Strona 3 z 37 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 368

Wątek: EOS 7D - rewolucyjny, konfigurowalny system AF i jego problemy

Domyślnie

tu sa wrazenia z praktycznego uzywania nowego af

http://www.robgalbraith.com/bins/mul...42-10239-10240

i z tego co pisza w trybach ciaglych nie jest tak rozowo jakby sie ze specyfikacji wydawalo... zdarza sie sporo pudel... np

Continuous focus using Zone AF, nine points in the centre, AI Servo and the EF 200mm f/2L IS, tracking a running dog in fading light, the results were terrible. Over about 80 frames the camera got almost nothing usably in focus. If this result is representative of Zone AF, then Zone AF will be the way wrong choice for fast-moving subjects. We had better luck tracking the same dog with Spot AF.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scanus Zobacz posta
    Dywaguję na temat AI servo siódemki a nie jedynki. Wystarczy przeczytać.
    Przeczytałem, inaczej oceniłem i raczej nie masz wpływu na to, jak ktoś subiektywnie ocenia treść Twoich postów.
    Poza tym odniosłem się również do dwóch usuniętych postów.

Coś już napisał Awatar elfi
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    tu sa wrazenia z praktycznego uzywania nowego af

http://www.robgalbraith.com/bins/mul...42-10239-10240

i z tego co pisza w trybach ciaglych nie jest tak rozowo jakby sie ze specyfikacji wydawalo... zdarza sie sporo pudel... np
    kichu1979 - kupiłeś dopiero co D300s (patrz forum Nikona) i siejesz defetyzm :-D . Zobaczymy co będzie w puszce z wersji produkcyjnej. Coś nie chce mi się wierzyć żeby Canon tak "dał ciała". Też jestem zainteresowany AF w 7D, bo od tego zależy w jaki system wejdę. Jeśli AF nie będzie porównywalny do tego w D300s, to pozostaje mi Nikon
    Sorry za małe OT
    Ostatnio edytowane przez elfi ; 06-09-2009 o 16:17

Domyślnie

ale tu nie o to chodzi, zeby sie licytowac co to kupil itp. itd. - gdzies mam wojenki systemowe, przeczytalem recenzje Canona opisana na w/w stronie, ktora generalnie pelna jest plusow, poza wlasnie znakiem zapytania w sekcji AF, co - tez bylem dla mnie mocnym zaskoczeniem - radze pamietac tez ze gosc dam uzywal jasnych topowych szkiel - 200/2 np.

generalnie przy tego typu ukladach AF jak w 7D czy w Nikonach obecnych ilosc punktow to jedna rzecz, a nie mniej wazne jest ich odpowiednio dobre oprogramowanie, co widac np. na podstawie roznic miedzy D300 a D300s (ten drugi szybszy), czy D700 a D3 (tez jest roznica w szybkosci pracy przy trybach operujacych na duzej ilosci punktow)

a i nalezy zwrocic uwage, ze Canon ta puszka wchodzi w nowe dla siebie rejony dotyczace opcji AF oraz laczenia AF z danymi z czujnika ekspozycji

a tego typu bledy ktore opisuje Rob u siebie na stronie, ze zone af mu glupialo, ale spot af juz dziala daja podstawy to twierdzenia, ze oprogramowanie ma jakies slabe punkty (biera dane z kilku czujnikow i nie wie na co sie okreslic), bo na danych z jednego czujnika juz dziala

przy czym to sa rzeczy do dopracowania od strony firmware

generalnie wniosek jest taki - niezaleznie od firmy - ze nie ma sie co jarac sama specyfikacja, ale trzeba zobaczyc jak dana rzecz bedzie sie sprawdzala sie w praktyce

i tyle
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 06-09-2009 o 16:38

Coś już napisał Awatar elfi
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

generalnie wniosek jest taki - niezaleznie od firmy - ze nie ma sie co jarac sama specyfikacja, ale trzeba zobaczyc jak dana rzecz bedzie sie sprawdzala sie w praktyce

i tyle
    Bez obrazy . To samo napisałem, poczekajmy na finalny produkt. Miałem brać D300s i .... 7D trochę mi namieszało.

Agent Orange
    Guest

Domyślnie

a i nalezy zwrocic uwage, ze Canon ta puszka wchodzi w nowe dla siebie rejony dotyczace opcji AF oraz laczenia AF z danymi z czujnika ekspozycji

Canon już dawno stosował połączenie pomiaru światła z aktywnym polem AF (nazywało się to AIM), jeszcze za czasów "tradycyjnych" EOSów (przepraszam, ale jakoś nie lubię określenia "fotografia analogowa").

Domyślnie

to nie chodzi o lacznie pomiaru swiatla z aktywnym czujnikiem af, ale o wykorzystanie danych pochodzacych z czujnika ekspozycji przy pracy autofocusa - tryby automatyczne, sledzenie itd. np. Nikonowskie sledzenie 3D, ktore opiera sie na informacji o kolorze podawanej systemowi AF przez czujnik espozycji (1005-polowa matryce RGB), albo tryby Auto Area, gdzie np. o decyzja na co ostrzyc moze byc zalezna od tego czy pucha za posrednictwem czujnika ekspozycji wykryje w kadrze 'skin tones' lub nie i w jakim otoczeniu

Canon implementuje to teraz w 7D - chwalac sie nowym czujnikiem ekspozycji i jego powiazaniem z AF (iFCL)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

i tyle
    Wiesz tyle że to jest truizm jakich mało . Tak dokładnie jest ze wszystkim w tym życiu - z maszynami w szczególności 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Agent Orange
    Guest

Domyślnie

Nikonowskie sledzenie 3D
    Tego to mnie uczyć akurat nie musisz Ja śledzenie 3D zawsze wyłączałem, bo w tym trybie AF miał tendencje do lagowania i "szukania" ostrości. Jak to się sprawdzi w C, nie mam pojęcia.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy
    the silence is deafening

Strona 3 z 37 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów