Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 131

Wątek: Obróbka RAW w DPP

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Zły pomysł obrabiać jpegi. Konwersja do JPG kończy proces obróbki. Jeżeli chcesz użyć DPP np. jedynie do korekcji aberracji szkła, a do reszty innego oprogramowania, powinnaś po prostu zapisać "dobawionego" RAWa i odczytać go w innym programie.
    nie da się tak zrobić
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Coś już napisał Awatar Carine

Domyślnie

czyli co oni jeszcze korektują zdjęcia? dlatego ci wyszły inne niż w rzeczywistości były na komputerze?(popatrzyłam na ten wątek) jeśli im napisze bez korekt prosze to wywołaja tak jak je widac na Kompie? i będzie ok?

a jeśli robie zdj od poczatku w jpg to nie powinnam ich wyostrzać? poprawiać? to jest praktycznie taka sama sytuacja.

airhead to jak mam zrobić w końcu ,żeby było ok?

Bywalec Awatar vidocq
    Miasto
    TST

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Carine Zobacz posta
    czyli co mam wywołac rawy w dpp? ,zapisać dalej jako raw.otworzyć photoscape lub gimpa ,dalej obrobić i dopiero zapisać jako jpg? tak to zrozumiałam.
    nie kapuje:neutral:
    Możesz zapisać jako tiff i obrabiać dalej jeśli masz taką potrzebę.
    Przedmówca sugerował, że całość obróbki powinnaś wykonać na RAWie a do jpga zapisywac już ostateczną wersję.
    Sam jednak wiem, że nie zawsze taki sposób mi pasuje.
    Zapisuję więc wstępnie obrobionego RAWa jako tiff lub psd (bo dalej obrabiam w photoshopie) i mam duże, nieskompresowane pliki nadające się do końcowej obróbki..
    Jednak jpg raczej do obrabiania się nie nadaje, to plik już stratnie skompresowany i nawet otwarcie go w programie graficznym i ponowne zapisanie pogarsza jego jakość.
    pozdrawiam, vidocq

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Tak, program którym chcesz "poprawić" DPP musi czytać RAWy i umieć je zapisać albo przekonwertować do JPG (co skończy dzieło).
    A program który potrafi odczytać RAWy z poprawkami z DPP nazywa się DPP - i TYLKO DPP.

....Jeśli wyostrzasz JPGa - wyostrzasz to co po konwersji wyszło, artefakty, zniekształcenia itp.....

Naprawdę?

@Carine - zrób ile się da w DPP. Jeśli zamierzasz dalej obrabiać a nie masz Photoshopa (z DPP mozna eksportować prosto do PS) to zapisz w TIFF - 16 bit.

Po obróbce w gimpie czy czymkolwiek innym skonwertuj do 8 bit i sRGB i zapisz z tagiem profilu i wyślij do labu. Nie pisz im nic w stylu "bez poprawek" bo żeby tak robić to 1. trzeba sporo wiedzieć, 2. Mieć skalibrowany monitor. 3. W pełni panowac nad "zarządzaniem kolorem" 4. itd. itp...

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

ok spróbuje tak jeśli zakapuje jak zapisać jako tiff;-)

a może macie jakiś sprawdzonych fotografów co wywołują zdj na labie(bardzo dobrze) na allegro?
    kiedyś właśnie wywoływałam u jednego takiego i zrobił mi piękne zdj ale to były zdj z cyfrówki w jpg wogóle nic nie obrabiane.jednak wyglądały jak na komputerze.identycznie wręcz.Czy jeśli tak było.teraz z tymi moimi obrobionymi zdj też sobie poradzi? czy to jakaś różnica jest wielka?

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    A program który potrafi odczytać RAWy z poprawkami z DPP nazywa się DPP - i TYLKO DPP.
    Nigdy tak nie robiłem (używałem od początku do końca DPP lub DxO), więc wyraziłem tylko pogląd jak to powinno być zrobione. DPP zrzuca chyba do bezstratnego TIFFa, natomiast nie zrzuca do DNG.

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Naprawdę?
    Na chłopski rozum - w JPG-u masz dużo mniej informacji niż w RAW (surowej macierzy zdjętej z matrycy). "Dekonwerter" JPG->RAW (choćby dowolna przeglądarka w 100% powiększenia) nie da Ci w wyniku tej samej macierzy pixeli. Wnioski pozostają w mocy przy dowolnych zabiegach na tych danych. Być może efekt będzie trudny do rozróżnienia "na oko", ale "na szkiełko" i owszem.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

ok spróbuje tak jeśli zakapuje jak zapisać jako tiff;-)
    Najczęściej to jest coś w rodzaju: File -> Save as i w opcji polecenia wybiera się właściwy format zapisu.

a może macie jakiś sprawdzonych fotografów co wywołują zdj na labie(bardzo dobrze) na allegro?
    Hmmm, czy chodzi może o przesyłanie zdjęć do laba poprzez internet? Jeśli tak, to może mógłby podsunąć AGFE?

teraz z tymi moimi obrobionymi zdj też sobie poradzi? czy to jakaś różnica jest wielka?
    Poradzi sobie pięknie. Inna rzecz, co dostanie (w sensie jakości) do druku i jaka jest jakość pracy samego lab'a.
    Często jakość "odbitek" jest zaskakująco odmienna od oczekiwań...

Pozdrawia Leopold

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leopold Zobacz posta

Hmmm, czy chodzi może o przesyłanie zdjęć do laba poprzez internet? Jeśli tak, to może mógłby podsunąć AGFE?
    tak.już tak kiedyś przesyłałam.pewnie z rawami będzie gorzej bo poprostu zajmują wiecej miejsca ale wtedy mi pieknie zdj wywołał.nawet bym powiedziała ,że wyglądały troszke lepiej na papierze.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

tak.już tak kiedyś przesyłałam.pewnie z rawami będzie gorzej bo poprostu zajmują wiecej miejsca ale wtedy mi pieknie zdj wywołał.nawet bym powiedziała ,że wyglądały troszke lepiej na papierze.
    Nie rozumiem Cię niestety... dlaczego z RAWami ma być gorzej? Laby o ile wiem nie przyjmują chyba zdjęć w RAWach z poprawkami, więc przekonwertować musisz sama. A ich czy ten JPG powstał w aparacie, w DPP czy w Paincie niespecjalnie ciekawi ;-)
    Entuzjastyczny Neofita

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nigdy tak nie robiłem (używałem od początku do końca DPP lub DxO), więc wyraziłem tylko pogląd jak to powinno być zrobione....
    Pogląd błędny. Tak ogólnie to forum ma służyć pomocą innym a nie wyrażaniu błędnych poglądów na zasadzie "nigdy tego nie robiłem..., nie wiem.... myślę....". To zwykle przynosi więcej szkody niż pożytku.

....
    Na chłopski rozum ......
    Chłopski rozum był skuteczny w XIX w.

http://canon-board.info/showthread.php?t=19955
    http://canon-board.info/showthread.php?t=21153
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12828.html
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=55279

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów