Strona 24 z 37 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 368

Wątek: EOS 7D - rewolucyjny, konfigurowalny system AF i jego problemy

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mam pytanie.
    W jakim formacie wykonujecie najczęściej zdjęcia; RAW czy któryś z mniejszych RAW-uf, czy JPEG. Zauważyłem,że u mnie najlepsza jakość i najostrzejsze zdjęcia są w mRAW.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

JPEG, RAW tylko jak muszę i raczej przy niskich ISO, przy wyższych rzeczywiście lepszy jest mRAW (mniejsze szumy).
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Enter1
    Guest

Domyślnie

Ja używam sigmy 18-200 F:3.5-6.3 DC OS, sigmy F:10-20 DC EX i sigmy 50 F:1.4 EX DG. Wszystkie trzy trafiają w punkt. Jedynie ten trzeci na największej dziurze miał lekki FF ale wyregulowałem to sobie bez trudu w body. Ta 50 to jest rewelacja śliczny bokeh plus głębia jak z FF i przepiękna plastyka. Kupiłbym je nawet wtedy gdybym musiał ostrzyć ręcznie.

Dopiero zaczyna Awatar Jeronimo
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie AF, mały obiekt, duża ogniskowa, duże krzaki/trzcina...

Jako że od niedawna fotografuje innym systemem mam problemy których kiedyś nie miałem... liczę na to że to kwestia braku wyczucia nowego sprzętu.

Zacznę od początku. Chciałbym zrobić ostre zdjęcie małemu ptaszkowi w 'chaszczach'
    Ptaszek ten przesiaduje głownie w trzcinie, pomiędzy nim, za nim i wszędzie gdzie spojrzę w wizjerze widzę małe badylki/trzcinę. Ustawiam AF na jeden centralny punkt i celuje w ptaszka (idealnie trafiam ze statywu). Problem w tym że AF głupieje, nie wyostrza. Czy to będzie tryb ostrzenia ONE SHOT czy też AI SERVO nie mogę złapać ostrości. (firmware 1.0.1)
    W poprzednim systemie celowałem w ptaka i była fotka (czasami ostra lub nie ostra, ale nie było sytuacji że AF nie chciał złapać).

Po wyłączeniu funkcji C.Fn III -4. sytuacja się poprawiła bo AF coś łapał ale nie zawsze celnie.

Po wielu próbach i chyba nawet ręcznie podostrzając zrobiłem zdjęcie (pokazuje żeby trochę naświetlić sytuacje o której pisze - jakby nie było dość specyficzną)
    większość zdjęć była nie ostra!!!

Mam też jedno pytanko bardziej technicznie
    Poniżej są pokazane dwa animowane gify
    1) Manual AF point selection:

2) Spot AF mode:

mam pytanie dot. 2) Spot AF mode
    czy podczas potwierdzenie ostrości w wizjerze widzicie punkt na czerwono podobnie jak na powyższej animacji? (czyli podświetla tylko mały kwadracik w środku)

U mnie podświetla duży kwadrat i ten mały na czerwono... :-? czy to normalne?
    Onanizm sprzętowy jest powodem niemocy twórczej...

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

U mnie podobnie jeden i drugi plus siatka ktora mam ustawiona w wizjerze.

Dopiero zaczyna Awatar Jeronimo
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

thx za info! przez chwile zgłupiałem że coś mam nie tak (gif to sciema marketingowa).
    Wgrałem najnowszy firmware i chyba lepiej działa mi AF w takich "ciekawych" warunkach jak opisywałem wcześniej.

pozdrawiam
    Onanizm sprzętowy jest powodem niemocy twórczej...

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa/Łódz

Domyślnie

Z doswiadczenia na 7D, sporadycznie centralny swieci sie na czerwono, czesto pudłuje, ostrzy sam nie wiem gdzie, tryb manualny przestawia sie sam, np wchodzi automat lub AV, mimo tego ze nadal jest na M, bede mial teraz "oczko" w weselach i od razu serwis, poza tym wiesza sie 7D, oryginal baterie i karty Kingstona x233, dopiero wyjecie baterii, uruchamia aparat, mam duza liste wad produktu, zmiana software nie pomogła, ogolnie jestem niezadowolony 7D, mam je jako drugie body i lipa....

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_D Zobacz posta
    Z doswiadczenia na 7D, sporadycznie centralny swieci sie na czerwono, czesto pudłuje, ostrzy sam nie wiem gdzie, tryb manualny przestawia sie sam, np wchodzi automat lub AV, mimo tego ze nadal jest na M, bede mial teraz "oczko" w weselach i od razu serwis, poza tym wiesza sie 7D, oryginal baterie i karty Kingstona x233, dopiero wyjecie baterii, uruchamia aparat, mam duza liste wad produktu, zmiana software nie pomogła, ogolnie jestem niezadowolony 7D, mam je jako drugie body i lipa....
    Może trafiła ci się felerna sztuka.
    Nic tylko serwis.

Powodzenia.
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Moim zdaniem do "takich zdjęć ptaków" musisz aplikować pomiar punktowy, mnie ela głupiała zupełnie na matrycowym w podobnych warukach a na punktowym odrazu znajdowała ptaszora pośród gałęzi na 50D a 7d ma jeszcze ciaśniejszy punktowy... a co do drugiej wypowiedzi to tylko niefrasobliwość autora że użytkuje zepsute body 7d bo odrazu powinno wylądować w serwisie.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Bywalec Awatar smartb
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_D Zobacz posta
    Podświetlanie aktywnego punktu przecież się ustawia w menu: może być na stałe lub podświetlenie automatyczne - w słabych warunkach świetlnych podświetla, w dobrych tylko powiększa czarny kwadracik punktu (jeśli ustawione na wyświetlanie wszystkich). Ustawień tam jest wiele - instrukcja się kłania i to nie po łebkach, a na poważnie. Trzeba to rozpracować i wtedy o dziwo zaczyna trafiać
    20D + 7D + 5DMK4 + 24-70/2,8LII, 70-200/2,8LIS, Art35/1,4, Art85/1,4, 430EX, 580EX, 055PROB+029

Strona 24 z 37 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów