OK. Więc co oznacza zwrot "karta nie wyrabiała"?
Moim zdaniem z powodu wady karty nieprawidłowo zapisywana była część pliku. Może mieć to związek z temperaturą ale nigdy z prędkością zapisu co sugerowałby zwort "nie wyrabia". Czy robisz jedno zdjęcie czy serię do zapełnienia bufora, karta pracuje zawsze z maksymalną prędością na jaką pozwala jej konstrukcja i urządzenie, do którego jest podłączona.
Więc o co chodzi z tym "niewyrabianiem"?
:-? OK. Nie drążmy tematu. Chyba już wiemy o co chodzi.
Wszystkie te uszkodzenia plików są w 95% związane z kartą. Błędy zapisu mogą pojawiać się w wyniku jej uszkodzenia lub problemów ze strukturą danych. Na pierwsze nie mamy wpływu. Jak walnięta to nie znasz dnia ani godziny i używanie to loteria na własne życzenie - zrobisz zdjęcie życia, patrzysz a tu kicha.
Jeśli chodzi o błędy w strukturze danych, to był już kiedyś na CB wątek "kasować czy formatować" i wnioski były takie, że kartę regularnie należy formatować niedopuszczając do "zamulenia" nośnika. To nie jest dysk - pamięć flash pracuje trochę inaczej i trochę inaczej należy ją traktować.
Ja kart nie formatuję za każdym razem gdy zrzucam fotki - może to błąd. Robię to co 2-3 zrzuty i przez kilka lat kaszana na karcie zdarzyła mi się raz.
Wow! Testować w czasie roboty?Trzeba mieć ja..! Tylko nie mów klientom, bo osiwieją. ;-)
K