Panie adamkozłowski79 pisze Pan na forum publicznym więc proszę by wściekłość na sprzęt nie wpływała na ton Pana wypowiedzi . Po poście fatmana73 ,, No właśnie, że nie jest super,, wiem o tym a domyślam się iż źle zostałem zrozumiany .
Panie adamkozłowski79 pisze Pan na forum publicznym więc proszę by wściekłość na sprzęt nie wpływała na ton Pana wypowiedzi . Po poście fatmana73 ,, No właśnie, że nie jest super,, wiem o tym a domyślam się iż źle zostałem zrozumiany .
OK, zauważyłem coś dziwnego i chciałbym uzyskać potwierdzenie od innych 7D-ziomków.
Właśnie wróciłem z koncertu, Trójka Tour, Dik4dik (nie napiszę prawidłowo bo pewnie dostanę auto-bana LOL), Gaba Kulka, Czesław Śpiewa. Tym razem spokojnie siedziałem sobie na widowni, co jest miłą odmianą, bo zazwyczaj walczymy o miejsce pod sceną z innymi fotoreporterami. Miejsce to najlepszy klub muzyczny w Polsce gdyby ktoś nie wiedział, czyli łódzka Wytwórnia. Czyli najlepszy dźwięk, światło, klima, zero smrodu petów, zero piwa na widowni i żadnych problemów z wnoszeniem sprzętu foto. No ale nieważne...
Przyniosłem na koncert 7D, 135/2L, 85/1.8 i 50/1.2L, i od pierwszych chwil zacząłem próbować różnych ujęć, na różnych trybach. Jak zwykle 135 najlepiej, ale tak przeglądając myślę, że mniej niż 75%, 85/1.8 słabo, a 50/1.2 tragicznie. Tak samo źle w Spot jak i w Point, Point + Rozszerzenie też nic nie dawało.
Dla jaj w pewnym momencie stwierdziłem, że tam w C.Fn III-6, jak się ustawia te tryby, to można też zrobić opcję "Disable". Zrobiłem to. Okazało się, że wtedy przy zmianie trybów mamy do wyboru tylko trzy - Punktowy, Strefowy i Pełny. W sumie OK, bo nie tęsknię za chimerycznym Spot AFem oraz za nic nie zmieniającym Punkt + 4 sąsiadów.
I jakież było moje zdziwienie jak nagle Punktowy, niezależnie od punktu zaczął łapać wszystko co chciałem ze 135/2L. No dobra, założyłem 85/1.8. Hmmm... też nieźle. Ale wiem, że to szkło na 5D2 wymaga pewnej korekty bo regularnie robi FF, więc poprawiłem +10 w C.Fn III-5, i spróbowałem... Hmm... doskonale! No to czas na chimeryczne 50/1.2L. Chociaż siedziałem trochę daleko, jakieś kilkanaście metrów od sceny, więc nie mogłem liczyć na cuda. I fakt, cudów nie było, też ustawiam na 50/1.2L korekcję +5 do +10 na 5D2 (z rozsądnego bliska jest lepiej niż z daleka) i było naprawdę porządnie, tzn. akceptowalnie.
Wróciłem do domu i założyłem chimeryczne 24/1.4L - duża większość trafiona, lekki FF, ale korygowalny i co najważniejsze - potwarzalny.
Więc pozostaje zadać dwa pytania:
1) czy inni moga potwierdzić, że z wyłączoną selekcją czyli opcja "Disable" w C.Fn III-6, działanie AFu w 7D jest lepsze niż z włączoną?
2) pytanie już raczej retoryczne i do siebie samego - czy nie był to przypadkiem przypadek i czy jutro nie będzie w ciągu dnia takiej samej kichy jaka była w poprzednich testach? A to całe przestawnienie C.Fn III-6 w tryb Disable nie było tylko chwilowym resetem, który da tylko efekt na parę godzin?
Dajcie znać.
u mnie to samo, nie ma zadnej roznicy
Cóż, może się okazać, że to przypadek, tak jak już w paru przypadkach było jak czytałem tu i ówdzie. Np. ktoś twierdził na DPR, że wyjął baterię tą od daty, więc niejako zresetował totalnie aparat i działał lepiej... przez jeden dzień
Poza tym z tego co pamiętam, problemy z AF w 1D3 były tym większe im jaśniejsza była fotografowana scena, czyli im słoneczniej i im jaśniejszy obiektyw, tym gorzej![]()
to samo to znaczy nastąpiła poprawa po disable, czy nic sie nie poprawiło?
20D + 7D + 5DMK4 + 24-70/2,8LII, 70-200/2,8LIS, Art35/1,4, Art85/1,4, 430EX, 580EX, 055PROB+029
moze daloby sie w tym watku dopiac ankiete dotyczaca problemow z af w 7d. Ja sie przymierzam do zakupu i ciekaw jestem czy to problem wiekszej ilosci puszek czy pojedynczych.
canon
było to pytanie do kolegi movera, a co do stopki to 27D = 20D + 7D, jak ktoś słusznie zauważył. ja tam mam jeszcze jedną teorię: może po ustawieniu mikroregulacji AF z korektami na poszczególne obiektywy lub na wszystkie razem z korektą 0 coś się poprawia względem zupełnie wyłączonej mikroregulacji? może przy wyłączonej mikroregulacji tolerancje AF są duze, a po włączeniu z korektą 0 (niby to samo) tolerancje AF się zmniejszają i trafia lepiej. sprawdzę to, ale nie za prędko - moze ktoś chce sie tak pobawić.
20D + 7D + 5DMK4 + 24-70/2,8LII, 70-200/2,8LIS, Art35/1,4, Art85/1,4, 430EX, 580EX, 055PROB+029
bylo dokladnie tak samo, czyli zadnej poprawy, czyli dalej dzialalo nieprawidlowo.
i wydaje mi sie ze taka zabawa w spekulacje co moze byc przyczyna, albo jaka kombinacja ustawien wplywa na af nie ma sensu. to ma dzialac zawsze, przy kazdym ustawieniu i z kazdym punktem. niech rozwiazania szukaja wykwalifikowani panowie z serwisiu.
wlasnie wrocilem z serwisu na zytniej. pan ktory odbieral zgloszenie, powiedzial ze to chyba pierwszy 7d u nich.
przy okazji wizyty zglosilem tez jednego hot pixela i to, ze wydaje mi sie ze w niektorych sytuacjach wskaznik pokazuje dobre naswietlenie zdjecia, a zdjecie wychodzi nieco niedoswietlone (niezaleznie od ustawionego pomiaru itp).
za okolo 14 dni maja dac znac. napisze wtedy jak im poszlo.
Ostatnio edytowane przez MoVeR ; 09-11-2009 o 18:34
Pewnie ma 20D + 7D i tak polaczyl
Przeciez napisales, ze po disable punktowo lapie ok. Mnie takze to ciekawi, bo od dawien dawna uzywam tylko 1 srodkowego punktu af. Jesli taki srodkowiec w 7D lapie ok, to mnie to bardzo cieszy.