Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Canon EOS 100 i zabrudzona migawka

Miasto
    Bytów/Braunschweig DE

Unhappy Canon EOS 100 i zabrudzona migawka

Witam.
    Będąc ostatnio na pchlim targu kupiłem Canona EOS 100 z szkłem 28-80 3.5-5.6 II USM. W sumie sam aparat był dekielkiem do szkła, ale postanowiłem się pobawić. Niby wsio było ok ale po założeniu filmu i pstryknięciu kilku fotek można było zauważyć, że czasami migawka otwierała się na dłuższy czas niż powinna - blokowała się. Po otwarciu aparatu okazało się, że migawka jest jakim cholerstwem upaskudzona. Teraz moje pytanie - czym to można wyczyścić ?

Dopiero zaczyna Awatar enkoder
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Delikatnie, miękką szmatką alkoholem izopropylowym.

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

nic nie da czyszczenie
    nadal będzie wychodzić ten smar i smieniać czasy migawki
    zostaje serwis
    u mnie zaczęła działać dopiero po serwisie bez zarzutu w EFm

Dopiero zaczyna Awatar enkoder
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A w serwisie różnica jest taka, że wykręcają migawkę i moczą w izopropylu, sam tak robiłem w moim 50e. Z tego co pamiętam, to usługa kosztuje prawie tyle samo, co wymiana na nową. Migawka do tego modelu w kanale serwisowaym Canona kosztuje 20 euro netto.

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Warto się pobawić skoro nie ma nic do stracenia. Ja od siebie polecam stosować "czyściki" które nie zostawiają zanieczyszczeń np. włókien. Z tego co wiem takie zabrudzenie spowodowane jest przez zużyty hamulec migawki, w serwisie ten hamulec wymieniany jest raczej na nowy przy czyszczeniu. Jednak naprawa może kosztować sporo, a czyszczenie alkoholem może dać zadowalające rezultaty - prosty wniosek, brać się za robotę

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chotu Zobacz posta
    Witam.
    Będąc ostatnio na pchlim targu kupiłem Canona EOS 100 z szkłem 28-80 3.5-5.6 II USM. W sumie sam aparat był dekielkiem do szkła, ale postanowiłem się pobawić. Niby wsio było ok ale po założeniu filmu i pstryknięciu kilku fotek można było zauważyć, że czasami migawka otwierała się na dłuższy czas niż powinna - blokowała się. Po otwarciu aparatu okazało się, że migawka jest jakim cholerstwem upaskudzona. Teraz moje pytanie - czym to można wyczyścić ?
    To sa slady gumy z hamulca mogawki. Po latach guma parcieje, splywa i zakleja lamelki. Ma te przypadlosc migawka z EOS serii 6**.
    Czyszczenie nie pomoze. Tylko wymiana gumeczki na nowa i masz nascie lat spokoju. Wymiane robilem w serwisie na Czapskich w Krakowie.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Miasto
    Bytów/Braunschweig DE

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
    Na razie poprzestanę na czyszczeniu chyba że znacie jakiś dobry serwis w Niemczech.

EDIT:
    Spirytus Gdański 95% dał radę, aż szkoda było do tego go użyć
    -----------------------------------------------------
    najpierw Coolpix l4, potem Fuji 6500fd, teraz 400D + kit 18-55 , 50 1.8 II, Canon EOS 100 + 28-80 3.5-5.6 II EF USM i jakieś tam filterki

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chotu Zobacz posta
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
    Na razie poprzestanę na czyszczeniu chyba że znacie jakiś dobry serwis w Niemczech.

EDIT:
    Spirytus Gdański 95% dał radę, aż szkoda było do tego go użyć
    Ale na razie moze nie rob nim waznych zdjec. Guma hamulca nadal moze splywac.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Miasto
    Bytów/Braunschweig DE

Domyślnie

Powiem Ci tak mrek - tym EOSem to się bawię w sumie, ale co jak co - na samym początku przez sklejającą się migawkę poszło kilka klatek, które zostały prześwietlone zaś reszta całkiem sensownie wyszła. A 400D zawsze obok w plecaku czeka
    -----------------------------------------------------
    najpierw Coolpix l4, potem Fuji 6500fd, teraz 400D + kit 18-55 , 50 1.8 II, Canon EOS 100 + 28-80 3.5-5.6 II EF USM i jakieś tam filterki

Uprawnienia umieszczania postów