Jako że od niedawna fotografuje innym systemem mam problemy których kiedyś nie miałem... liczę na to że to kwestia braku wyczucia nowego sprzętu.

Zacznę od początku. Chciałbym zrobić ostre zdjęcie małemu ptaszkowi w 'chaszczach'
Ptaszek ten przesiaduje głownie w trzcinie, pomiędzy nim, za nim i wszędzie gdzie spojrzę w wizjerze widzę małe badylki/trzcinę. Ustawiam AF na jeden centralny punkt i celuje w ptaszka (idealnie trafiam ze statywu). Problem w tym że AF głupieje, nie wyostrza. Czy to będzie tryb ostrzenia ONE SHOT czy też AI SERVO nie mogę złapać ostrości. (firmware 1.0.1)
W poprzednim systemie celowałem w ptaka i była fotka (czasami ostra lub nie ostra, ale nie było sytuacji że AF nie chciał złapać).

Po wyłączeniu funkcji C.Fn III -4. sytuacja się poprawiła bo AF coś łapał ale nie zawsze celnie.

Po wielu próbach i chyba nawet ręcznie podostrzając zrobiłem zdjęcie (pokazuje żeby trochę naświetlić sytuacje o której pisze - jakby nie było dość specyficzną)
większość zdjęć była nie ostra!!!

Mam też jedno pytanko bardziej technicznie
Poniżej są pokazane dwa animowane gify
1) Manual AF point selection:

2) Spot AF mode:

mam pytanie dot. 2) Spot AF mode
czy podczas potwierdzenie ostrości w wizjerze widzicie punkt na czerwono podobnie jak na powyższej animacji? (czyli podświetla tylko mały kwadracik w środku)

U mnie podświetla duży kwadrat i ten mały na czerwono... :-? czy to normalne?