Pokaż wyniki od 1 do 10 z 368

Wątek: EOS 7D - rewolucyjny, konfigurowalny system AF i jego problemy

Mieszany widok

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman73 Zobacz posta
    Na aparat zakładamy obiektyw. Wybieramy tryb pojedynczego punktu AF, tak żebyśmy my decydowali o tym, który z punktów będzie dokonywał pomiaru ostrości. Tryb zdjęć seryjny i AI Focus (lub AF-S w Nikonie).
    (...)
    Przetestowaliśmy obiektywy: 50 1.8 (dwie sztuki), 24 1.4L, 50 1.2L
    Rafał, kocham Cię po prostu, bo ja nie miałbym dziś takiej cierpliwości.

Gwoli uzupełnienia, powiem, że ja podczas tych testów najczęściej nie korzystałem z serii i fociłem w trybie One Shot, więc mieliśmy też wyniki z innych ustawień - tak samo złe.

Robiliśmy też na początku porównanie Spot AF, Point AF i jeszcze trybu Punkt + Automatyczne rozszerzenie - żaden tryb nie dawał jakiejkolwiek istotnej zmiany, poza tym, że chyba ze wspomnianym wcześniej 50/1.8 trochę lepiej było w trybie "Single Point" niż "Spot", ale tym niemniej - i tak źle.

I jeszcze gwoli uzupełnienia - testowane było też 135/2L, a ja w swoim "ogródku" miałem okazję zerknąć na 85/1.8. Ogólnie może mi się uda jeszcze zanim jeszcze pojadę na Żytnią wziąć na warsztat 35/1.4 i 14/2.8, się zobaczy.

Tym niemniej, nieważne ile testów zrobimy, ważne że w bezpośrednim porównaniu, dla tych samych scen, warunków i obiektywów, 7D daje dużo gorsze wyniki niż 1Ds2, 5D2, 5D czy 400D. Proste?

My już zresztą też nie piszemy o 7D w odniesieniu do tzw. BIFu, czyli birds in flight, gdzie jak można przeczytać na różnych forach, w trybach automatycznych, 19 punktowych, AF Servo itd itp - też na niektórych korpusach jest wypas, a na niektórych przemegatotalkatastrofa.

Domyślnie

Link do zdjęcia z dzisiejszego dnia,
    7D + C f1.8@1.8 cropy (mam dużo więcej ujęć)
    http://img211.imageshack.us/img211/144/test1v.jpg

cała klatka:
    http://img690.imageshack.us/img690/9218/img0668.jpg
    Ostatnio edytowane przez Thomason2005 ; 08-11-2009 o 18:26

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    Link do zdjęcia z dzisiejszego dnia,
    7D + C f1.8@1.8 cropy (mam dużo więcej ujęć)
    Hmm jeśli dobrze rozumuję to widzę, że rewelacji nie ma, ale przynajmniej niezbyt się zmienia z klatki na klatkę. Dobrze widzę?

Domyślnie

jak na f1.8 to nieźle wyszło. Dałem też na micro adjustment. Ogólnie dzisiaj miałem dwa zjechane foty, na kilkadziesiąt (robiłem po kilka-kilkanaście ujęć, sprawdzanie, kolejne ujęcia).
    Wczoraj miałem znacznie gorsze wyniki, chociaż tak jak pisałem - również inne puszki nie wyszły najlepiej, poza 5D mrkII, który przy ekspozycji +0EV spisał się bardzo dobrze. Zastanawiam się co mogło być przyczyną tego. Czy tło, aparat lekko ustawiony wyżej niż napisy, może też źle wycelowany AF (więcej jasnej przestrzeni).

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    jak na f1.8 to nieźle wyszło. Dałem też na micro adjustment. Ogólnie dzisiaj miałem dwa zjechane foty, na kilkadziesiąt.
    dwiema fotkami bym sie w ogole nie przejmowal (wez pod uwage, ze jeszcze dochodzi kilkuprocentowy blad zalezacy od obiektywu). i gdybym mial taki wynik bylbym pewnie dosc szczesliwy :] u mnie af na 10 fotek zle ustawil jakies 7 - a to juz lekka przesada...

jutro ide zaniesc swojego 7d na zytnia, napisze co powiedza.

sam sie dowiedzialem dopiero kilka dni temu od Fatman'a, ze niektore 7D maja waliety AF. pewnie do dzisiaj bym o tym nie wiedzial, bo po prostu zdjecia 7D robie sporadycznie, gdyz jak wiele innych osob kupilem go dla filmow.

i taki maly ot (albo i nie):
    Nie rozumiem niektorych osob.
    Gdy ktos cos pisze, a inne osoby potwierdzaja ten fakt, ze af nie dziala jak nalezy, to po co sceptycy, ktorzy nawet nie stali blisko 7D pisza posty z watpliwosciami czy dany czlowiek cos robi prawidlowo? (po co w ogole sie odzywacie?).
    Ludzie! Zacznijcie wierzyc innym! Wiem, ze to polska, ale nawet tu z taka mentalnoscia nabawicie sie tylko chorob spolecznych (o ile juz jakiejs nie macie)

Uprawnienia umieszczania postów