Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: obiektywy....

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Brudy na matówce? Odpuszcza się. Chyba, że już ciężko przez nie widać.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Desperado Zobacz posta
    czy zdarza się wam czyścić "na trasie focenia" tudzież w czasie zdjęć okazjonalnych jak śluby czy uroczystości?
    Ja najczęściej robię zdjęcia na wyjazdach i przeważnie jest tak, że rano wychodzimy, wieczorem wracamy i przez cały dzień trzaskam ok 200-600 zdjęć. Obiektywy przecieram może raz w trakcie focenia -- a czasem w ogóle, wieczorem robię dokładniejszy przegląd. Mam taką fajną szmatkę z mirkofibry "do luster" z kompletu marketowego za parę zł -- na szybko jest najlepsza z wszystkiego co próbowałam.

Matryca brudzi mi się subiektywnie mało (14 dni i jeden paproch zdmuchnięty w 2 sek), na matówce serwis zostawił mi jakiegoś włosa, poza tym czysto. Staram się trzymać body lcdkiem do góry i na nawietrzną w trakcie zmian.

W ogóle to na początku się bałam zmian obiektywów, tego że coś uszkodzę itp itd, ale teraz podchodzę do tego na luzie i jakoś nic złego się nie dzieje
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Dopiero zaczyna Awatar Desperado
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Ja najczęściej robię zdjęcia na wyjazdach i przeważnie jest tak, że rano wychodzimy, wieczorem wracamy i przez cały dzień trzaskam ok 200-600 zdjęć. Obiektywy przecieram może raz w trakcie focenia -- a czasem w ogóle, wieczorem robię dokładniejszy przegląd. Mam taką fajną szmatkę z mirkofibry "do luster" z kompletu marketowego za parę zł -- na szybko jest najlepsza z wszystkiego co próbowałam.

Matryca brudzi mi się subiektywnie mało (14 dni i jeden paproch zdmuchnięty w 2 sek), na matówce serwis zostawił mi jakiegoś włosa, poza tym czysto. Staram się trzymać body lcdkiem do góry i na nawietrzną w trakcie zmian.

W ogóle to na początku się bałam zmian obiektywów, tego że coś uszkodzę itp itd, ale teraz podchodzę do tego na luzie i jakoś nic złego się nie dzieje
    Wielkie dzięki za odpowiedź. a jeszcze możesz dokładnie podać namiary tej szmatki

ja mam już drugą, niby przeznaczoną do czyszczenia szkieł, ale tak samo jak i pierwszą bym nawet podłogi nią nie mył tyle zostawia paprochów zamiast sprzątać

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Wielkie dzięki za odpowiedź. a jeszcze możesz dokładnie podać namiary tej szmatki
    Hmm...
    Babcia kiedyś dostała od znajomej magiczny komplet 4 ściereczek z mikrofibry, każda do czegoś innego i inaczej "pleciona" -- w tym niebieską do luster i szyb. Tylko do luster to się średni nadawało -- strasznie się "lepi" do szkła i ciężko przesunąć po dużych powierzchniach, ale właśnie dlatego świetnie zbiera wszelkie brudy, nawet odciski palców. Te wszystkie super ściereczki do optyki się nie umywają ;-)

Ha! Od czego jest allegro -- mówisz masz dosłownie magiczne ściereczki ;-)
    http://allegro.pl/item728776418_scie...uper_cena.html
    Dokładnie takie mam. A ta zielona jest bardzo fajna w kuchni swoją drogą

edit:
    dokładnie to mam takie:
    http://allegro.pl/item731942037_magi...ibra_4szt.html
    ale wygląda na to samo
    Ostatnio edytowane przez najeli ; 03-09-2009 o 14:57
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Dopiero zaczyna Awatar Desperado
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmm...
    Babcia kiedyś dostała od znajomej magiczny komplet 4 ściereczek z mikrofibry, każda do czegoś innego i inaczej "pleciona" -- w tym niebieską do luster i szyb. Tylko do luster to się średni nadawało -- strasznie się "lepi" do szkła i ciężko przesunąć po dużych powierzchniach, ale właśnie dlatego świetnie zbiera wszelkie brudy, nawet odciski palców. Te wszystkie super ściereczki do optyki się nie umywają ;-)

Ha! Od czego jest allegro -- mówisz masz dosłownie magiczne ściereczki ;-)
    http://allegro.pl/item728776418_scie...uper_cena.html
    Dokładnie takie mam. A ta zielona jest bardzo fajna w kuchni swoją drogą

edit:
    dokładnie to mam takie:
    http://allegro.pl/item731942037_magi...ibra_4szt.html
    ale wygląda na to samo
    To jeszcze pociągnę temat...
    A nie maże się szkło jak wycierasz?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam może dziwne pytanie, ale tak się zastanawiam....

Jak robią to ludzie którzy mają po kilka obiektywów i jedną puchę. Czasami obserwuję jakiś fotoludków na mieście i specjalnie nie zauważyłem, żeby ktoś kiedyś zmieniał obiektyw. Jak to robicie? Ile czasu średnio wam to zajmuje?
    Jest to uciążliwe?
    "Na mieście" to bardzo rzadko zmieniam obiektyw. W czasie sesji studyjnej czy plenerowej z modelką najczęściej używam tylko dwóch.
    A zmiana zajmuje mi max 10 sekund... czasem gdy coś się dzieje czy coś widzę do czego potrzebowałbym zmienić szkło a wiem, że nie zdążę to trzeba machnąć ręką.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

To jeszcze pociągnę temat...
    A nie maże się szkło jak wycierasz?
    No właśnie NIE maże Tzn. za pierwszym czy drugim pociągnięcem tak, czwarte jest już na czysto. Taką "ściereczką microfab do optyki", których mam parę z różnych okazji, to mogę sobie wycierać i wycierać i nic.

To jest jedyne coś, czym jestem w stanie szybko i sprawnie wyczyścić obiektyw "w plenerze". I w sumie mnie zainspirowałeś i zamówię kolejny komplet. Chyba że dostanę tu w Niemczech (akurat mam delegację) pojedyncze do szyb - na allegro jest jedna oferta, więc teoretycznie powinny istnieć.

Ale żeby nie było, to jest moja subiektywna amatorska opinia. Tyle że tej szmatki używam od prawie roku i nadal nie znalazłam nic lepszego.

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zmiana obiektywu trwa chwile, czasem nie ma czasu na zakładanie dekielków - zrobi się to po ujęciu. Jeżeli chodzi o zmiany szkieł to ja się rozleniwiłem - mam 2 body ;P wygoda i tyle. A wcześniej to wprawa i przewidywanie ujęć - w ślubnych to jest najłatwiejsze - bo wiadomo co kiedy może się przydać. Moja rada - pójdź sobie na 2-3 śluby - tak inkognito i poobserwuj z boku (a jak Ci się nie chce, to pooglądaj jakieś galerie ślubne) będzie wiadomo co kiedy najlepiej miec. Nie mniej uważam, że w kościele 2 aparaty to i wygoda dla fotografa i lepszy efekt na zdjęciach - zmiana kąta widzenia - zajmuje chwilę, nie ma co się bać o syfki

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

No właśnie NIE maże Tzn. za pierwszym czy drugim pociągnięcem tak, czwarte jest już na czysto. Taką "ściereczką microfab do optyki", których mam parę z różnych okazji, to mogę sobie wycierać i wycierać i nic.
    Chuchnij na szkiełko by zaparowało, czyści się o wiele lepiej.
    To metoda optyków, świetnie się sprawdza.
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez preinwher Zobacz posta
    Chuchnij na szkiełko by zaparowało, czyści się o wiele lepiej.
    To metoda optyków, świetnie się sprawdza.
    Też próbowałam ;-)
    Włącznie z jakimiś płynami do optyki z "zestawów czyszczących".

Tej niebieskiej ściery nic mi nie pobiło jeszcze.
    A ściera + chuch to połysk jak z reklam ;-)

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów