chyba chodzi o to ze jak poruszysz to na 18 megapix bardziej bedizez widac nieostrosc, bo z zasady foty tu są mniej ostre.
chociaz nie jestem do tego przekonany, bo co innego nieostrosc, bo szkło nie dało rady, a co innego nieostrość bo poruszone![]()
chyba chodzi o to ze jak poruszysz to na 18 megapix bardziej bedizez widac nieostrosc, bo z zasady foty tu są mniej ostre.
chociaz nie jestem do tego przekonany, bo co innego nieostrosc, bo szkło nie dało rady, a co innego nieostrość bo poruszone![]()
No tak, te dodatkowe 6MPix swoje ważyCiezko to utrzymać. Bzdury.
małe-D + eL-ki + nieL-ki + lampka + inne graty
A wystarczy tylko pomyśleć...
Witam
Przy oglądaniu 1:1 ma to sens bo rozmazanie rozkłada się na większej ilości pikseli, natomiast po pomniejszeniu będzie to samo.
natomiast
Z tego wynika że z 7D było mniej poruszonych.
Moim zdaniem jako że kolega pisał w pozostałej częsci postu o Af, powinno tam znaleźć się słowo nieostre zamiast poruszone.
kiedyś, kiedyś aby przeciętne zdjęcie było nieporuszone brało się czas krótszy od 1/"ogniskowa", ale to było za czasów tzw fotografii analogowej. Nikt nie oglądał zdjęć w takich powiększeniach. Robiło się odbitki 10x15, 12x18. Termin "poruszone zdjęcie" odnosił się właśnie do takich odbitek czyli A4 max. To nie jest żaden fenomen - poruszenie zdjęcia jest terminem umownym i zależnym od stopnia powiększenia tego zdjęcia. Oglądasz fotkę na 100% i jest poruszone, a oglądasz na 50% i nie jest poruszone, czy to jest fenomen? Oglądasz coś przez mikroskop i widzisz bakterię, a to samo oglądasz przez lupę i bakterii nie widzisz, czy to też fenomen. Tak po prostu jest
20D + 7D + 5DMK4 + 24-70/2,8LII, 70-200/2,8LIS, Art35/1,4, Art85/1,4, 430EX, 580EX, 055PROB+029
Uważacie że firmy takie jak C czy N świadomie przeładowywałyby matrycę jeśli wpływałoby to na obniżenie jakości zdjęcia?
Pracują tam specjaliści, poza tym z pewnością zwiększenie "upakowania" wiąże się ze zmianą technologii. Jaki byłby sens modernizowania aparatów tak aby robiły coraz gorsze zdjęcia (żaden)
Tak, podpowiada logika, ale praktyka wygląda zupełnie inaczej i ilość mpix jest tylko zwykłym marketingiem i nie poprawia wcale jakości zdjęć. Dla cropa max 10mpix, wszystko ponad to jest sztucznie naciągane.
Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."