Strona 14 z 37 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 368

Wątek: EOS 7D - rewolucyjny, konfigurowalny system AF i jego problemy

Zablokowany

Domyślnie

OK, zauważyłem coś dziwnego i chciałbym uzyskać potwierdzenie od innych 7D-ziomków.

Właśnie wróciłem z koncertu, Trójka Tour, Dik4dik (nie napiszę prawidłowo bo pewnie dostanę auto-bana LOL), Gaba Kulka, Czesław Śpiewa. Tym razem spokojnie siedziałem sobie na widowni, co jest miłą odmianą, bo zazwyczaj walczymy o miejsce pod sceną z innymi fotoreporterami. Miejsce to najlepszy klub muzyczny w Polsce gdyby ktoś nie wiedział, czyli łódzka Wytwórnia. Czyli najlepszy dźwięk, światło, klima, zero smrodu petów, zero piwa na widowni i żadnych problemów z wnoszeniem sprzętu foto. No ale nieważne...

Przyniosłem na koncert 7D, 135/2L, 85/1.8 i 50/1.2L, i od pierwszych chwil zacząłem próbować różnych ujęć, na różnych trybach. Jak zwykle 135 najlepiej, ale tak przeglądając myślę, że mniej niż 75%, 85/1.8 słabo, a 50/1.2 tragicznie. Tak samo źle w Spot jak i w Point, Point + Rozszerzenie też nic nie dawało.

Dla jaj w pewnym momencie stwierdziłem, że tam w C.Fn III-6, jak się ustawia te tryby, to można też zrobić opcję "Disable". Zrobiłem to. Okazało się, że wtedy przy zmianie trybów mamy do wyboru tylko trzy - Punktowy, Strefowy i Pełny. W sumie OK, bo nie tęsknię za chimerycznym Spot AFem oraz za nic nie zmieniającym Punkt + 4 sąsiadów.

I jakież było moje zdziwienie jak nagle Punktowy, niezależnie od punktu zaczął łapać wszystko co chciałem ze 135/2L. No dobra, założyłem 85/1.8. Hmmm... też nieźle. Ale wiem, że to szkło na 5D2 wymaga pewnej korekty bo regularnie robi FF, więc poprawiłem +10 w C.Fn III-5, i spróbowałem... Hmm... doskonale! No to czas na chimeryczne 50/1.2L. Chociaż siedziałem trochę daleko, jakieś kilkanaście metrów od sceny, więc nie mogłem liczyć na cuda. I fakt, cudów nie było, też ustawiam na 50/1.2L korekcję +5 do +10 na 5D2 (z rozsądnego bliska jest lepiej niż z daleka) i było naprawdę porządnie, tzn. akceptowalnie.

Wróciłem do domu i założyłem chimeryczne 24/1.4L - duża większość trafiona, lekki FF, ale korygowalny i co najważniejsze - potwarzalny.

Więc pozostaje zadać dwa pytania:
    1) czy inni moga potwierdzić, że z wyłączoną selekcją czyli opcja "Disable" w C.Fn III-6, działanie AFu w 7D jest lepsze niż z włączoną?
    2) pytanie już raczej retoryczne i do siebie samego - czy nie był to przypadkiem przypadek i czy jutro nie będzie w ciągu dnia takiej samej kichy jaka była w poprzednich testach? A to całe przestawnienie C.Fn III-6 w tryb Disable nie było tylko chwilowym resetem, który da tylko efekt na parę godzin?

Dajcie znać.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

u mnie to samo, nie ma zadnej roznicy

Zablokowany

Domyślnie

Cóż, może się okazać, że to przypadek, tak jak już w paru przypadkach było jak czytałem tu i ówdzie. Np. ktoś twierdził na DPR, że wyjął baterię tą od daty, więc niejako zresetował totalnie aparat i działał lepiej... przez jeden dzień

Poza tym z tego co pamiętam, problemy z AF w 1D3 były tym większe im jaśniejsza była fotografowana scena, czyli im słoneczniej i im jaśniejszy obiektyw, tym gorzej

Bywalec Awatar smartb
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

to samo to znaczy nastąpiła poprawa po disable, czy nic sie nie poprawiło?
    20D + 7D + 5DMK4 + 24-70/2,8LII, 70-200/2,8LIS, Art35/1,4, Art85/1,4, 430EX, 580EX, 055PROB+029

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smartb Zobacz posta
    to samo to znaczy nastąpiła poprawa po disable, czy nic sie nie poprawiło?
    Pewnie nic się nie poprawiło. A swoja drogą w Twoim podpisie widnieje 27D, czy to znaczy 2 x 7D? To może 14D Ale swoją drogą chyba wcześniej Cię w tym wątku nie widziałem - jak wrażenia? Też problemy z AF a poza tym wszystko cacy?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pewnie ma 20D + 7D i tak polaczyl
    Przeciez napisales, ze po disable punktowo lapie ok. Mnie takze to ciekawi, bo od dawien dawna uzywam tylko 1 srodkowego punktu af. Jesli taki srodkowiec w 7D lapie ok, to mnie to bardzo cieszy.

Domyślnie

moze daloby sie w tym watku dopiac ankiete dotyczaca problemow z af w 7d. Ja sie przymierzam do zakupu i ciekaw jestem czy to problem wiekszej ilosci puszek czy pojedynczych.
    canon

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Pewnie ma 20D + 7D i tak polaczyl
    Przeciez napisales, ze po disable punktowo lapie ok. Mnie takze to ciekawi, bo od dawien dawna uzywam tylko 1 srodkowego punktu af. Jesli taki srodkowiec w 7D lapie ok, to mnie to bardzo cieszy.
    No tak, właśnie w ogóle mi wczoraj po tym Disable łapało ok ze 135 bez korekty, a z 85 i 50 z korekta. Z tym, że właśnie - czy to był przypadek czy nie to nie wiem. Może mi się uda podjechać do Rafała dziś i w miejscu w którym dokonywaliśmy testów, z tymi samymi obiektami, ustawieniami ale na dwóch różnych korpusach, będziemy w stanie dojść do innych rezultatów.

Nie ukrywam bowiem, że wczorajsze próby były w warunkach dość ekstremalnych (cały czas iso 3200/6400), więc nie wiem czy nie oznacza to, że w warunkach dziennych będzie tak samo źle jak było.

Swoją drogą jak wkurzające jest to, że Canon nie daje wyboru użytkonikowi odnośnie Auto ISO. Do diaska! W maskę jeża! W byle Nikonie mogę sobie wybrać zachowanie Auto ISO jakie chce. A tutaj blokuje mi na maks. 3200 i nie mogę wyjść powyżej tego choćbym zrobił w majty.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Fajnie, to jak cos czekam na opinie. Jeden centralny punkt AF, jakies normalne (nie w nocy) warunki. Ja sam mam tylko odniesienie do 1 centralnego punktu af w 20D, boczne od samego poczatku posiadania body nawet nie wiem jak dzialaja...;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamkozlowski79 Zobacz posta
    Swoją drogą jak wkurzające jest to, że Canon nie daje wyboru użytkonikowi odnośnie Auto ISO. Do diaska! W maskę jeża! W byle Nikonie mogę sobie wybrać zachowanie Auto ISO jakie chce. A tutaj blokuje mi na maks. 3200 i nie mogę wyjść powyżej tego choćbym zrobił w majty.
    Nie przesadzaj, w Nikonie też raczej samo powyżej 3200 nie pojedzie, bo na pewno nie jeździło w dół do iso100. Jedyne co wkurza to właśnie brak ogranicznika zwłaszcza dolnego i przede wszystkim brak w kropowych puszkach uwzględnienia mnożnika, w 5-tce działa to poprawnie, cały czas ustawia mi dla 85mm 1/80 - w kropie (zwłaszcza z tek gęsto upakowanymi pikselami jak 7D) to zdecydowanie za mało.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Strona 14 z 37 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów