Brudy na matówce? Odpuszcza się. Chyba, że już ciężko przez nie widać.
Brudy na matówce? Odpuszcza się. Chyba, że już ciężko przez nie widać.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Ja najczęściej robię zdjęcia na wyjazdach i przeważnie jest tak, że rano wychodzimy, wieczorem wracamy i przez cały dzień trzaskam ok 200-600 zdjęć. Obiektywy przecieram może raz w trakcie focenia -- a czasem w ogóle, wieczorem robię dokładniejszy przegląd. Mam taką fajną szmatkę z mirkofibry "do luster" z kompletu marketowego za parę zł -- na szybko jest najlepsza z wszystkiego co próbowałam.
Matryca brudzi mi się subiektywnie mało (14 dni i jeden paproch zdmuchnięty w 2 sek), na matówce serwis zostawił mi jakiegoś włosa, poza tym czysto. Staram się trzymać body lcdkiem do góry i na nawietrzną w trakcie zmian.
W ogóle to na początku się bałam zmian obiektywów, tego że coś uszkodzę itp itd, ale teraz podchodzę do tego na luzie i jakoś nic złego się nie dzieje![]()
www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
Hmm...
Babcia kiedyś dostała od znajomej magiczny komplet 4 ściereczek z mikrofibry, każda do czegoś innego i inaczej "pleciona" -- w tym niebieską do luster i szyb. Tylko do luster to się średni nadawało -- strasznie się "lepi" do szkła i ciężko przesunąć po dużych powierzchniach, ale właśnie dlatego świetnie zbiera wszelkie brudy, nawet odciski palców. Te wszystkie super ściereczki do optyki się nie umywają ;-)
Ha! Od czego jest allegro -- mówisz maszdosłownie magiczne ściereczki ;-)
http://allegro.pl/item728776418_scie...uper_cena.html
Dokładnie takie mam. A ta zielona jest bardzo fajna w kuchni swoją drogą
edit:
dokładnie to mam takie:
http://allegro.pl/item731942037_magi...ibra_4szt.html
ale wygląda na to samo
Ostatnio edytowane przez najeli ; 03-09-2009 o 14:57
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
"Na mieście" to bardzo rzadko zmieniam obiektyw. W czasie sesji studyjnej czy plenerowej z modelką najczęściej używam tylko dwóch.
A zmiana zajmuje mi max 10 sekund... czasem gdy coś się dzieje czy coś widzę do czego potrzebowałbym zmienić szkło a wiem, że nie zdążę to trzeba machnąć ręką.
No właśnie NIE mażeTzn. za pierwszym czy drugim pociągnięcem tak, czwarte jest już na czysto. Taką "ściereczką microfab do optyki", których mam parę z różnych okazji, to mogę sobie wycierać i wycierać i nic.
To jest jedyne coś, czym jestem w stanie szybko i sprawnie wyczyścić obiektyw "w plenerze". I w sumie mnie zainspirowałeś i zamówię kolejny komplet. Chyba że dostanę tu w Niemczech (akurat mam delegację) pojedyncze do szyb - na allegro jest jedna oferta, więc teoretycznie powinny istnieć.
Ale żeby nie było, to jest moja subiektywna amatorska opinia. Tyle że tej szmatki używam od prawie roku i nadal nie znalazłam nic lepszego.
Zmiana obiektywu trwa chwile, czasem nie ma czasu na zakładanie dekielków - zrobi się to po ujęciu. Jeżeli chodzi o zmiany szkieł to ja się rozleniwiłem - mam 2 body ;P wygoda i tyle. A wcześniej to wprawa i przewidywanie ujęć - w ślubnych to jest najłatwiejsze - bo wiadomo co kiedy może się przydać. Moja rada - pójdź sobie na 2-3 śluby - tak inkognito i poobserwuj z boku (a jak Ci się nie chce, to pooglądaj jakieś galerie ślubne) będzie wiadomo co kiedy najlepiej miec. Nie mniej uważam, że w kościele 2 aparaty to i wygoda dla fotografa i lepszy efekt na zdjęciach - zmiana kąta widzenia - zajmuje chwilę, nie ma co się bać o syfki![]()
Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/
Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/