Cytat Zamieszczone przez zamiatin Zobacz posta
Hmm znam kolegę Cichego ale z krakowa, raczej to nie ten sam ale ja kupuję w euro rtv agd i biore sprzet raty szkło + torba + statyw i inne drobiazgi po zakupie pochwalę się zdjęciami tak czy inaczej w temacie ktory założyłem " Witam"oponowałem na 18-200 Os Dc sigmy ale widzę ze GO i kolorki piekniejsze w 17-50 tamroniku czy tez w Si 18-50 oba 2.8efff tak więc pozostaję przy tych opcjach
Ale widzę, że masz dużą rozbieżność obiektywową. Powiedz do czego będziesz potrzebował tego obiektywu.

Co do tego co napisałeś to powiem tak 18-200 z OS bardzo mnie miło zaskoczył. Miałem kiedyś wcześniejszą wersję przez 2 lata i ogólnie do nauki była ok. Natomiast jak się nauczyłem co i jak to się okazało, że to padaka.
Natomiast ta z OS w przedziale 18-70 bardzo ostra!!! o dziwo!!! Nawet ostrzejsza niż Tamron. Później już co raz gorzej, ale znośnie jak na spacer zooma (choć dużo lepiej niż 18-200 bez OS). Trochę winiety niestety no i to światło - niestety obiektyw ciemny - z tym, że właśnie to zależy do czego będziesz go używał. W jasne dni jest naprawdę rewelacyjny. W ciemnych pomieszczeniach (kościół np.) niestety jest kicha. Co do samego OS to pracuje w zasadzie tak jak by go nie było... max 2 stopnie.
Jeśli chodzi o kolory to przy jasnych zdjęciach są naprawdę bardzo ładne i szkło bardzo fajnie ostro rysuje. przedział 4-8 jest naprawdę fajny.
Co do GO to rzeczywiście nie powala i Tamron bije mocno Sigmę.
Ale to zupełnie inny obiektyw...
Co do Tamrona, to sam używam teraz i naprawdę polecam. Można znaleźć bardzo ostre sztuki, AF działa naprawdę nieźle jak na standard silnik (trochę głośny). GO superowa. Ni to światło użyteczne od samego 2.8!!!
Jedyne co mi nie do końca pasuje (ale może to moja opinia tylko) to kolory. Jak dla mnie to rysuje dość blado przy tych samych ustawieniach. Bardzo ładnie "łapie" wszystkie zimne i chłodne kolory, natomiast moje zastrzeżenie odnosi się głównie do ciepłych barw - odcienie czerwieni itd. Ale może to tylko złudzenie...

Co do Sigmy 18-50 to za bardzo się nie wypowiem poza komentarzami innych użytkowników "bierz tamrona"