Dla zainteresowanych: w najnowszym, styczniowym wydaniu czasopisma Digital Foto Video jest do poczytania test tego obiektywu. W sumie: nie jest źle, ale też bez rewelacji.
Ostatnio edytowane przez andrewjohn ; 04-01-2010 o 16:27
Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS
duzo ludzi narzeka na C15-85mm, jakie zatem sa alternatywy w podobnych zakresach ogniskowych (szeroko, ale z niezlym zoom'em)? Tak, zeby cena nie byla wyzsza, wiec L'ki chyba odpadaja.
50D, S17-70 HSM, C50/1.8
Kto i na co (oprócz ceny)?
Tak szeroko to już nie majakie zatem sa alternatywy w podobnych zakresach ogniskowych(szeroko, ale z niezlym zoom'em)?
Jedynym obiektywem o zbliżonym zakresie będzie Sigma 17-70 (później w 2010 także w wersji OS). 24-105 na cropie ma zupełnie inny zakres kątów widzenia...
zdRAWki
Fotograf platoniczny
pytanie tylko, na ile uzywalne jest to dodatkowe swiatlo.
a roznica miedzy pelnoklatkowym katem widzenia 24mm a 28mm (bo tak to trzeba liczyc) jest spora. jesli ten szeroki kat jest dopracowany w Canonie, to nawet bardzo spora, biorac pod uwage, ze 17mm nie jest najmocniejszym punktem Sigmy.
to jest jak zaklinanie Francuzow, zeby sie jezykow obcych uczyli...no ale probuj...
![]()
DFV strona 24-25 krótki test, polecam przeczytać jedno zdanie rzuciło mi się w oczy "zaprojektowany tak aby robił dobre wrażenie"![]()
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień