Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Tamron 15-50 f2.8 krótkie pytanie

Dopiero zaczyna Awatar Desperado
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zamiatin Zobacz posta
    Hmm znam kolegę Cichego ale z krakowa, raczej to nie ten sam ale ja kupuję w euro rtv agd i biore sprzet raty szkło + torba + statyw i inne drobiazgi po zakupie pochwalę się zdjęciami tak czy inaczej w temacie ktory założyłem " Witam"oponowałem na 18-200 Os Dc sigmy ale widzę ze GO i kolorki piekniejsze w 17-50 tamroniku czy tez w Si 18-50 oba 2.8efff tak więc pozostaję przy tych opcjach
    Ale widzę, że masz dużą rozbieżność obiektywową. Powiedz do czego będziesz potrzebował tego obiektywu.

Co do tego co napisałeś to powiem tak 18-200 z OS bardzo mnie miło zaskoczył. Miałem kiedyś wcześniejszą wersję przez 2 lata i ogólnie do nauki była ok. Natomiast jak się nauczyłem co i jak to się okazało, że to padaka.
    Natomiast ta z OS w przedziale 18-70 bardzo ostra!!! o dziwo!!! Nawet ostrzejsza niż Tamron. Później już co raz gorzej, ale znośnie jak na spacer zooma (choć dużo lepiej niż 18-200 bez OS). Trochę winiety niestety no i to światło - niestety obiektyw ciemny - z tym, że właśnie to zależy do czego będziesz go używał. W jasne dni jest naprawdę rewelacyjny. W ciemnych pomieszczeniach (kościół np.) niestety jest kicha. Co do samego OS to pracuje w zasadzie tak jak by go nie było... max 2 stopnie.
    Jeśli chodzi o kolory to przy jasnych zdjęciach są naprawdę bardzo ładne i szkło bardzo fajnie ostro rysuje. przedział 4-8 jest naprawdę fajny.
    Co do GO to rzeczywiście nie powala i Tamron bije mocno Sigmę.
    Ale to zupełnie inny obiektyw...
    Co do Tamrona, to sam używam teraz i naprawdę polecam. Można znaleźć bardzo ostre sztuki, AF działa naprawdę nieźle jak na standard silnik (trochę głośny). GO superowa. Ni to światło użyteczne od samego 2.8!!!
    Jedyne co mi nie do końca pasuje (ale może to moja opinia tylko) to kolory. Jak dla mnie to rysuje dość blado przy tych samych ustawieniach. Bardzo ładnie "łapie" wszystkie zimne i chłodne kolory, natomiast moje zastrzeżenie odnosi się głównie do ciepłych barw - odcienie czerwieni itd. Ale może to tylko złudzenie...

Co do Sigmy 18-50 to za bardzo się nie wypowiem poza komentarzami innych użytkowników "bierz tamrona"

Coś już napisał Awatar zamiatin
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

ogólnie powiem tak... na początku gdy tu zaczynałem szperać zdecydowałem się na Sigmę 18-200 ze względu na uniwersalność Fakt trochę ciemna ale co tam...pózniej po dalszym zagłębianiu się w meandry CB odkryłem Tamronka 17-50 f/2.8 i 28-75 ( galeria zdjęć )o którym też mocno myślę no i w końcu doszło do Sigmy 18-50 f/2.8 i 24-70 f/2.8 no i tu właśnie zakończyłem tak na dobrą sprawę poszukiwań gdyż i cenowo i nerwowo :P zbliżam się do kresu...
    za tem: postanowiłem że, jeśli w sklepie nie trafię tamronka pod moje Body i będzie miał efy F i B ( mam tylko 2 sztuki do testowania) jeśli trafię ok biorę a jeśli nie to będzie sigma

ważne też jest dla mnie którym zakresem ogniskowych się kierować? tego muszę sie jakoś dowiedzieć... czy np T17-50 bądź i S18-50 czy też T28-75 i Si24-70 tu muszę się od was dowidzieć, który będzie lepszy do landszaftów i przyrody, plener, koncerty, imprezy... wiem że nie są to jakieś szkła Uniwersalne.
    ...Always Look on the Bright Side of Life[40D + T17-50 2.8F]...and nothing else matters

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Pod cropa brałabym 17/18-50. Dla mnie i 18 to czasami za wąsko, szczególnie w pomieszczeniach.

A potem zaczęła zbierać na 70-200/4...
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maciej76 Zobacz posta
    albo uderzyć do kolegi Cichego o którym wszyscy wiemy i nie ma co ukrywać ze prowadzi sprzedarz tamrona i ma wyselekcjonowane egzemplarze

nie korzystałem z jego usług, Urgur korzystał i nie narzeka, jest wręcz zadowolony
    Jestem ciekaw, co dalej z tymi, które nie zaliczyły testu...idą dalej "do ludu" ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

prawda to czy nie: sprzedawca w sklepie twierdzi ze 1 na 50 szkieł trafia i nie posiada FF i BF? i że lepiej żebym wzioł Sigmę 18-50 f2.8 ???
    Niech zgadnę, sprzedawca miał w ofercie Sigmy ? :]
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Dopiero zaczyna Awatar Desperado
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ważne też jest dla mnie którym zakresem ogniskowych się kierować? tego muszę sie jakoś dowiedzieć... czy np T17-50 bądź i S18-50 czy też T28-75 i Si24-70 tu muszę się od was dowidzieć, który będzie lepszy do landszaftów i przyrody, plener, koncerty, imprezy... wiem że nie są to jakieś szkła Uniwersalne.
    Na koniec może Ci to pomoże - szczególnie ankieta! (też przez to przechodziłem, a szczególnie skupiłem się na sigmie 24-70 DC EX Macro - po przewertowaniu internetu w te i wewte okazało się, że ostrzy ale od 4-5, więc nie ma sensu wydawać tyle kasy na 2,8 które jest bez użyteczne):

http://canon-board.info/showthread.php?t=49667
    Pzdr

Coś już napisał Awatar zamiatin
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

dokładnie, pierwszą markę jaką poleci to Sigma i były nawet droższe niż Tamki:P a o Tamronie to się aż krzywił jak wypowiadał te nazwę:P ale juz w sumei zdecydowałem - tamron 17-50 ... jak nie będzie problemów a jak będą hmm Oby nie było.
    Ostatnio edytowane przez zamiatin ; 03-09-2009 o 13:22
    ...Always Look on the Bright Side of Life[40D + T17-50 2.8F]...and nothing else matters

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów