Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
Obiektywy te jak najbardziej można porównywać, dokładnie to samo zastosowanie. Jedną z rzeczy, jaka różni te obiektywy jest NIECO inny zakres ogniskowych, co nie zmienia ich podstawowej aplikacji.

Można by dołączyć do porównania jeszcze kilka, ale Juza miał okazję przetestować akurat te trzy obiektywy. Jego opinie są dla mnie akurat dość cenne, jak każdego kto udowodnił że umie robić zdjęcia, a nie tylko o tym nawijać.
Mów co chcesz, jak dla mnie niesprawiedliwe jest porównywanie sigmy 18-125 do 15/17-85, kiedy istnieje bezpośredni odpowiednik canona, czyli 18-135.

Żeby było jaśniej (niektórzy zdają się mieć problemy ze zrozumieniem tego), ponieżej współczynniki zoom poszczególnych obiektywów:

17-85 --> 5,00
15-85 --> 5,67
18-125 --> 6,94

Dalej mówię swoje, te obiektywy należą do zupełnie innych klas. A i zastosowanie wcale nie takie samo - porównaj kąty widzenia na 85 i 125. Jak dla mnie Sigma ma dużo szerszy wachlarz możliwych zastosowań.

Żeby było jasne - nie jestem Sigmiarzem - oczywiście kwestia AF.

I jeszcze jedno - nie miałbym żadnych pretensji, gdyby nie to zdanie:

"The Canon 17-85 costs just $100 more, and it is much better in every respect!" - wszystko fajnie poza zakresem ogniskowych - po prostu nie znoszę wypowiadania kategorycznych opinii, bez większego zastanowienia.