Oglądnąłem właśnie "Nocnego ptaka" Laforeta. 5'30'' filmu (w tym 1'30'' napisy: kto, co i za co).
To, o czym piszecie - ta cała dodatkowa infrastruktura i postprodukcja powoduje - moim zdaniem - że ludzie chętnie filmują lustrzankami, ale są nieco zawiedzeni efektem i niechętnie publikują.
EOS - conditio sine Kwanon...
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Zgoda. Ja patrzę z punktu widzenia tego, który nie ma infrastruktury![]()
EOS - conditio sine Kwanon...
Zaczynam przygodę z filmowaniem, ale już na początku stwierdzam, że bez autofokusa, wizjera na LCD i choćby namiastki jakiegoś riga to katorżnicza praca! Szczególnie jak już wzrok nie ten i łapy się trzęsą...
A teraz pytanie laika: jak przekonwertować 50fps na 25fps? Chodzi o wydlużenie czasu odtwarzania i uzyskanie efektu "zwolnionego filmu". Pierwsze próby obróbki robiłem po konwersji na avi w WMovieMaker, ale mam już dostęp do Sony Vegas.
Pojawiła się ostatnio koncepcja zakupu kamery to produkcji semi-profesjonalnych filmów video, więc przymierzałem się do zakupu kamery (najlepiej canon z systemem EOS, żeby skorzystać z obiektywów które już posiadam).
Nie byłem na bieżąco w temacie nowinek od canona (w temacie zdjęć własnych również), więc dopiero jakiś tydzień temu dowiedziałem się od znajomego o 7D. Z drwiącym uśmieszkiem wysłuchałem informacji o nagrywaniu filmików, ale uśmieszek szybko się zmył jak zobaczyłem kilka filmików na youtube (łącznie z reklamą 7D która ponoć była nagrywana właśnie tym modelem).
Jakość rewelacyjna, piękne kolory, w zasadzie w tych filmikach nie brakowało mi niczego, jeśli przy własnych produkcjach udałoby mi się osiągnąć taką jakość, byłbym usatysfakcjonowany w 100%.
Mój hura-optymizm został lekko przytępiony dwoma informacjami: podgląd tylko na lcd, brak autofocusa w czasie nagrywania.
Moje obawy są raczej do przewidzenia - jak to się ma w praktyce? Czy lcd jest na tyle wyraźne i precyzyjne aby można było dostosować ostrość na bieżąco manualnie kręcąc obiektywem?
Generalnie pytanie do użytkowników 7d - jak się to wszystko sprawdza w praniu? Jak się sprawdza waga i kształt aparatu w nagrywaniu filmów? Da się uzyskać przyzwoitą jakość bez statywu albo ISów? Jest jakaś programowa stabilizacja obrazu? Da się nastawić ładne nasycenie barw już w czasie filmowania? Jak szybko padają baterie? Jak duża karta pamięci jest potrzebna aby nagrać powiedzmy godzinny film w trybie HD 1920x1080 30 fps?
Pozdrawiam
Tak, dodatkowo pomagają powiększenia x5 i x10
Imho nie.
Tak, ISO i Auto ISO.
7D to profeska- full manual
Może Ixusik?
Przy video trzeba mieć ze 2-3.
~ 6 MB = 1 sekunda.
Karty zdecydowanie Ultra DMA (najlepiej 6).
the silence is deafening
Nie jest, wystarczy trochę dziennego światła w plecy i już nic nie widzisz. Najlepiej mieć dodatkowy "wizjer" założony na ekranik.
Kiepsko, to nie kamera.
Nie da się.
Nie ma.
W miarę. Tak jak podpowiedział kolega wyżej + balans bieli.
Bardzo szybko, godzina, dwie i po zabawie.
16GB. Ale już po ok. 20 minutach aparat przerwie nagrywanie (rozmiar pliku!) i musisz pamiętać, żeby rozpocząć je na nowo. Na szczęście wystarczy tania np. Sandisk Ultra, do filmów nie trzeba szybkiej karty (pod warunkiem, że masz potem dużo czasu na zgrywanie do komputera).