Strona 34 z 37 PierwszyPierwszy ... 243233343536 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 368

Wątek: EOS 7D - rewolucyjny, konfigurowalny system AF i jego problemy

Domyślnie

Co do ilości szczegółów tu jest dobry przykład:

http://canon-board.info
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ups

http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=371
    Ostatnio edytowane przez pixelix ; 04-10-2010 o 13:14 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Świetny przykład na to, że 7D nadaje się do fotografowania puszek. Poproszę takie samo zdjęcie z jakiegokolwiek sportu i wycinek 1:1.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Co za myslenie dziwne. Tak samo po co ludzie zmieniaja (a znam takich) 300 2.8 IS na 400 2.8 IS ?? Oba tak samo ostre diabelnie szkla, tak samo szybkie, wiec nie lepiej sobie interpolowac 300mm do 400 w PS? I tak bedzie to interpolacja jakies 1.3x wiec mniejsza niz 8mpix vs 18mpix gdzie obraz w 1:1 jest 1.5x...

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smartb Zobacz posta
    To jeszcze zależy, jak je poruszysz, jeśli niewiele, to po przeskalowaniu w dół poruszenie przestanie być widoczne. Idąc dalej na miniaturce nawet spore poruszenia zanikną :-D
    to ja ci wyślę zdjęcie, które jest nieznacznie poruszone z matrycy 18 mpx, a ty zrobisz tak, żeby wyświetlane na ekranie 1600x1200 było ostre i nieporuszone - oczywiście nie używając do tego żadnego specjalistycznego oprogramowania - tylko resize.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Kupują bo być może dają te zdjęcia do agencji, być może je drukują. Ja robię głównie do internetu i dla mnie takie zabawy z 350D dawały dobry rezultat. z 7D tez dają, ale przy mRAW dopiero. Być może wynika to właśnie z tego, że na 18mpix zdjęcia wyglądają na bardziej poruszone, pisze o praktyce, a nie puszkowych testach. W końcu w jakimś stopniu to aparat reporterski i na tym polu ma się sprawdzać.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    to ja ci wyślę zdjęcie, które jest nieznacznie poruszone z matrycy 18 mpx, a ty zrobisz tak, żeby wyświetlane na ekranie 1600x1200 było ostre i nieporuszone - oczywiście nie używając do tego żadnego specjalistycznego oprogramowania - tylko resize.
    A zdjęcie tak samo (mierząc w mm dla rzeczywistej odbitki, nie w pikselach) poruszone z matrycy 8 Mpix będzie "ostre i nieporuszone"?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    A zdjęcie tak samo (mierząc w mm dla rzeczywistej odbitki, nie w pikselach) poruszone z matrycy 8 Mpix będzie "ostre i nieporuszone"?
    A skąd niby ja mam wiedzieć? Smartb to wyjaśnia.

Osobiście nigdy mnie to nie interesowało bo - jak zdjęcie było poruszone (oczywiście gdy poruszenie nie było zamierzone) to lądowało do kosza.
    Mam trzy lub cztery zdjęcia poruszone, które nie wylądowały w koszu bo mi ich szkoda wyrzucać. Chciałbym je jakoś uratować i tu pojawia się wg Smartb taka możliwość. Wypróbuję resize z 18 do 10 mpx - chociaż wątpię w powodzenie.
    Nie zauważyłem wzrostu liczby poruszonych zdjęć przy zmianach aparatu. Każda dotychczasowa zmiana wiązała się ze zmianą upakowania matrycy w piksele.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Nie zauważyłem wzrostu liczby poruszonych zdjęć przy zmianach aparatu. Każda dotychczasowa zmiana wiązała się ze zmianą upakowania matrycy w piksele.
    No i dokładnie tak jest, teoria o większym poruszeniu z wysokorozdzielczych matryc to jakaś piramidalna bzdura, tak samo zresztą jak niby większe CA.
    Owszem, przy obróbce w 1:1 jest to bardziej widoczne, tak samo jak na mocniej cropowanych (bo przecież rozdzielczość wyższa, więc jest z czego) zdjęciach sportowych. Ale na odbitkach o jednakowych wymiarach różnicy nie ma prawa być, bo niby z czego by ona miała wynikać?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar smartb
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

I właśnie o to mi chodziło: na odbitce np 10x15, nie widać poruszenia, a to samo zdjęcie na monitorze w powiększeniu 100% widać poruszenie. No to, czy ta fotka jest ruszona, czy nie.
    20D + 7D + 5DMK4 + 24-70/2,8LII, 70-200/2,8LIS, Art35/1,4, Art85/1,4, 430EX, 580EX, 055PROB+029

Miasto
    kielce

Domyślnie

Smartb - no to ciebie z początki nie zrozumiałem.
    A na odbitce 10x15 to generalnie niewiele widać
    I gdyby tylko robić odbitki 10x15 to obecne komórki byłyby wystarczające

Strona 34 z 37 PierwszyPierwszy ... 243233343536 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów