Strona 30 z 50 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 497

Wątek: Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek29 Zobacz posta
    Mnie natomiast zastanawia dlaczego na tym szkle aby uzyskać prawidłowe naświetlenie muszę dać korektę od +2/3 do 1 EV ?
    Bo jest zima i leży śnieg ?
    ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu

Domyślnie

Mnie natomiast zastanawia dlaczego na tym szkle aby uzyskać prawidłowe naświetlenie muszę dać korektę od +2/3 do 1 EV ?
    Swego czasu sam się zastanawiałem nad tym zjawiskiem i zrobiłem doświadczenie z 2 obiektywami: sigmą 17-70 i canonem 28-105II USM, warunki oświetleniowe takie same, takie same ustawienia aparatu, ogniskowa itd. Z canona zdjęcia były zawsze lekko ciemniejsze, czyli była potrzebna korekta na +. Podobnie miałem canonem z 28f2.8, ale już z kitem 18-55IS i 50f1.8 było ok. To taka ciekawostka

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Bo jest zima i leży śnieg ?
    ;-)

nawet w domu, napisałem jako ciekawostkę ponieważ z innymi to tylko z tamronem wprowadzałem korektę i to tylko 1/3EV
    pozdrawiam Krzysiek

Uzależniony

Domyślnie

Chyba jedyne wyjaśnienie to bardziej domykająca się przesłona względem informacji przekazanej z body...
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrewjohn Zobacz posta
    w styczniowym wydaniu czasopisma Digital Foto Video jest do poczytania test tego obiektywu. W sumie: nie jest źle, ale też bez rewelacji.
    Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    DFV strona 24-25 krótki test, polecam przeczytać jedno zdanie rzuciło mi się w oczy "zaprojektowany tak aby robił dobre wrażenie"
    Pozdrowienia dla klanów panujących w czasopiśmie!
    Nie zapominajmy o dziale reklamy, ich też pozdrowiam...

7D, AI Servo (AF-Expansion), 85mm, f/5.6, 1/40, ISO 800, 430EX II: +2/3 FEC, DPP: korekcja optyczna szkła (wszystkie opcje) włączona, zero wyostrzania, PSE8 resize 800 (biq sha), save for web (pro, 85%)

crop: http://img20.imageshack.us/img20/8425/85mydloc.jpg

Test szybkości autofokusa szkła: tu, koleżka dosyć mocno pracował główką w te i we wte Wybrałem swój punkt AF i uskuteczniałem puszką IS dance próbując nadążyć za prawym oczkiem

7D, AI Servo (AF-Expansion), 85mm, f/5.6, 1/40, ISO 800, 430EX II: +2/3 FEC, DPP: korekcja optyczna szkła (wszystkie opcje) włączona, zero wyostrzania, PSE8 resize 800 (biq sha), save for web (pro, 85%)

Jeszcze raz: nigdzie oprócz resize-800 (biqubic sharpen) nie wyostrzano; głównie po ty byście sami mogli sobie podostrzyć wg preferencji.

znajomy odesłał to szkiełko miał bardzo mydlaną sztukę, następna była o.k. czyli zdarzają sie lewe sztuki.
    Coś w tym jest, tylko ja bym mówił o różnicy do .5 EV Jeśli chodzi o ekspozycję o wiele milszy w odbiorze obrazek (kolory, nasycenie, nie ostrość) oferuje 17-55 IS. Czuć, że soczewki są z zupełnie innego materiału niż 17-55 czy eLki. Mimo to jest niesamowite i póki co niezastąpione.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 14-01-2010 o 11:07
    the silence is deafening

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

[QUOTE=gietrzy;755475]Pozdrowienia dla klanów panujących w czasopiśmie!
    Nie zapominajmy o dziale reklamy, ich też pozdrowiam...]

Nie rozumiem, gietrzy, do czego pijesz. Jeżeli miała to być jakaś aluzja, to zupełnie nietrafiona, bo nie mam nic wspólnego z jakimkolwiek czasopismem. Natomiast wydaje mi się, że aby wyrobić sobie jakieś zdanie warto czytać coć więcej niż tylko mądre opinie z tego forum.
    Ostatnio edytowane przez andrewjohn ; 14-01-2010 o 12:30
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Jeżeli miała to być jakaś aluzja,
    Nie miała być, spoko.

aby wyrobić sobie jakieś zdanie warto czytać coć więcej niż tylko mądre opinie z tego forum.
    Jest pbase, zenfolio, itp. itd. - tam poczytaj. Gazeta, jak każdy inny biznes, nastawiona jest na zysk, czasami liczony w sprzedanych reklamach...
    Wszędzie bulgoczą, że na 85mm to szkło jest słabe, no i widać
    the silence is deafening

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Natomiast wydaje mi się, że aby wyrobić sobie jakieś zdanie warto czytać coć więcej niż tylko mądre opinie z tego forum.
    Masz całkowitą rację, że czytać i oglądać warto wiele ale błagam nie takie sponsorowane gazety jak wymieniłeś. To na prawdę żadne źródło wiedzy.
    Informacja ujemna jaką zawierają jest wręcz szkodliwa.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Masz całkowitą rację, że czytać i oglądać warto wiele ale błagam nie takie sponsorowane gazety jak wymieniłeś. To na prawdę żadne źródło wiedzy.
    Informacja ujemna jaką zawierają jest wręcz szkodliwa.
    Nie do końca mnie przekonaliscie z tymi czasopismami. W końcu w necie (bez sponsoringu?) też można znależć różne testy i opinie dotyczace tego samego obiektywu, a czasem zupełnie odmienne. Ja jednak pozostanę przy czytaniu różnych źródeł. Ale zostawny w spokoju gazety i wracajmy do głównego wątku czyli 15-85.

Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Na optycznych pojawił sie komentarz do testu tego szkła niejakiego revolty, który ostrzega przed złą pracą AF z puszkami z niższej półki (xxxD), czego nie da się podobno wyregulować w serwisie. Myślałem o tym obiektywie na przyszłość, ale przyznam że ta wiadomość trochę zbiła mnie z tropu. Czy któryś z miłych kolegów forumowiczów, który posiada ten obiektyw i np. 450D mógłby się wypowiedzieć w tym temacie?

Strona 30 z 50 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów