Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 67 z 67

Wątek: TAMRON 28-75 F/2.8

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Cytat Zamieszczone przez Shadow
    Jak dla mnie to uważam że przy f2.8 rzeczywiście jakość siada. Pewnie że nie jest to koniec świata, ale to widać. Dlatego generalnie prawie zawsze unikam tej przysłony. Ponieważ rzadko robię w trudnych warunkach oświetleniowy praktycznie nie schodzę poniżej f8. A tutaj już jakość jest naprawdę bardzo dobra.
    Tak sobie myślę.. jest przecież jeszcze jeden aspekt posiadania obiektywu f/2.8 (nawet słabego przy pełnej dziurze), o którym mało kto dotąd wspominał, mianowicie szybkość i pewność AF! Zwłaszcza z 20D (cross sensor) taki tamron może prawdopodobnie rywalizować z najlepszymi nie-pro zoomami Canona (28-135), a może (bardzo ostrożna hipoteza ;-)) nawet 70-200/4!
    ja mam mieszane odczucia co do Tamrona. O ile w jasnych warunkach AF działa super (ale nie porównywałem dokładności, bo jest OK) o tyle jak jest ciemno, czyli wtedy kiedy powinienem widzieć przewagę jasności 2.8 robi się gorzej i AF niedomaga, a czasami wręcz gubi ostrość. Pisałem już o tym kiedyś, bez "wspomagania" kitowiec daje dużo lepsze rezultaty w słabym świetle.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Pisałem już o tym kiedyś, bez "wspomagania" kitowiec daje dużo lepsze rezultaty w słabym świetle.
    To ja mam nieco inne odczucia... mialem kiedys spilowanego kitowca, obecnie mam to co w stopce... i z tych wszystkich szkiel Tamron zdecydowanie najszybciej ostrzy jak jest nieco ciemniej - tak - nawet szybciej od 50 1.8 . Szybszy od niego byl tylko 70-210 3.5-4.5 USM .
    Co nie zmienia faktu ze jak zaczyna sie ciemniej robic to zakladam lampe, przestawiam CFn na "emits, does not fire" (chyba ze chce z lampa zrobic) i hulaj dusza - zero narzekania na AF jakiegokolwiek obiektywu 8) .

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Vitez, przecież ja nie pisałem o szybkości AF.
    Tak mój Tamron jest szybszy od kita, tylko, ze jak jest trochę ciemniej, to zdjęcia są wyraźnie nieostre . Proponowane przez ciebie rozwiązanie rzeczywiście pomaga i obiektyw ustawia mi ostrość porównywalnie do kita (ale gorzej niż Tamron w dobrym świetle), niestety to działa tylko na krótkich dystansach i tylko jeśli możesz świecić flashem ludziom po oczach

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Vitez, przecież ja nie pisałem o szybkości AF.
    Tak mój Tamron jest szybszy od kita, tylko, ze jak jest trochę ciemniej, to zdjęcia są wyraźnie nieostre . Proponowane przez ciebie rozwiązanie rzeczywiście pomaga i obiektyw ustawia mi ostrość porównywalnie do kita (ale gorzej niż Tamron w dobrym świetle), niestety to działa tylko na krótkich dystansach i tylko jeśli możesz świecić flashem ludziom po oczach
    Chyba nie wyczaiłeś co Vitez proponował - stosuje wspomagacz z 420 EX z wyłączenie błysku, tak że lampa służy tylko jako wspomagacz AF'u - w żaden sposób nie daje się ludziom flashem po oczach...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Kraków

Domyślnie

OK, nie zrozumiałem :wink:
    myślałem o wbudowanej lampie, a ta przy wspomaganiu flesza nieco "rzuca się" w oczy

nie zmienia to jednak faktu, że proponowane rozwiązanie działa tylko na niewielkie odległości i w sumie ma ograniczone możliwości.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

OK, nie zrozumiałem :wink:
    myślałem o wbudowanej lampie, a ta przy wspomaganiu flesza nieco "rzuca się" w oczy

nie zmienia to jednak faktu, że proponowane rozwiązanie działa tylko na niewielkie odległości i w sumie ma ograniczone możliwości.
    No na plener się raczej nie nadaje, ale pomysł generalnie niezły bo męczenie się z AF'em w słabym oświetleniu może być czasami lekko denerwujące a przy kratce z 420EX w sumie wyostrzenie jest natychmiastowe ;-) ST-E2 ma zdaje się też wspomagacz AF'a i nie błyska choćby nie wiem co ;-)
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Teraz to juz marudzisz by marudzic bo ci kontrargumentu na wspomaganie flaszem zabraklo .
    Na wieksze odleglosci - gdy jest ciemno to i zasieg wzroku/zdjecia ograniczony wiec AF na wielkie odleglosci nie jest wtedy potrzebny :P , innych "ograniczonych mozliwosci" nie zauwazylem, a wspomaganie AF stosowalem z powodzeniem i w okolicach 10m - dalej jak jest ciemno to jest ciemno i niepotrzebny wiekszy zasieg gdy i tak na zdjeciu nie bedzie widac tego co dalej 8) .

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów