Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Czy można w wyexportowanym pdf'e z Lightrooma odtwarzać muzyke?

Mieszany widok

Domyślnie Czy można w wyexportowanym pdf'e z Lightrooma odtwarzać muzyke?

Witam,
    Mam pewien problem jeśli chodzi o Lightrooma, a mianowicie jak robię ze zdjęć prezentację z muzyka i exportuję do pdf'a to po otwarciu wyexportowanego pdf'a nie ma muzyczki, czy tak powinno być, czy tylko w lightroomie mozna odsluchiwac w trakcie prezentacji pliki muzyczne? Proszę o pomoc?

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

PDF nie ma możliwości przechowywania muzyki... To jest format do zapisu dokumentów.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    PDF nie ma możliwości przechowywania muzyki... To jest format do zapisu dokumentów.
    Nieprawda. Da się osadzić muzykę w Acrobacie.
    Jedyna niedogodność to brak zapętlenia/przycięcia, trzeba by przygotować długaśny plik muzyczny który będzie trwał tyle co prezentacja. Chyba że jest inny sposób o którym nie wiem.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Jedyna niedogodność to brak zapętlenia/przycięcia, trzeba by przygotować długaśny plik muzyczny który będzie trwał tyle co prezentacja. Chyba że jest inny sposób o którym nie wiem.
    A w jaki sposób można to zrobić, chodzi mi aby muzyka byłoa odtwarzania w Aciobacie?

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Idę się ubiczować - masz rację. Odwołuję mojego posta.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Domyślnie

Więc jak to można zrobić? Prosze o pomoc?

Domyślnie

Czy ktoś wie jak można wyeksportować pdfa ze zdjeciami w postaci pdf'a , tak aby po otwarciu go w Acrobacie pojawiła się muzyka? Bo w Lightroomie otwarza mi prezentacje z muzyczką ,a w Acrobacie nie?
    Proszę o pomoc znawców Lightrooma!
    Z góry dziękuję

Bywalec

Domyślnie

Podobno wersja na maca ma możliwość eksportowania pokazów slajdów z podkładem muzycznym.
    A na Windows, to pozostaje tylko edycja samego pliku PDF w Adobe Acrobat Pro.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez David Zobacz posta
    Podobno wersja na maca ma możliwość eksportowania pokazów slajdów z podkładem muzycznym.
    To niestety nieprawda.
    Zaraz napiszę jak to zrobić w Acrobacie PRO.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    To mój tutek wygląda tak (jeśli ktoś go usprawni/ulepszy - będziemy wdzięczni).

Otwieramy PDFa z prezentacją zrobioną w LR, otwieramy go w Acrobacie PRO.
    Następnie wybieramy narzędzie SOUND TOOL i rysujemy nim mały kwadrat dokładnie w lewym narożniku prezentacji. Dlaczego tam? Będzie niewidoczny, więc lepiej pamiętać gdzie go wsadziliśmy. Wskazujemy nasz plik z muzyczką, ja wybrałem format aiff, ale pewnie można poeksperymentować.

Następnie klikamy w ten prostokącik i wybieramy PROPERTIES (prawy przycisk myszy lub CTRL klik na maku).
    Mamy trzy okna. W pierwszym [SETTINGS] ustawiamy EVENT na PAGE ENTER.
    W drugim APPEARANCE - ustawiamy TYPE na INVISSIBLE, żeby ramki nie było widać podczas pokazu slajdów, przechodzimy do trzeciej zakładki - ACTIONS - usuwamy starą, defaltową akcję (MOUSE UP) i dodajemy nową:
    PAGE ENTER - PLAY SOUND - ponownie wskazujemy naszego aifa.
    Sapisujemy PDFa pod nową nazwą i odpalamy go w trybie pełnoekranowym w ACROBAT READERZE.
    Należy jeszcze pamiętać, aby slideshow było wykonane w przestrzeni kolorystycznej sRGB, wtedy wszyscy powinni je obejrzeć w "prawidłowych" kolorach. Uwaga - jeśli przestrzeń roboczą Acrobata PRO mamy ustawioną np. ProPhoto, to Acrobat PRO nie wyświetli nam poprawnie kolorów zdjęć, ale tym się nie przejmujemy, bo robimy prezentację pod Acrobat Readera a nie pod Acrobatra PRO!

Teraz jeszcze opiszę po polsku co zrobiliśmy (przepraszam, że to wszystko jest mało przejrzyście opisane). Otwieramy PDFa z prezentacją, przypisujemy mu przygotowany wcześniej plik z muzyczką i ustawiamy akcję powodującą odtwarzanie muzyki w tle, kiedy tylko PDF zostanie otwarty.

Jeśli ktoś zna patent na zapętlenie pliku z muzyką niech koniecznie opisze! :-)
    Ostatnio edytowane przez iREM ; 24-09-2009 o 10:48 Powód: Automerged Doublepost
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tominew Zobacz posta
    Czy ktoś wie jak można wyeksportować pdfa ze zdjeciami w postaci pdf'a , tak aby po otwarciu go w Acrobacie pojawiła się muzyka? Bo w Lightroomie otwarza mi prezentacje z muzyczką ,a w Acrobacie nie?
    Proszę o pomoc znawców Lightrooma!
    Z góry dziękuję
    A to ciekawe, sama chetnie tez sie dowiem jesli to prawda, bo sama kombinuje w I-Movie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów