Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: 40D robi coś dziwnego na zdjęciach

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar takpoprostu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    Kolego allxages - ja przemyślałem zachowanie sprzętu i inne FAKTY, a nie teoretyzowałem.

Może tego nie zrozumiałeś, a ja powinienem wyrazić się jaśniej: Otóż kiedy miałem 40D i bufor się nie wyrabiał, zdarzało się dokładnie to samo, co takpoprostu. Identyczny efekt.
    Ale niektóre zdjęcia były robione bez serii, pojedyńcze strzały... Wiec bufor tutaj na bank wyrobił...

Loome
    A co do karty to SanDisk ultra II 8gb z allegro

Sławek
    pocieszasz mnie
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez takpoprostu Zobacz posta
    Ale niektóre zdjęcia były robione bez serii, pojedyńcze strzały... Wiec bufor tutaj na bank wyrobił...
    Albo bufor, albo karta nie wyrabiała. Ja nigdzie nie pisałem, że robiłem serią. Prawie nigdy nie robię :-)
    Przy pojedynczych strzałach tak się czasem zdarzało (choć robionych raz za razem)

Coś już napisał Awatar scanus
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Albo bufor, albo karta nie wyrabiała. Ja nigdzie nie pisałem, że robiłem serią. Prawie nigdy nie robię :-)
    Przy pojedynczych strzałach tak się czasem zdarzało (choć robionych raz za razem)
    To co piszesz jest bez sensu. Z czym ci się bufor nie wyrabiał? Jak go zapełnisz i trwa zapis na kartę to puszka nie pozwoli ci zrobić zdjęcia.
    Miałeś walnientą kartę i tyle.
    Snujesz jakieś dziwne teorie.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scanus Zobacz posta
    To co piszesz jest bez sensu. Z czym ci się bufor nie wyrabiał? Jak go zapełnisz i trwa zapis na kartę to puszka nie pozwoli ci zrobić zdjęcia.
    Miałeś walnientą kartę i tyle.
    Snujesz jakieś dziwne teorie.
    Z tym buforem, to, fakt, nadużyłem.
    Natomiast torpedowanie przez ciebie mojego podejrzenia, że "karta nie wyrabiała" teorią w postaci "miałeś walniętą kartę" , to chyba zadanie dla semantyków...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z tym buforem, to, fakt, nadużyłem.
    Natomiast torpedowanie przez ciebie mojego podejrzenia, że "karta nie wyrabiała" teorią w postaci "miałeś walniętą kartę" , to chyba zadanie dla semantyków...
    OK. Więc co oznacza zwrot "karta nie wyrabiała"?
    Moim zdaniem z powodu wady karty nieprawidłowo zapisywana była część pliku. Może mieć to związek z temperaturą ale nigdy z prędkością zapisu co sugerowałby zwort "nie wyrabia". Czy robisz jedno zdjęcie czy serię do zapełnienia bufora, karta pracuje zawsze z maksymalną prędością na jaką pozwala jej konstrukcja i urządzenie, do którego jest podłączona.

Więc o co chodzi z tym "niewyrabianiem"?

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scanus Zobacz posta
    OK. Więc co oznacza zwrot "karta nie wyrabiała"?
    Moim zdaniem z powodu wady karty nieprawidłowo zapisywana była część pliku. Może mieć to związek z temperaturą ale nigdy z prędkością zapisu co sugerowałby zwort "nie wyrabia". Czy robisz jedno zdjęcie czy serię do zapełnienia bufora, karta pracuje zawsze z maksymalną prędością na jaką pozwala jej konstrukcja i urządzenie, do którego jest podłączona.

Więc o co chodzi z tym "niewyrabianiem"?
    NIE WYRABIA oznacza (w skrócie) problemy z zapisem. Takie lekkie zawieszenie, zwolnienie, "zadławienie" podczas zapisu. Dość długo trwający komunikat "trwa zapisywanie"
    Jaśniej nie mogę

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

NIE WYRABIA oznacza (w skrócie) problemy z zapisem. Takie lekkie zawieszenie, zwolnienie, "zadławienie" podczas zapisu. Dość długo trwający komunikat "trwa zapisywanie"
    Jaśniej nie mogę
    :-? OK. Nie drążmy tematu. Chyba już wiemy o co chodzi.
    Wszystkie te uszkodzenia plików są w 95% związane z kartą. Błędy zapisu mogą pojawiać się w wyniku jej uszkodzenia lub problemów ze strukturą danych. Na pierwsze nie mamy wpływu. Jak walnięta to nie znasz dnia ani godziny i używanie to loteria na własne życzenie - zrobisz zdjęcie życia, patrzysz a tu kicha.

Jeśli chodzi o błędy w strukturze danych, to był już kiedyś na CB wątek "kasować czy formatować" i wnioski były takie, że kartę regularnie należy formatować niedopuszczając do "zamulenia" nośnika. To nie jest dysk - pamięć flash pracuje trochę inaczej i trochę inaczej należy ją traktować.
    Ja kart nie formatuję za każdym razem gdy zrzucam fotki - może to błąd. Robię to co 2-3 zrzuty i przez kilka lat kaszana na karcie zdarzyła mi się raz.

Cytat Zamieszczone przez takpoprostu Zobacz posta
    W piątek mam ślub więc natrzepie troszkę zdjęć i będę robił na Pretecu... To dam znać czy problem wystąpił... A tego SanDiska (chyba wadliwego) wsadzę do 30d i zobaczymy
    Wow! Testować w czasie roboty? Trzeba mieć ja..! Tylko nie mów klientom, bo osiwieją. ;-)
    K

Uprawnienia umieszczania postów