Dokładnie, gdyby tylko nie ten nieszczęsny AF...
A nowa 17-70 ma całkiem ładne wyniki, no i w praktyce jest jaśniejsza (4 vs 5.6) od 15-85.
Dokładnie, gdyby tylko nie ten nieszczęsny AF...
A nowa 17-70 ma całkiem ładne wyniki, no i w praktyce jest jaśniejsza (4 vs 5.6) od 15-85.
Ja bym nie zapominał o bardzo sprawnej stabilizacji oraz o niezmiernie cennych milimetrach ogniskowych. Ktoś napisał, że te 15mm to bonus. Z moich dotychczasowych doświadczeń jest to w pełni używalna własność, przydatna i uzależniająca.
Entuzjastyczny Neofita
Witam,
przejrzałem chyba już całe nasze forum i ciągle stoję przed Szekspirowskim : być czy nie być ??
Wiem, wiem, wiele tu mądrzy ludzie juz napisali, ale zastanawiam się nad zmianą kit'a 18-55 v.2 IS na któryś z powyższych ...
Tamron kusi światełkiem, tytułowy Canon zakresem ogniskowych (mam jeszcze kilka szkiełek w kolekcji, info w stopce) oraz ostrością, mam na razie 500D, myślę nad przesiadką na 50D, 5D mnie jakoś nie ciągnie, chyba jestem fotografem amatorem od landszaftów)
Czy jakieś mądre głowy pomogą w wyborze ?? Różnica w cenie nie jest juz taka wielka .. Tamron od Cichego ok 1.900, C15-85 590 euro *3,79 = 2.236 czyli ok 10 % ...
Pozdrawiam,
Jack
Oczywiście, że Tamron. Canon to ciemnica za straszną kasę (no zakres jest super).
Ja nie wiem jak można kupić takie coś(zaraz będzie krzyk ale to jest moje zdanie)
Gdybym teraz miał taki dylemat to bym kupił "zwykłego" 17-50 za jakieś 8-9 stówek i się cieszył
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak jesteś amatorem od landszaftów to po co Ci obiektyw typu 17-50 - masz 10-20 przecież.
Ostatnio edytowane przez GhostRider ; 29-03-2010 o 23:21 Powód: Automerged Doublepost
Moje zdjęcia na forum
7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
http://jaceklosko.blogspot.com/
15-85 To sprzęt dla ludzi, którzy nie mają możliwości pzepinać kilkunastu obiektywów. Czy to dlatego, że są w podróży, czy też z uwagi na brak czasu.
Oczywiście najlepszym wyjściem byłby szeroki kąt 10-22 + standard 17-55, albo jeszcze lepiej stałki z tego przedziału, ale nie żyjemy w świecie idealnym.
Co do nowej Sigmy 17-70 vs 15-85 i stabilizacji - u Sigmy działa co prawda gorzej o 1EV, ale też jest jaśniejsza o jedną działkę. Ale AF, który przypomina toto-lotka przesądza sprawę....
Witam,
no właśnie wczoraj wysłałem do regulacji ostrości na gwarancji swoją Sigmę 10-20, jest jeszcze 3 tygodnie, trzeba to wykorzystać.
Zastanawiałem się właśnie nad zmianą jej z dopłatą na 15-85 (przy okazji jeszcze kita mogę się pozbyć, więc inwestycja nie będzie aż taka bolesna).
Jak kolega wyżej napisał, wolę mieć 1-2 obiektywy, niż 5 ... W sumie to nawet gdybym tak zmienił (Sigma 10-20, kit out) na C 15-85, to i tak zostaje mi C 85 i C 55-250.
Coraz bardziej skłaniam się do takiej koncepcji, większość zdjęć robie na zewnątrz, więc światło nie jest aż takim priorytetem, ostrość i wygoda zdecydowanie tak.
Pozdrawiam i dziękuję za opinie.
J.
Wypraszam sobie, plagiatujesz :P
Entuzjastyczny Neofita
Przepraszam, ale nie rozumiem
Co plagiatuję ??
J.
Ja tu się morduję nad optymalnym zestawem obiektywów a Ty przychodzisz o Niedobry na gotowe
Poważnie, mówisz i robisz jak ja, nie jestem więc oryginalny i jest mi przykro.![]()
Entuzjastyczny Neofita