Napisz PW do Viteza on ma ten obiektyw.Zamieszczone przez icemaster
OT -> Witamy :wink:
Napisz PW do Viteza on ma ten obiektyw.Zamieszczone przez icemaster
OT -> Witamy :wink:
I nie dziwne ze sie tak zachowuje... przy f 2.8 i 75mm masz malutka GO na nim, jak zlapiesz ostroc na dosc odleglym obiekcie to wszystko przed nim (nie liczac paru mm) i wszystko za nim (tez nie liczac paru mm)bedzie nieostre - nie z powodu nieostrosci obiektywu a z powodu malej glebi ostrosci zlapanej w duzej odleglosci od ciebie.Zamieszczone przez icemaster
Tak wiec bez obaw - wszystko w porzadku, tylko twoja wiedza fotograficzna o GO kuleje 8)
Zawsze wydawalo mi sie, ze GO radykalnie rosnie wraz z wzrostem odleglosci ostrzenia :PZamieszczone przez Vitez
Przykladowo:
75mm @ 2.8 przy ostrzeniu na 1m --> GO = 0.02m
75mm @ 2.8 przy ostrzeniu na 10m --> GO = 1.91m
75mm @ 2.8 przy ostrzeniu na 100m --> GO = 2154,6m
Taaaaaa..... ;-) Polecam http://www.dofmaster.com/Zamieszczone przez Vitez
![]()
to nie jest chyba kwestia glebi ostrosci, bo przy ostrzeniu na sciane budynku na 75mm 2.8 jest mydelko a na f5,6 jest ok
niezależnie od pochwał czy złych opinii proponuję nic nie kupować bez sprawdzenia![]()
Ja kupiłem tamrona i działa bardzo fajnie, ale odkryłem, że w gorszym świetle jest zdecydowanie gorszy od KIT'a ! Obojętne z czego to wynika, nie wygląda najlepiej. Właśnie uczę się jak to obchodzić, i da się - tylko po co sie denerwować?
Lepiej samemu sprawdzić przed zakupem. Poza tą jedną wadą (do sprawdzenia przed kupnem) mogę ten obiektyw z czystym sercem polecić, super szkiełko.
Kruczek tkwi w stwierdzeniu "dosc odlegly obiekt" - musialby sprecyzowac jak odlegly.Zamieszczone przez kavoo
niezależnie od pochwał czy złych opinii proponuję nic nie kupować bez sprawdzenia![]()
Ja kupiłem tamrona i działa bardzo fajnie, ale odkryłem, że w gorszym świetle jest zdecydowanie gorszy od KIT'a ! Obojętne z czego to wynika, nie wygląda najlepiej. Właśnie uczę się jak to obchodzić, i da się - tylko po co sie denerwować?
Lepiej samemu sprawdzić przed zakupem. Poza tą jedną wadą (do sprawdzenia przed kupnem) mogę ten obiektyw z czystym sercem polecić, super szkiełko.
Tamron nie jest idealny przy 2.8 , jak kazdy obiektyw tej klasy - jest wyraznie lepszy po przymknieciu. Wg mnie czepiasz sie 8) . Jesli ci to tak bardzo przeszkadza to zbieraj na 24-70 2.8 L - on podobno jest dobry przy 2.8Zamieszczone przez icemaster
Tamron przy 2.8 wg mnie jest wystarczajaco dobry a przy 4 i powyzej juz w ogole super.
ROTFL. Nie widziałem jeszcze żebyś przyznał się że wypisujesz bzdury co Ci nie zdarza się wcale tak rzadko, ale człowieka którego wiedzę o GO nazwałeś kulejącą to mógłbyś przeprosić...Zamieszczone przez Vitez
[ Dodano: 11-11-2004 ]
No ja bym się zainteresował z czego to wynika bo nie widzę powodu dla którego jego jakość miałaby się zmieniać w zależności od poziomu oświetlenia...Zamieszczone przez Kubaman
Krzychu, a któ mówi, że się nie interesuję? Napisałem jak napisałem, żeby ukrócić dyskusję na temat, czy np. nie robiłem, ze zbyt długim czasem itp. Sprawa mnie denerwuje, ale się nie poddaję. Dlatego ostrzegam - zawsze próbować przed zakupem
![]()