Strona 43 z 50 PierwszyPierwszy ... 334142434445 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 497

Wątek: Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM

Dopiero zaczyna

Domyślnie

przykładowe fotki nocne 127.-132. (przed obróbką) :

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.p...=asc&start=210

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leotdi Zobacz posta
    Weź pod uwagę, że od przesłony f 2.8 środkowy czujnik AF ma podwójną czułość (!), więc sam rozumiesz co to znaczy w przypadku zdjęć nocnych. Gdybym miał kupować drugi raz - ponownie bym dołożył te 1000,- zł.
    Tyle teorii a w praktyce oba ostrzyły OK na 7D, w ciemnościach i nie, tylko 15-85IS jakby zauważalnie ostrzejszy a 17-55 na f/2.8 jakby troszku mydlany (jak za taką kasę).
    Jak ktoś dzisiaj buduję szklarnię od zera to naprawdę warto się zastanowić czy nie uderzyć w 18-200IS plus Sigma 8-16, miejmy nadzieję nowe ef-s 35/1.8 i Tamron 60/2.0.

Masz low light, masz portret, masz makro, masz szeroko, masz wakacje.
    the silence is deafening

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Tyle teorii a w praktyce oba ostrzyły OK na 7D, w ciemnościach i nie, tylko 15-85IS jakby zauważalnie ostrzejszy a 17-55 na f/2.8 jakby troszku mydlany (jak za taką kasę).
    Jak ktoś dzisiaj buduję szklarnię od zera to naprawdę warto się zastanowić czy nie uderzyć w 18-200IS plus Sigma 8-16, miejmy nadzieję nowe ef-s 35/1.8 i Tamron 60/2.0.

Masz low light, masz portret, masz makro, masz szeroko, masz wakacje.
    hmmm .... a jaki będzie 17-55 na f 3.5 ? Ostrość to nie wszystko, choć istotna (większość zdjeć przecież i tak ląduje na pocztówce, gdzie ostrość się "sama ustawia" ). To, że jest mniej ostro, to właśnie min. z powodu f 2.8 Poza tym - nie wiem czy proponowanie 18-200 IS to dobre rozwiązanie (?) Takie "uniwersalne" dłuuugie zakresy są odwrotnie proporcjonalne do jakości. Im krótszy zakres ogniskowych tym lepiej z jakością optyki, i nikt mi nie wmówi, że jest inaczej. To ja już wolałbym 15-85mm niż cytowany układ (15 jest dostatecznie szerokie).

Dopiero zaczyna Awatar serafin

Domyślnie

Poza tym - nie wiem czy proponowanie 18-200 IS to dobre rozwiązanie (?) Takie "uniwersalne" dłuuugie zakresy są odwrotnie proporcjonalne do jakości.
    niekoniecznie. Taki 18-200IS wypluwa identyczny obrazek co 15-85. Tyle, że ten drugi jest o 5 mm szerszy a to do krajobrazów jak ulał MariuszJ porównywał oba te szkła(fotki).

Domyślnie

hmmm .... a jaki będzie 17-55 na f 3.5 ?
    Nie wiem, nie używam trybu auto a w M ustawiam pełne działki, tak mi łatwiej liczyć.
    Jednak rozumiem twoją obronę, kupiłeś drogie szkło i chcesz wierzyć, OK. Nie czytaj moich postów (ignore list w panelu użytkownika).

Ostrość to nie wszystko, choć istotna (większość zdjeć przecież i tak ląduje na pocztówce, gdzie ostrość się "sama ustawia" ).
    Dokładnie więc może lepiej do pocztówek w miarę nowy telefon z aparatem?

To, że jest mniej ostro, to właśnie min. z powodu f 2.8
    No widzisz a moje 300/2.8L IS zwaliło mnie z nóg ostrością...

Poza tym - nie wiem czy proponowanie 18-200 IS to dobre rozwiązanie (?)
    Jak czytam posty żona nie pozwoliła mi zabrać statywu i/lub więcej szkieł to wydaje mi się, że 18-200IS oraz Tamron 28-300VC (do 5DII) to jedyne słuszne rozwiązanie na wakacje.

Takie "uniwersalne" dłuuugie zakresy są odwrotnie proporcjonalne do jakości. Im krótszy zakres ogniskowych tym lepiej z jakością optyki, i nikt mi nie wmówi, że jest inaczej.
    Tak wiem i niczego ci nie wmawiam. Po prostu ja, dzisiaj, pod cropa, wybrałbym takie szkła.
    Słabości 18-200IS też jestem świadom bo przez chwilkę go miałem.

