znalazłam to raczej do camera raw było.ale poszukam jeszcze thx
    pzdr
    Napisz co konkretnie chcesz zrobić w DPP, postaram się pomóc, bo rzeczywiście większość porad w necie dyskryminuje DPP
    the silence is deafening

Domyślnie

piszecie ,żeby rawów nie ostrzyć.czyli mam rozumieć ,że suwaki w DPP z ostrością ustawić na 0 a ostrzyć tiffa w innym programie
    pozdrawiam.

Domyślnie

nie wiem gdzie usuwać szumy,eliminować przepalenia.Jak wiecie DPP też jest po ang.i troche się w nim nie łapie.Pozatym zaciekawiło mnie to co piszecie z ostrością na drugim wątku,żeby nie ostrzyć rawa.

My Nick próbuje ściągnąć to co podałeś ale wyskakuje mi ERROR
    Ostatnio edytowane przez Carine ; 19-01-2010 o 16:31

Domyślnie

nie wiem gdzie usuwać szumy,eliminować przepalenia.Jak wiecie DPP
    No dobra, kilka krótkich wskazówek do DPP.
    1. Odpalamy DPP
    DPP uruchomi się zapewne w układzie przeglądarki zawartości folderów. Po lewej drzewo folderów, po prawej podgląd miniatur.
    2. W opcji Tools->Preferences->View Settings warto zaznaczyć "Display only CR2.." aby nie pokazywał CR2 i JPG z tego samego pstryka jako oddzielnych miniatur.
    Warto też wejść w przyszłości w opcję "Color Management" ale nie wszystko naraz.
    3. Wchodzimy w Tools->Start quick check tool (Alt+Q) i dokonujemy oceny jakości obrazków, oznaczając najlepsze do dalszej obróbki (dając im np. rangę 1), inne do wywalenia (dając im np. rangę 3), itd.
    4. Można też pkt. 3 sobie podarować i od razu edytować upatrzony obrazek.
    5. Edycję włączamy podwójnie klikając miniaturkę alb Ctrl+O, a potem włączamy paletę narzędzi czyli Ctrl+T
    6. Przepalenia - nie eliminuje się, co się przepaliło, to tego nie ma.
    Edytujemy natomiast:
    jasność (RAW->Brightness)
    balans bieli (RAW->White balans...)
    punkt czerni i bieli (RAW->histogram->linie krawędziowe)
    kontrast (contrast)
    światła (highlight)
    cienie (shadows)
    odcień (color tone)
    nasycenie (saturation)
    Warto włączyć ostrzeżenie cieni/świateł (Alt+N, Alt+M) a poziom alarmu można też ustawić w View Settings.
    Szumy:
    Otwieramy zakładkę NR/Lens/ALO
    Wchodzimy do NR Preview (podgląd redukcji szumu)
    i eksperymentujemy z suwakami Luminance... (szum sygnału) i Chrominance.. (szum koloru)
    7. Obrazek obrobiony zapisujemy poprzez File->Convert&Save.
    Pozdrawia Leopold
    Ostatnio edytowane przez leopold ; 19-01-2010 o 17:37

Domyślnie

dziekuję :*:*:*

Domyślnie

piszecie ,żeby rawów nie ostrzyć.czyli mam rozumieć ,że suwaki w DPP z ostrością ustawić na 0 a ostrzyć tiffa w innym programie
    pozdrawiam.
    Poszukaj wątku "wyostrzanie" JanuszaBody. Generalnie możesz sobie ustawić sharpness na 3 w DPP, ale ja, np., w ogóle nie ostrze w tym programie bo nie za ciekawie on ostrzy i raczej zawsze jestem powyżej iso 800.

nie wiem gdzie usuwać szumy,eliminować przepalenia.
    Ctrl+T, zakładka NR/Lens/ALO - (noise reduction, redukcja szumu)

Polecam zostawić zakładkę luminance na zero a korzystać tylko z chrominance.

Przepały w rawie możesz cofnąć (lub nie, zależy od matrycy aparatu) suwakiem brightness - Ctrl+T, zakładka raw
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 20-01-2010 o 07:31
    the silence is deafening

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Przepały w rawie możesz cofnąć (lub nie, zależy od matrycy aparatu) suwakiem brightness - Ctrl+T, zakładka raw
    Sorki, ale się nie zgodzę :rolleyes::

Takie "cofnięcie" jest tylko kosmetyką, dzięki czemu na odbitce dany fragment obrazu będzie ciemniejszy niż najjaśniejsza możliwa biel albo kolor z jednym (dwoma) składnikami zsaturowanymi, ale żadna informacja na temat tego, jaki był naprawdę poziom zsaturowanego sygnału nie zostanie odzyskana.
    Tu nic do rzeczy nie ma matryca, bo po prostu w "przepalonym" kanale (kanałach) piksela (pikseli) zamiast informacji 12 czy 14-bitowej mamy 1-bitową (sygnał większy lub równy maksymalnemu). Tego się nie da odzyskać.
    Oczywiście, można się bawić w różnego rodzaju aproksymacje, wykorzystując informacje z innych pikseli, albo informacje z innych kanałów, ale to już inna bajka i efekt jest odzwierciedleniem algorytmu a nie rzeczywistego sygnału.

Pozdrawia Leopold

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Poszukaj wątku "wyostrzanie" JanuszaBody. Generalnie możesz sobie ustawić sharpness na 3 w DPP, ale ja, np., w ogóle nie ostrze w tym programie bo nie za ciekawie on ostrzy i raczej zawsze jestem powyżej iso 800.
    ok poszukam.
    Canon eos 450D + canon 18-55 mm IS + canon 55-250 mm IS + canon 50mm 1.8 + dodatki
    Moje foto

Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów