Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: 5d mk II + 430 ex II - wymuszanie na "isoauto" wartosci 400

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie burzcie się tak
    iso-400 przy użyciu lampy to całkiem dobry wybór
    taki kompromis między małymi szumami a szybkim ładowaniem się lampy
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    dziala jak piszesz. dodatm ze w nikonie d700 tez nie da sie pogodzic aoto iso i lampy. mozliwe ze to sprawa softowa ale mozliwe tez ze moze sie to klocic na tyle z ettlem ze moze sie nie dac.
    Hmm, na chłopski rozum jak miałoby to działać? Przecież jakikolwiek tryb auto (poza zielonym kwadratem) ma sens tylko w przypadku, kiedy tylko jeden parametr ekspozycji jest automatycznie dobierany. W przypadku zdjęć z lampą ręcznie trzeba by (oprócz przysłony i czasu) ustawić moc palnika.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

w pentaxie działa - np.. na Av ustawiam sobie powiedzmy f2... do tego aparat dobiera mi czas a jesli ten jest za długi żeby utrzymac z reki to aparat go skraca rekompensujac to wyższą czułością (która jest w pentaxie dowolnie ograniczana przez usera)... a lampa do tego tylko doswietla ...
    ... kufa.... 5d mark II kosztuje 4-5 razy tyle co k20d... i nie ma takiego w sumie podstawowego udogodnienia

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No i klania sie nieczytanie instrukcji
    Auto ISO w Canonie tak ma. Ustawia sie domyslnie na 400, jesli bedzie za malo swiatla to sie zwiekszy (np na 800), jesli bedzie za duzo to bedzie spadalo np: 320, 200. Niestety tak juz jest. Duzo ludzi na to nazeka, ale tak jest.

A tutaj wyjasnienie: 40D i AUTO ISO
    • P, Av, A-Dep: ISO 400 - 800 (will drop to ISO 100 to avoid over-exposure)
    • Tv: ISO 400 (will use 100 - 800 if required)
    • M: ISO 400
    • Scene modes (apart from Sport and Portrait): ISO 100 - 800
    • Sport scene mode: ISO 400 - 800
    • Portrait scene mode: ISO 100
    • With flash (all modes): ISO 400

Sprawdz jak to sie ma do 5D MK II
    Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 06-09-2009 o 13:44

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

nie wiem co jest w instrukcji do 5dmkII ale na iso 800 nie chce wskoczyc nawet jak czas jest 2 sekundy.. :/

no i innej dogodnosci nie ma... bez lampy przy autoiso czasy są ustawiane tak aby nie spadły ponizej 1/ogniskowa... jak włączam lampe to wszystko mi wywraca do góry nogami tak jakbym właczył tryb nocny w głuptaku.. czyli w kosciele jak spadnie na iso 400... to musze sie przełączac albo szybko na manual ... albo zmieniac iso recznie... czy tak czytak pod górke :/ nie żebym narzekał...

bo...

aparat fajny tak w ogole... ale wiele rozwiazan utrudnia życie ...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    no i jeszcze jedna głupota - przy pomiarze matrycowym - blokuje sie pomiar swiatła przy złapaniu ostrosci - w każdym innym nie... no to nie używamy pomiaru matrycowego...
    Ostatnio edytowane przez semimatt ; 06-09-2009 o 22:34 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Smile

Cytat Zamieszczone przez semimatt Zobacz posta
    nie wiem co jest w instrukcji do 5dmkII ale...
    ale... czas wkońcu wziąść tą książeczke i sprawdzić i poczytać czemu masz tak a nie inaczej.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    ale... czas wkońcu wziąść tą książeczke i sprawdzić i poczytać czemu masz tak a nie inaczej.
    raczej nie dowiem sie czemu tak jest... a ze po prostu jest tak a nie inaczej - ale ok - wezme instrukcje do autobusu i bede wertował zeby zacytowac

masz racje - czepiam sie bez sensu... ? ale jak cos nie jest najwygodniejsze w uzytkowaniu to mozna pomarudzic ? moim zdanie blokada autoiso przy lampie to głupota - najprostrza małpa rozumiem ze w małpie zwykle za 400pln moze byc ograniczenie do 400... bo 400 wtedy w ogole nie jest uzyteczne w takim apracie w wielu przypadkach... ale jak w canonie mam 3200 któro z jpg idzie praktycznie bez odszumiania.. to czemu tego nie wykorzystac - nie lubie jak aparat decyduje za mnie gdy mu na to nie pozwala po prostu .... a do wish list dorzuce jeszcze programowalny czas otwarcia na programach... bo 1/ogniskowa to jednak czasem za mało zeby nieporuszyc...

ok - aparat profi ... ale to nie znaczy... ze praca nim nie moze byc komfortowa z udogodnieniami... jak sie kupuje wypasioną fure.. to i klime ma

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez semimatt Zobacz posta
    nie lubie jak aparat decyduje za mnie gdy mu na to nie pozwala po prostu ....
    to wyłącz Auto ISO i będziesz sam decydował co i kiedy. wymagasz od automatu by decydował tak jak Ty..a tak to ylko w Erze :-D:-P
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    to wyłącz Auto ISO i będziesz sam decydował co i kiedy. wymagasz od automatu by decydował tak jak Ty..a tak to ylko w Erze :-D:-P
    no i przeczytałem instrukcje - i tak jak myslałem... stawia przed faktem dokonanym... a nie pisze w ogole czemu tak a nie inaczej.. no trzeba bedzie manual-iso... a nie auto.. ale to by było wygodnie... ale o blokadzie ekspozycji przy pomiarze matrycowym razem z blokada AF tez nas postawili przed faktem dokonanym... czyli pomiar matrycowy przy kadrowaniu w ciemnicy centralnym punktem AF - o ktorym w instrukcji pisza... ze pozostałe mają o 50% mniejsza czułość - nie ma sensu... no i gdzie tu sens takich rozwiazan.... pentax był fajny... szumiał od iso 800... ale dalo sie wszystko ustawic.... za to nie trafiał czesto... tu ten problem z głowy no i jakie kolory

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów