Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: GPS - do wyznaczenia przebiegu trasy w lesie

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie GPS - do wyznaczenia przebiegu trasy w lesie

Może ktoś się zetknął z tematem lub w tym siedzi

Poszukuję urządzenia GPS - rejestratora - który umożliwi mi zapis przebytej pieszo trasy.
    Będę towarzyszył podczas zawodów biegowych / rowerowych robiąc zdjęcia - chcę mieć możliwość ręcznego "zsynchronizowania ich w czasie i przestrzeni" - aby można było wskazać na mapie gdzie dane ujęcie było wykonane. Nie potrzebuję "w locie" geotagować fotek - wystarczy mi przebieg trasy i czas. Bardziej zależy mi na dokładnym zapisaniu przebiegu trasy, w tym z profilem wysokościowym - będzie to istotne dla analizy treningu / wyścigu.

Wymagania:
    - wysoka czułość (nie powinien gubić sygnału w lesie)
    - możliwość podłączenia zewnętrznej anteny (jeśli ona coś pomoże?)
    - dokładność w terenie na poziomie ~10-20m
    - zapis wysokości (!!!)
    - zapis punktów trasy do pliku (jakiś standard?)
    - życie baterii na poziomie 3-4h

Mam już kilka urządzeń GPS - w tym palmtopa Asus A696N z wbudowanym GPSem (na bazie SiRFStarIII) - z możliwością podpięcia anteny. Pytanie czy dołożenie anteny zewnętrznej do tego ASUSa pozwoli na polepszenie sytuacji w lesie - aby uzyskać większą dokładność lokalizacji? Jakie aplikacje są potem w stanie połączyć fotki z danymi z GPS? Google Earth?

Będę wdzięczny za pomoc!
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Garść informacji które na szybko mogę podać:
    - przede wszystkim zewnętrzna antena nie będzie Ci potrzebna, zwłaszcza przy użyciu sirfstarIII
    - raczej wszystkie gpsy powinny mieć dokładność jakiej wymagasz jeśli złapią dobrego fixa
    - możesz jeszcze wziąć pod uwagę sam moduł GPS (z łączem bluetooth), w wersji z zapisem ścieżki do własnej pamięci. Potem w domu na komputerze sobie odtwarzasz trasę. Może się przydać również jako szpieg a w sumie jego zaletą jest cena i dłuższa praca.
    - a tak poza tym jeśli używać będziesz urządzeń typu pocket pc lub coś na windows CE to możliwości będą zależały od użytego oprogramowania mapy.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Uprawnienia umieszczania postów