Cytat Zamieszczone przez leotdi Zobacz posta
hmmm .... a jaki będzie 17-55 na f 3.5 ?
Nie wiem, nie używam trybu auto a w M ustawiam pełne działki, tak mi łatwiej liczyć.
Jednak rozumiem twoją obronę, kupiłeś drogie szkło i chcesz wierzyć, OK. Nie czytaj moich postów (ignore list w panelu użytkownika).

Ostrość to nie wszystko, choć istotna (większość zdjeć przecież i tak ląduje na pocztówce, gdzie ostrość się "sama ustawia" ).
Dokładnie więc może lepiej do pocztówek w miarę nowy telefon z aparatem?

To, że jest mniej ostro, to właśnie min. z powodu f 2.8
No widzisz a moje 300/2.8L IS zwaliło mnie z nóg ostrością...

Poza tym - nie wiem czy proponowanie 18-200 IS to dobre rozwiązanie (?)
Jak czytam posty żona nie pozwoliła mi zabrać statywu i/lub więcej szkieł to wydaje mi się, że 18-200IS oraz Tamron 28-300VC (do 5DII) to jedyne słuszne rozwiązanie na wakacje.

Takie "uniwersalne" dłuuugie zakresy są odwrotnie proporcjonalne do jakości. Im krótszy zakres ogniskowych tym lepiej z jakością optyki, i nikt mi nie wmówi, że jest inaczej.
Tak wiem i niczego ci nie wmawiam. Po prostu ja, dzisiaj, pod cropa, wybrałbym takie szkła.
Słabości 18-200IS też jestem świadom bo przez chwilkę go miałem.

To ja już wolałbym 15-85mm niż cytowany układ (15 jest dostatecznie szerokie).
Twój wybor. Spoko leon tdi, ciesz się z ef-s 17-55 IS bo to dobre szkło, dzisiaj troszczku za drogie, ale fakt, że i tak się sprzedaje tylko potwierdza to co piszą na forach: to jest jeden, jedyny powód dla którego niektórzy wciąż siedzą na cropie i czekają na 24-70L IS.