Strona 13 z 37 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 368

Wątek: EOS 7D - rewolucyjny, konfigurowalny system AF i jego problemy

Dopiero zaczyna Awatar Fatman73

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mk20 Zobacz posta
    D90 i 100% trafień - aparat super, żadnych problemów z użytkowaniem. Proszę poszukać na Nikon Forum.
    No właśnie, że nie jest super -bardzo często nie trafia w trudniejszych warunkach (słabe oświetlenie, taniec na weselu) właśnie z 50 1.4 AF-S.

Jednak kiedy robiliśmy testy z Adamem, przy dobrym świetle to właśnie taki był wynik jak już Adam wspominał -100% trafionych.

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    Podziwiam wszystkich, którzy testują AF body obiektywem 50 1.8 z myślą, że będzie trafiać 100% hahah :razz:
    Dla mnie ten obiektyw to czysty przypadek z moim 50D.
    Dziękuję za podziw. Dokładnie to samo szkło (egzemplarz), które "pięknie" pudłuje z 7D, na starym dobrym 5D ma praktycznie 100% trafień. Na 1.8 oczywiście.

Aha bo bym zapomniał: hahah.......... :razz:
    Ostatnio edytowane przez Fatman73 ; 08-11-2009 o 16:26

Zablokowany

Domyślnie

Heh, faktycznie EOT, bo jak nie masz 7D, to nie musisz tu nic pisać, bo to po prostu nie twój problem Czuj się szczęściarzem.

Dla zaspokojenia gromadki trolli może mi się uda wystawić trochę 100% cropów w jakimś zipie na serwer do ściągnięcia, żebyście uwierzyli.

Ale pewnie i tak potem znajdzie się gromadka niedowiarków, którzy na przykład powiedzą, że 50/1.2L i tak kiepsko ostrzy, a 135/2L wcale nie jest taki świetny i że powinienem się cieszyć, że mam ponad połowę trafionych. Pewnie będą to te same osoby, które sugerują, że obiektyw "lepiej łapie ostrość" jak się "przymknie z 1.4 do 2.0" *facepalm*

Dopiero zaczyna Awatar Fatman73

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ms714033 Zobacz posta
    Czy wszyscy ludzie na tym padole muszą wierzyć wyłącznie Twoim słowom???

Widzę, że mądrość jest jedynie Twoją domeną!

Nie chcę nikogo denerwować, ale chciałbym zobaczyć to o czym pisałem i sam ocenić ... mogę???

EOT.
    No jak EOT to **** blada..........

Ale jak jednak nie EOT to poczekaj do wieczorka, wstawię troszkę zdjęć z dzisiaj. Tylko w sumie co Ci to da, skoro i tak w każdej chwili możesz podważyć moje doświadczenie/możliwości oraz metodologię testowania ? Wystarczy, że to napiszesz, a ja będę "musiał" udowadniać, że tak nie jest....

Zapraszam do mnie do Łodzi, z przyjemnością dam Ci moje 7D na kilka godzin testów, przekonasz się osobiście.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez ms714033 Zobacz posta
    Daj ludziom organoleptycznie sprawdzić Twoje "testowanie" ... po prostu opisz je, daj przykłady, daj ogółowi potwierdzić to o czym piszesz.

Pozdrawiam.
    Matodologia testów.

Na aparat zakładamy obiektyw. Wybieramy tryb pojedynczego punktu AF, tak żebyśmy my decydowali o tym, który z punktów będzie dokonywał pomiaru ostrości. Tryb zdjęć seryjny i AI Focus (lub AF-S w Nikonie).
    Dla wyeliminowania możliwości poruszenia podczas robienia zdjęć i zachowania tych samych parametrów ekspozycji dla wszystkich testowanych puszek, przechodzimy na Manual.
    Ustawiamy odpowiednie parametry ekspozycji (dla 50 1.8 np.: 1/160, iso 200, f2) i zaczynamy robić zdjęcia. Staramy się nie przymykać zbyt mocno szkła (dla uzyskania małej GO, -duża GO mogłaby skutecznie „zamaskować” domniemany problem z AF).
    Fotografowane obiekty są od nas w różnych odległościach (mniej więcej od 0.7m do 10m).
    Celujemy tak aby punkt AF obejmował kontrastowe miejsce (czyli fotografując twarz celujemy w oko a nie czoło).
    Fotografowane obiekty to:

-twarz
    -but na stopie
    -drzewko iglaste (krzaczek w donicy)
    -brama
    -huśtawka dla dziecka
    -cała postać
    -logo na bluzce (jasne na ciemnym tle)

1.Robimy zdjęcia jedno za drugim, zmieniając fotografowany obiekt.
    2.Powtarzamy serię zdjęć tym razem robiąc po minimum 3 zdjęcia tego samego obiektu.
    3.Powtarzamy test jak w punkcie 2 jednak przy każdym następnym zdjęciu robimy przeogniskowanie.

Kiedy wykonamy serię zdjęć z użyciem danego obiektywu, zakładamy go na następne body (najpierw przetestowaliśmy dwie sztuki 7D). Kiedy kończą nam się dostępne body, zakładamy na pierwsze kolejny obiektyw. I tak dalej.
    Przetestowaliśmy obiektywy: 50 1.8 (dwie sztuki), 24 1.4L, 50 1.2L
    Kiedy skończyły się nam puszki i obiektywy z systemu Canona, rozpoczęliśmy testowanie Nikonów (D3 i D90) na identycznych warunkach. Przetestowane z Nikonami szkła to 35 1.8 i 50 1.4 AF-S.

Wnioski z tych testów już znacie, przypomnę tylko, że osobiście sprawdzałem jeszcze 2 inne sztuki 7D i miały ten sam problem co moja i Adama. Podobny problem zasygnalizował mi kolega z Warszawy (zresztą napisał o tym w wątku).

Nie wymyślamy tego, nie piszemy dla draki, nie obchodzą nas problemy z Nikonami i ich serwisowaniem, nikomu nie wmuszamy problemów -jesteśmy ciekawi czy jest to problem, który dotknął większej liczby egzemplarzy (co dla nas oznaczało by większe szanse na szybki i skuteczny serwis) czy tylko niewielkiej ich ilości (cóż peszek).

Dlaczego nie chcemy z Adamem serwisować naszych 7D już -wspominaliśmy o tym ale napiszę jeszcze raz.
    Tak samo jak Adam, kupiłem swojego 7D głównie do filmowania. AF w tym trybie w ogóle nie jest nam potrzebny. Dodatkowo każdy z nas dysponuje jeszcze co najmniej dwoma innymi body i nie mamy tzw „sraki”, że nie mamy czym focić, a klienci stoją już pod oknem i podpalają pochodnie.
    Gwarancję mamy na rok (poprawcie mnie jak jest inaczej) więc zdążymy puszki wysłać do serwisu jakby co.
    Jeśli problem okaże się globalny i całe serie 7D będą miały taki problem, to najprawdopodobniej Canon, wydali oficjalne oświadczenie, w którym coś tam stwierdzi i poprosi posiadaczy o odesłanie swoich puszek do serwisu. WTEDY będziemy mieli znacznie większe prawdopodobieństwo, że nasze puszki zostaną naprawione szybko (mam nadzieję) i w 100% skutecznie.
    W chwili obecnej w serwisie Canona na Żytniej, nic nie wiedzą o tego typu problemach z AF w 7D (lub wiedzą, ale nie ma oficjalnego stanowiska, więc nie powiedzą), co może oznaczać, że naprawa może być.............. hmmmm problematyczna ? (miałem już taki przypadek z obiektywem 85 1.8 ).

No to chyba na tyle.......

Logiczne ?
    Ostatnio edytowane przez Fatman73 ; 08-11-2009 o 17:13 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman73 Zobacz posta
    Na aparat zakładamy obiektyw. Wybieramy tryb pojedynczego punktu AF, tak żebyśmy my decydowali o tym, który z punktów będzie dokonywał pomiaru ostrości. Tryb zdjęć seryjny i AI Focus (lub AF-S w Nikonie).
    (...)
    Przetestowaliśmy obiektywy: 50 1.8 (dwie sztuki), 24 1.4L, 50 1.2L
    Rafał, kocham Cię po prostu, bo ja nie miałbym dziś takiej cierpliwości.

Gwoli uzupełnienia, powiem, że ja podczas tych testów najczęściej nie korzystałem z serii i fociłem w trybie One Shot, więc mieliśmy też wyniki z innych ustawień - tak samo złe.

Robiliśmy też na początku porównanie Spot AF, Point AF i jeszcze trybu Punkt + Automatyczne rozszerzenie - żaden tryb nie dawał jakiejkolwiek istotnej zmiany, poza tym, że chyba ze wspomnianym wcześniej 50/1.8 trochę lepiej było w trybie "Single Point" niż "Spot", ale tym niemniej - i tak źle.

