Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Coś "walk-around" do zestawu...

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Coś "walk-around" do zestawu...

Witajcie!

Mam 400D, nieszczęsnego kita, 50 f/1,8 i świeże 70-200 L f/4... Po wycieczce na lodowiec, czuję dosyć duży niedosyt oglądając zdjęcia z kita... Czytam, czytam i mam mętlik w głowie, więc zwracam się po poradę:

Chcę zastąpić czymś kita, przeznaczenie to krajobrazy, raczej w dobrym świetle, zupełnie sporadycznie zdjęcia we wnętrzach, ważna jest ostrość i odwzorowanie kolorów. Kit jakoś to wszystko poszarza i brakuje w tym życia. Natenczas muszę obejść się smakiem i pozostać tylko z 3 szkłami, a po zakupie tele, nie stać mnie na następny duży wydatek. Czyli podsumowując potrzeba mi:

Szkło Canona:

-ostre
    -dobre odwzorowanie kolorów
    -zakres powiedzmy ~17+
    -ma wypełnić lukę do 70-200
    -chcę być zadowolony po wyjściu w plener
    -generalnie szkło na co dzień
    -cena... powiedzmy około 1k PLN? więcej, tylko wtedy, gdy różnica jest naprawdę widoczna na zdjęciach w kombinacji z 400D... ale niestety super L-ki nadal poza zasięgiem...

Myślę nad 17-85, ewentualnie jakaś używana L-ka 17-40 f/4, ale co z dziurą 40-70? da się z tym żyć? Czy będzie doskwierała? A może coś innego?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Z tym budżetem to co najwyżej używanego Tamrona 17-50/2.8 możesz kupić. O 17-85 zapomnij - to szkło jest dobre tylko na wąskim końcu, na szerokim kit już będzie lepszy.

A tak w ogóle to zieeew - było już setki razy.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andy_ Zobacz posta
    ...ale co z dziurą 40-70? da się z tym żyć? Czy będzie doskwierała? A może coś innego?
    Spoko. 17-40 (50) to średni zakres na aps-c. Nie powinieneś specjalnie cierpieć z powodu tej luki. A nawet gdyby, to masz tą 50-tkę.
    C-F-K - forever

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Spoko. 17-40 (50) to średni zakres na aps-c. Nie powinieneś specjalnie cierpieć z powodu tej luki. A nawet gdyby, to masz tą 50-tkę.
    Czyli 17-40 powinna się sprawdzić? W sumie ciut żałuję, mogłem przyoszczędzić na tele i kupić coś lepszego i szerszego... Bo jednak częściej fotografuję krajobrazy...

Co do budżetu, to pomyłka, 2000PLN to taka granica...
    Ostatnio edytowane przez Andy_ ; 02-09-2009 o 23:20

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Czyli 17-40 powinna się sprawdzić? W sumie ciut żałuję, mogłem przyoszczędzić na tele i kupić coś lepszego i szerszego... Bo jednak częściej fotografuję krajobrazy...

Co do budżetu, to pomyłka, 2000PLN to taka granica...
    to zdecydowanie ci doradzam (jako landszafciarz) 17-40.
    Używkę kupisz za kilka złotych ponad budżet, a "Będzie pan zadowolooooony"

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja wiem Merde, że było setki razy, ale właśnie czegoś takiego potrzebowałem:

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    to zdecydowanie ci doradzam (jako landszafciarz) 17-40.
    Używkę kupisz za kilka złotych ponad budżet, a "Będzie pan zadowolooooony"
    żeby usprawiedliwić wydanie kolejnych tysięcy

Dzięki ARN!

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

... Aby usprawiedliwić wydanie kolejnych tysięcy

Dzięki ARN!
    To nie kilka, a raptem dwa tysiące z haczykiem (mówię o używce 17-40). Twój budżet skorygowałeś na 2k PLN, więc tę równowartość 2-4 flaszek chyba jesteś w stanie dołożyć.
    Ponadto - jak już zauważył Mellan - przy landszaftach tej dziury zbytnio nie odczujesz

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

W sumie ciut żałuję, mogłem przyoszczędzić na tele i kupić coś lepszego i szerszego... Bo jednak częściej fotografuję krajobrazy...
    Ostatnio jechałam do Toskanii. I żałowałam że nie mam 10-22, bo przecież krajobrazy i w ogóle... Ktoś mi wtedy powiedział, że do landszaftów bardzo często używa tele, że to ładnie spłaszcza perspektywę itp itd. I co?... I najlepsze krajobrazowe zdjęcia zrobiłam właśnie tym 70-200/4 ;-)

Zresztą moim zdaniem bardzo dobrze zrobiłeś, że akurat to wybrałeś, chyba najlepszy możliwy stosunek jakości do ceny.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    ... Ktoś mi wtedy powiedział, że do landszaftów bardzo często używa tele, że to ładnie spłaszcza perspektywę itp itd. I co?... I najlepsze krajobrazowe zdjęcia zrobiłam właśnie tym 70-200/4 ;-)

Zresztą moim zdaniem bardzo dobrze zrobiłeś, że akurat to wybrałeś, chyba najlepszy możliwy stosunek jakości do ceny.
    Potwierdzam . Nie wiem, czy to ja powiedziałem, ale zawsze ogłaszam, że do landszaftów równie ważne są dwa zakresy: szeroko i tele. Środek można łatać 50-tką.

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

@ARN - wtedy to był akustyk ;-)

Znalazłam wątek: http://canon-board.info/showthread.php?t=49174
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów