Aaa, pomylił mi sie Canon z Samyangiem. lol
Aaa, pomylił mi sie Canon z Samyangiem. lol
Witam. Używam tego obiektywu od miesiąca z 400D i współpracuje wspaniale. Zauważyłem nawet, że podpięty przez pierścienie makro z przenoszeniem ostrości w tym obiektywie autofocus działa a w kitowym wariował. Gorąco polecam, obiektyw jest wspaniały.
Witam!
Mogę (w sumie jak inni) kupić ten obiektyw w sklepie za 2444zł. Obecnie mam 18-55 IS, 50/1.8 oraz 135/3,5
Nie zajmuję się jakoś szałowo robieniem zdjęć ale chciałbym robić zdjęcia "modelkom", na "imprezach" oraz na jedym, czy dwóch "ślubach". Chciałem 15-85 IS kosztem 18-55 IS oraz 50/1,8. Przeglądałem sample, testy itd. i 18-55 IS to kicha przy nim. 50/1,8 mi raczej nie zastąpi - przy f5 czy 5,6 ostrość 50 bije 15-85.
Sam nie wiem, trochę się waham. Ze względu na jasność, mam 40D. Budżet to 2,5k
Uch, na llegro różnica 1k. To już dużo. Czy 17-55 jest warte 3,4k? (nowe)
Jeśli chodzi o lampę to mam Metz 36 AF4. Jeśli już wydawać 3,5k to czy nie lepiej 430 EX lub 580 EX II + 15-85 ?
witam.mam pytania do uzytkownikow tego szkla, czy mozecie potwierdzic lub zaprzeczyc ;-) stwierdzeniom z optycznych:
"Pierścień do zmiany ogniskowej jest za to bardzo szeroki i wygodny w uchwycie. Niestety nie pracuje równo. Daje wyraźny opór w zakresie 15–30 mm i 60–85 mm, a pomiędzy nimi zauważalny luz. Jest on na tyle spory, że dla ogniskowych 30–60 mm obiektyw wsuwa i wysuwa się pod własnym ciężarem."
i drugie
czy rzeczywiscie jakosc wykonania jest taka sobie - strasznie "plastikowa" ?
Nie mam mozliwosci "pomacania" tego obiektywu a mam ochote zmienic swoja sigme na ten wlasnie. I jeszcze jedno czy ma moze go ktos razem z 40D ? Jak sie sprawdza na tym body ? jakies problemy typu bf/ff - chociaz nie przypuszczam ale spytac warto
40D, 300+kit, c15-85 is usm, sigma 70-300 apo dg, trochę ruskiego szkła - nie mylić ze stolicznoją
Więcej czytam niż piszę ;-)
Imho nie
Ja bym jeszcze poczekał na Sigmę 8-16. Może nie jednemu szklarnię wywrócić do góry nogami. Np. zestaw: S8-16 + 15-85 IS będzie zabójczy.
Nie zaprzeczam, nie potwierdzam
Nie wiem jak ich egzemplarz, mój chodził płynnie (w przeciwieństwie do np. 24-70) i się nie wysuwał (tak jak 18-200VR classic)
Wyedytowałem. Nie wprowadzaj w błąd!
Nigdzie (w podsumowaniu i w budowie) nie napisali taka sobie - strasznie "plastikowa".
Każde szkło ef-s ma plasticzany feel, z tych droższych najgorsze imho jest 10-22.
15-85 jest plastikowe (no i co?!), ale moje nowe było znacznie lepiej spasowane niż
moje nowe 17-55.
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 24-02-2010 o 16:07
Sorki źle sformułowałem pytanie o ten plastik (na optycznych tego nie ma)mea culpa
40D, 300+kit, c15-85 is usm, sigma 70-300 apo dg, trochę ruskiego szkła - nie mylić ze stolicznoją
Więcej czytam niż piszę ;-)
Dla posiadaczy kita 18-55 IS, jeśli nie brakuje im szerokości zdecydowanie rozsądniejszym jest zakup 70-200 F4L, cena podobna możliwości inne :-)
Z innej beczki zastanawia mnie jakie są szanse na EF-S 15-55 F2.8 IS