Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 108

Wątek: Canon 7D Filmy

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    [...]
    Na szczęście wystarczy tania np. Sandisk Ultra, do filmów nie trzeba szybkiej karty (pod warunkiem, że masz potem dużo czasu na zgrywanie do komputera).
    Apropo komputera... to taki koszt ukryty... aby filmy takiej objętości i rozdzielczości obrabiać musisz zrobić bardzo porządny upgrejd kompa...
    Więc dodaj do tego jakieś 4k zł (hardware + software).
    Mam tu na myśli normalną pracę na plikach a nie drogę przez mękę

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Apropo komputera... to taki koszt ukryty... aby filmy takiej objętości i rozdzielczości obrabiać musisz zrobić bardzo porządny upgrejd kompa...
    Więc dodaj do tego jakieś 4k zł (hardware + software).
    Mam tu na myśli normalną pracę na plikach a nie drogę przez mękę
    4k? Porządny program do edycji tyle kosztuje (Final Cut Studio) + do tego komputer
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rene Zobacz posta
    brak autofocusa w czasie nagrywania.
    jesteś pewny?? :cool:
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Dzięki panowie. Daliście mi dużo cennych informacji, zwłaszcza ta którą przeoczyłem - obróbka filmu i koszty sprzętu który to uciągnie.
    Generalnie Mac i kropka, na pc polecam kodek neoscene ($129)
    http://www.cineform.com/neoscene/

Interesuje mnie coś co:
    Nie żartuj.

4. w jakiej rozdzielczości i fps powstają filmy dvd które bez problemu mieszczą się na płycie 4,7 GB?
    720x576@25

jaka jest potrzebna konfiguracja sprzętu aby taki film (jakość jak w punkcie 4) obrobić?
    Mocny Mac z FCS lub bardzo mocny (6-12 GB, najmocniejszy CPU; wskazany Xeon x2, b. szybkie dyski ) PC

Żebyś się nie zniechęcił to proponuję:

1. cineform neoscene
    2. mocny komp z mini Core2Quad mocno pchniętym, 4 dyski (2 raid na video, jeden system, jeden plik wymiany)
    3. stabilny software (legalny zazwyczaj jest stabilny, np. Adobe Premiere Pro, Procoder)
    the silence is deafening

Dopiero zaczyna Awatar elrobsono
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

MacBook Pro, ten z 2 kartami grafiki powinien wideo pociągnąć bez problemu (koszt 1700 eur).

7D NIE MA auto focusa w trakcie nagrywania, trzeba zmienić ostrość ręcznie.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elrobsono Zobacz posta
    MacBook Pro, ten z 2 kartami grafiki powinien wideo pociągnąć bez problemu (koszt 1700 eur).

7D NIE MA auto focusa w trakcie nagrywania, trzeba zmienić ostrość ręcznie.
    Co rozumiesz przez auto focus w trakcie nagrywania?
    W moim 7D jak nagrywałem postąpiłem tak jak każe instrukcja, czyli:
    'Ostrość można także ustawić, naciskając przycisk <AF-ON>'
    I ostrość mi ustawił. Fakt, że w średnio akceptowalny sposób, ale ustawił.

Domyślnie

Z tym super mocnym kompem to bym sie nie rozpedzal jezeli chodzi o 720x576, znam dobrze goscia co montuje od lat na pentium3 z 512 gb ramu na premierze 6.5, przelicza ligosem w nocy jak spi. Można wydać duzo i miec wydajnego kompa z przeliczaniem 1:1 lub wydac praktycznie grosze i osiagnac efekt nie gorszy. Zalezy od umiejetnosci jak i od tego co znaczy "zastosowania semi pro". Co do stosunku jakosci do ceny to tak jak wyzej napisali, nie ma takiej kamery co by byla w miare tania i dawala jakosc podobną do tej jaka wychodzi z sensora 7d. Tania kmaera "semi pro" hd canona to wydatek ok 15 tys i wierz lub nie ale daleko mu do jakosci z 7d czy 5d2. Każda średnia kamera bije wymienione aparaty na łeb pod jednym względem, mianowicie ergonomii. Jezeli "semi pro" to dla ciebie sceny w studio n-razy powtarzane to może i warto się bawić 7d czy 5d2, natomiast jezeli "semi pro"="kamerowanie slubu" to kiepsko.

Dodam jeszcze, że polecam wątek "5d2 filmy" jest tam sporo informacji o filmowaniu aparatem.
    Ostatnio edytowane przez kundzia111 ; 18-12-2009 o 20:52

Dopiero zaczyna Awatar elrobsono
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Burdzin Zobacz posta
    Co rozumiesz przez auto focus w trakcie nagrywania?
    Chodzi mi o automatyczne dostosowywanie ostrości do zmieniającej się odległości od filmowanego obiektu. Sorry, powieliłem skrót myślowy z któregoś z wcześniejszych postów.

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Burdzin Zobacz posta
    'Ostrość można także ustawić, naciskając przycisk <AF-ON>'
    I ostrość mi ustawił. Fakt, że w średnio akceptowalny sposób, ale ustawił.
    Ciekawe czy komuś udało się nagrać np dziecko aby AF zdążył :-( bo dla mnie ten tryb to strata nerwów.
    pozdrawiam Krzysiek

Początki nałogu

Domyślnie

Haha, dawno nie byłem na forum gdzie pojawia się 15 odpowiedzi, i każda wiele wnosi do tematu! Dzięki wam!

Ok, jak większość zdążyła zauważyć, na filmowaniu nie znam się za bardzo. Spieszę wyjaśnić zatem do czego mi to potrzebne.

- Chodzi o filmowanie w studio albo zaaranżowanej scenerii, z odpowiednim oświetleniem
    - Wszystko reżyserowane, "dowolna" ilość powtórzeń, bez pośpiechu
    - Ujęcia niestety w większości tylko z ręki
    - Ograniczony budżet

Na chwilę obecną, ilość zalet w stosunku do wad przemawia za 7D. Pozostają więc zatem "drobne" kwestie techniczne, z których największym problemem może być stabilizacja.

Poproszę z tego miejsca o powstrzymanie się od sarkazmu, mówię szczerze - nie miałem z tym do czynienia i mogę brzmieć infantylnie.

Obstawiam że trzymanie 5d w rękach, dodatkowo z 24-70L bez IS, po paru minutach skończy się zmęczeniem rąk i obraz będzie do niczego. Potrzebny jakiś "mobilny" statyw. Widziałem jak kiedyś w tvnie kręcili coś tymi kamerami na hydraulicznych żyroskopowych statywach, ale to chyba nie ta półka cenowa. Jak zatem można uzyskać efekt kręcenia z ręki, jednocześnie uniknąć drgań? Nie inwestując dodatkowo w obiektyw z IS?

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów