Cytat Zamieszczone przez Fatman73 Zobacz posta
Na aparat zakładamy obiektyw. Wybieramy tryb pojedynczego punktu AF, tak żebyśmy my decydowali o tym, który z punktów będzie dokonywał pomiaru ostrości. Tryb zdjęć seryjny i AI Focus (lub AF-S w Nikonie).
(...)
Przetestowaliśmy obiektywy: 50 1.8 (dwie sztuki), 24 1.4L, 50 1.2L
Rafał, kocham Cię po prostu, bo ja nie miałbym dziś takiej cierpliwości.

Gwoli uzupełnienia, powiem, że ja podczas tych testów najczęściej nie korzystałem z serii i fociłem w trybie One Shot, więc mieliśmy też wyniki z innych ustawień - tak samo złe.

Robiliśmy też na początku porównanie Spot AF, Point AF i jeszcze trybu Punkt + Automatyczne rozszerzenie - żaden tryb nie dawał jakiejkolwiek istotnej zmiany, poza tym, że chyba ze wspomnianym wcześniej 50/1.8 trochę lepiej było w trybie "Single Point" niż "Spot", ale tym niemniej - i tak źle.

I jeszcze gwoli uzupełnienia - testowane było też 135/2L, a ja w swoim "ogródku" miałem okazję zerknąć na 85/1.8. Ogólnie może mi się uda jeszcze zanim jeszcze pojadę na Żytnią wziąć na warsztat 35/1.4 i 14/2.8, się zobaczy.

Tym niemniej, nieważne ile testów zrobimy, ważne że w bezpośrednim porównaniu, dla tych samych scen, warunków i obiektywów, 7D daje dużo gorsze wyniki niż 1Ds2, 5D2, 5D czy 400D. Proste?

My już zresztą też nie piszemy o 7D w odniesieniu do tzw. BIFu, czyli birds in flight, gdzie jak można przeczytać na różnych forach, w trybach automatycznych, 19 punktowych, AF Servo itd itp - też na niektórych korpusach jest wypas, a na niektórych przemegatotalkatastrofa.