To ja już wolałbym 15-85mm niż cytowany układ (15 jest dostatecznie szerokie).
    Twój wybor. Spoko leon tdi, ciesz się z ef-s 17-55 IS bo to dobre szkło, dzisiaj troszczku za drogie, ale fakt, że i tak się sprzedaje tylko potwierdza to co piszą na forach: to jest jeden, jedyny powód dla którego niektórzy wciąż siedzą na cropie i czekają na 24-70L IS.
    the silence is deafening

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Sz.p.gietrzy,

nie przepadam za rozkładaniem mnie na części (cytowaniem po fragmencie) - bez urazy - ale mam wrażenie "okładania" Dlatego kończę tę wymianę. Nie bronię się, bo niby przed kim / czym ? Mnie nie trzeba przekonywać. Nikomu nic nie wmawiam. Wyraziłem zdanie. I tylko tyle. Ciesz się, że masz lepsze obiektywy, zwłaszcza super ostrzący 300 na f 2.8

the silence is deafening

Domyślnie

witam,spędziłem kilka godzin w necie i na forum ale nie znalazłem konkretnych odpowiedzi na moje pytania,więc tu proszę o pomoc.jestem początkującym i od niedawna posiadam obiektyw tu omawiany + EOS550D,mam pytanie do posiadaczy tego obiektywu,chce kupić filtr polaryzacyjny np B+W i sa do wyboru normalne i Slim,czy ten grubszy bedzie winetował,używał ktoś z takim filtrem?na obiektywie mam filtr Canon Protect (Screw-in Filter,filtr jest oryginalny Made in Japan,czy ten filtr nie pogarsza jakosci zdjęć?)czy musze go odkręcić czy mogę nakręcic na ten Protect,czy jeden na drugim pogorszy jakosc zdjecia,używam osłony EW-78E czy osłona bedzie przeszkadzała w kręceniu filtrem?jaki filtr polaryzacyjny do tego obiektywu,konkretny model z tych droższych.jaki filtr szary?czy np filtr B+W ND 3.0 (110) NDx1000 72mm jest dobrym filtrem,wyjdą ładne zdjecia np rozmytej wody w słoneczny dzień?a czy filtr polaryzacyjny B+W Pol. kołowy MRC, 72mm jest dobrym filtrem do tego obiektywu? czy warto dołozyc i kupic Kasemann,bedzie widac różnice?latem wybieram się do Chorwacji czy poza Filtrem polaryzacyjnym powinienem kupic Filtr szary czy ktos z doświadczenia wie czy na wakacjach czesto sie korzysta z takich filtrów.pozdrawiam

Witamy
    Bardzo proszę o stosowanie się do regulaminu forum (szczególnie pkt.6.).
    Tego się nie da czytać!
    Pozdrawiam.
    K.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 18-01-2011 o 04:52

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez danielo27 Zobacz posta
    chce kupić filtr polaryzacyjny np B+W i sa do wyboru normalne i Slim,czy ten grubszy bedzie winetował
    Kup slima. Ryzyko winiety z normalnym na szerokim kącie jest spore.

czy musze go odkręcić czy mogę nakręcic na ten Protect
    Ja skręcisz dwa ze sobą tymbardziej.

jaki filtr szary?
    Pytaj w dziale filtrów, to nie jest związane z obiektywem.

latem wybieram się do Chorwacji czy poza Filtrem polaryzacyjnym powinienem kupic Filtr szary czy ktos z doświadczenia wie czy na wakacjach czesto sie korzysta z takich filtrów
    Z mojego doświadczenia na słonecznych wakacjach najbardziej przydaje się nie polar, a już na pewno nie bardzo okazjonalnie stosowany szary a szara połówka. Niestety, ze względu na winietowanie również polecam slima - z dostępnych masz właściwie tylko drogiego jak zboże Heliopana - ale to dobry filtr (uwaga - nie założysz na niego zatyczki, nie ma gwintu zewnętrznego).

Drugie moje doświadczenie jest takie, że od ciągłego wkręcania i wykręcania filtrów po pierwszym dniu trafi Cię szlag i powiesz sobie między przekleństwami, że nie tak sobie wyobrażałeś wakacje. Więc - przemyśl wyjazd bez tej całej infrastruktury
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Protect możesz zostawić w domu (nie nakręcamy fitrów parami). W Chorwacji 80% czasu będziesz mieć nakręcony polar, czasami szarą połówkę. Jak będą przeszkadzać, to odkręcisz.

Strona 43 z 50 PierwszyPierwszy ... 334142434445 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów