Pojawiła się ostatnio koncepcja zakupu kamery to produkcji semi-profesjonalnych filmów video, więc przymierzałem się do zakupu kamery (najlepiej canon z systemem EOS, żeby skorzystać z obiektywów które już posiadam).

Nie byłem na bieżąco w temacie nowinek od canona (w temacie zdjęć własnych również), więc dopiero jakiś tydzień temu dowiedziałem się od znajomego o 7D. Z drwiącym uśmieszkiem wysłuchałem informacji o nagrywaniu filmików, ale uśmieszek szybko się zmył jak zobaczyłem kilka filmików na youtube (łącznie z reklamą 7D która ponoć była nagrywana właśnie tym modelem).

Jakość rewelacyjna, piękne kolory, w zasadzie w tych filmikach nie brakowało mi niczego, jeśli przy własnych produkcjach udałoby mi się osiągnąć taką jakość, byłbym usatysfakcjonowany w 100%.

Mój hura-optymizm został lekko przytępiony dwoma informacjami: podgląd tylko na lcd, brak autofocusa w czasie nagrywania.

Moje obawy są raczej do przewidzenia - jak to się ma w praktyce? Czy lcd jest na tyle wyraźne i precyzyjne aby można było dostosować ostrość na bieżąco manualnie kręcąc obiektywem?

Generalnie pytanie do użytkowników 7d - jak się to wszystko sprawdza w praniu? Jak się sprawdza waga i kształt aparatu w nagrywaniu filmów? Da się uzyskać przyzwoitą jakość bez statywu albo ISów? Jest jakaś programowa stabilizacja obrazu? Da się nastawić ładne nasycenie barw już w czasie filmowania? Jak szybko padają baterie? Jak duża karta pamięci jest potrzebna aby nagrać powiedzmy godzinny film w trybie HD 1920x1080 30 fps?

Pozdrawiam