I jeszcze gwoli uzupełnienia - testowane było też 135/2L, a ja w swoim "ogródku" miałem okazję zerknąć na 85/1.8. Ogólnie może mi się uda jeszcze zanim jeszcze pojadę na Żytnią wziąć na warsztat 35/1.4 i 14/2.8, się zobaczy.

Tym niemniej, nieważne ile testów zrobimy, ważne że w bezpośrednim porównaniu, dla tych samych scen, warunków i obiektywów, 7D daje dużo gorsze wyniki niż 1Ds2, 5D2, 5D czy 400D. Proste?

My już zresztą też nie piszemy o 7D w odniesieniu do tzw. BIFu, czyli birds in flight, gdzie jak można przeczytać na różnych forach, w trybach automatycznych, 19 punktowych, AF Servo itd itp - też na niektórych korpusach jest wypas, a na niektórych przemegatotalkatastrofa.

Domyślnie

Link do zdjęcia z dzisiejszego dnia,
    7D + C f1.8@1.8 cropy (mam dużo więcej ujęć)
    http://img211.imageshack.us/img211/144/test1v.jpg

cała klatka:
    http://img690.imageshack.us/img690/9218/img0668.jpg
    Ostatnio edytowane przez Thomason2005 ; 08-11-2009 o 18:26

Uzależniony

Domyślnie

problem jednak jest, miałem i ja ochotę na to body, ale jak zacząłem przeglądać przysłane przez Was zdjęcia ( dziękuję za to wszystkim!) to mi ochota przeszła, Kilka oczywiście było ok...
    Heniek

Coś już napisał

Domyślnie

Panie adamkozłowski79 pisze Pan na forum publicznym więc proszę by wściekłość na sprzęt nie wpływała na ton Pana wypowiedzi . Po poście fatmana73 ,, No właśnie, że nie jest super,, wiem o tym a domyślam się iż źle zostałem zrozumiany .

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    Link do zdjęcia z dzisiejszego dnia,
    7D + C f1.8@1.8 cropy (mam dużo więcej ujęć)
    Hmm jeśli dobrze rozumuję to widzę, że rewelacji nie ma, ale przynajmniej niezbyt się zmienia z klatki na klatkę. Dobrze widzę?

Domyślnie

jak na f1.8 to nieźle wyszło. Dałem też na micro adjustment. Ogólnie dzisiaj miałem dwa zjechane foty, na kilkadziesiąt (robiłem po kilka-kilkanaście ujęć, sprawdzanie, kolejne ujęcia).
    Wczoraj miałem znacznie gorsze wyniki, chociaż tak jak pisałem - również inne puszki nie wyszły najlepiej, poza 5D mrkII, który przy ekspozycji +0EV spisał się bardzo dobrze. Zastanawiam się co mogło być przyczyną tego. Czy tło, aparat lekko ustawiony wyżej niż napisy, może też źle wycelowany AF (więcej jasnej przestrzeni).

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    jak na f1.8 to nieźle wyszło. Dałem też na micro adjustment. Ogólnie dzisiaj miałem dwa zjechane foty, na kilkadziesiąt.
    dwiema fotkami bym sie w ogole nie przejmowal (wez pod uwage, ze jeszcze dochodzi kilkuprocentowy blad zalezacy od obiektywu). i gdybym mial taki wynik bylbym pewnie dosc szczesliwy :] u mnie af na 10 fotek zle ustawil jakies 7 - a to juz lekka przesada...

jutro ide zaniesc swojego 7d na zytnia, napisze co powiedza.

sam sie dowiedzialem dopiero kilka dni temu od Fatman'a, ze niektore 7D maja waliety AF. pewnie do dzisiaj bym o tym nie wiedzial, bo po prostu zdjecia 7D robie sporadycznie, gdyz jak wiele innych osob kupilem go dla filmow.

i taki maly ot (albo i nie):
    Nie rozumiem niektorych osob.
    Gdy ktos cos pisze, a inne osoby potwierdzaja ten fakt, ze af nie dziala jak nalezy, to po co sceptycy, ktorzy nawet nie stali blisko 7D pisza posty z watpliwosciami czy dany czlowiek cos robi prawidlowo? (po co w ogole sie odzywacie?).
    Ludzie! Zacznijcie wierzyc innym! Wiem, ze to polska, ale nawet tu z taka mentalnoscia nabawicie sie tylko chorob spolecznych (o ile juz jakiejs nie macie)

Strona 13 z 37 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów