Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: 40D robi coś dziwnego na zdjęciach

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdansk

Domyślnie

Witam
    Miałem taki problemik, ale w moim przypadku winny był czytnik kart, nie chciało mi się kupować nowego i zrzucam zdjęcia z puszki po kablu.

Początki nałogu Awatar takpoprostu

Domyślnie

A mam jeszcze takie pytanko, bo skoro to najprawdopodobniej karta pamięci to dlaczego JPGI wychodzą OK ? I podgląd RAWÓW też OK... Jeżeli przeglądam w IrfanView Rawa który jest trzepnięty i zapisze jako JPG prosto z tej przeglądarki to jest ok.. Dopiero PS I LR pokazuje całą prawdę... Skoro to by była karta, to i JPGI i RAWY były by takie... A nie tylko jeden format. dobrze myśle ???
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

na PQI też mi padały pliki i też w przypadku zapisu RAW + JPG padał tylko RAW. A podgląd jest ok w infranview bo pewnie nie jest to podgląd samego RAWa tylko zaszytego JPGa.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scanus Zobacz posta
    OK. Więc co oznacza zwrot "karta nie wyrabiała"?
    Moim zdaniem z powodu wady karty nieprawidłowo zapisywana była część pliku. Może mieć to związek z temperaturą ale nigdy z prędkością zapisu co sugerowałby zwort "nie wyrabia". Czy robisz jedno zdjęcie czy serię do zapełnienia bufora, karta pracuje zawsze z maksymalną prędością na jaką pozwala jej konstrukcja i urządzenie, do którego jest podłączona.

Więc o co chodzi z tym "niewyrabianiem"?
    NIE WYRABIA oznacza (w skrócie) problemy z zapisem. Takie lekkie zawieszenie, zwolnienie, "zadławienie" podczas zapisu. Dość długo trwający komunikat "trwa zapisywanie"
    Jaśniej nie mogę

Miasto
    Częstochowa/Kraków

Domyślnie

No i jakie efekty po wymianie karty na inną? Bo tak czytam i zaciekawił mnie Twój problem Sam mam 40d i SanDiska Ultra II (czyli 15mb/s), ale z czymś takim się nie spotkałem (na szczęście).

Domyślnie

W piątek mam ślub więc natrzepie troszkę zdjęć i będę robił na Pretecu... To dam znać czy problem wystąpił... A tego SanDiska (chyba wadliwego) wsadzę do 30d i zobaczymy
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Coś już napisał Awatar scanus
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    NIE WYRABIA oznacza (w skrócie) problemy z zapisem. Takie lekkie zawieszenie, zwolnienie, "zadławienie" podczas zapisu. Dość długo trwający komunikat "trwa zapisywanie"
    Jaśniej nie mogę
    :-? OK. Nie drążmy tematu. Chyba już wiemy o co chodzi.
    Wszystkie te uszkodzenia plików są w 95% związane z kartą. Błędy zapisu mogą pojawiać się w wyniku jej uszkodzenia lub problemów ze strukturą danych. Na pierwsze nie mamy wpływu. Jak walnięta to nie znasz dnia ani godziny i używanie to loteria na własne życzenie - zrobisz zdjęcie życia, patrzysz a tu kicha.

Jeśli chodzi o błędy w strukturze danych, to był już kiedyś na CB wątek "kasować czy formatować" i wnioski były takie, że kartę regularnie należy formatować niedopuszczając do "zamulenia" nośnika. To nie jest dysk - pamięć flash pracuje trochę inaczej i trochę inaczej należy ją traktować.
    Ja kart nie formatuję za każdym razem gdy zrzucam fotki - może to błąd. Robię to co 2-3 zrzuty i przez kilka lat kaszana na karcie zdarzyła mi się raz.

Cytat Zamieszczone przez takpoprostu Zobacz posta
    W piątek mam ślub więc natrzepie troszkę zdjęć i będę robił na Pretecu... To dam znać czy problem wystąpił... A tego SanDiska (chyba wadliwego) wsadzę do 30d i zobaczymy
    Wow! Testować w czasie roboty? Trzeba mieć ja..! Tylko nie mów klientom, bo osiwieją. ;-)
    K

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scanus Zobacz posta
    :-? OK. Nie drążmy tematu.
    (...)
    Wow! Testować w czasie roboty? Trzeba mieć ja..! Tylko nie mów klientom, bo osiwieją. ;-)
    Takpoprostu napisał, że będzie focił na swoim sprawdzonym i dobrym Pretec'u, podejrzany SanDisk idzie w odstawkę.

Czekamy na info od Ciebie Takpoprostu...
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta
    Takpoprostu napisał, że będzie focił na swoim sprawdzonym i dobrym Pretec'u, podejrzany SanDisk idzie w odstawkę.

Czekamy na info od Ciebie Takpoprostu...

O dokładnie...
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Aż sam jestem ciekaw wyników!

Także stawiam na kartę
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów