Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 108

Wątek: Canon 7D Filmy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez P_wrc Zobacz posta
    Mam pytanie na ile użyteczne do nagrywania małych dzieci będzie 7D? Mam obecnie 40D oraz niezłą kamerę na DVD. Jednak noszenie obu rzeczy razem i to w dodatku z dziećmi jest co najmniej uciążliwe - stąd pomysł o przejściu na 7D.

Podpinane byłoby pod 24-105/4 oraz 85/1.8. Pytanie czy będę w stanie nagrać scenki z dziećmi i wrzucić to później na płytę DVD bez znajomości programów do edytowania nagrań/etc?

Opcją alternatywną jest pozostanie z obecnym zestawem i dokupienie 70-200/4IS.

Pzdr
    Zarówno 7D jak i 5D mrkII można zrobić cuda, ale oczywiście nie tak od razu jest świetnie. Trzeba dużo poćwiczyć sobie, bo trochę inaczej się to obsługuje niż kamerę. Poza tym filmy bez obróbki (i zastosowania odpowiedniego kodeka) naprawdę sporo ważą...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Zresztą w filmie jest tyle różnych aspektów i elementów niezwiązanym z tym czym się filmuje, że trudno jednoznacznie powiedzieć że ten sprzęt jest najlepszy, a ten nie.
    Cytat Zamieszczone przez corass Zobacz posta
    true, true... co po małej głębi jak nie ma świateł, scenariusza, ludzi
    Swojego czasu postrach siała Omnia HD z dostawką DOP... Myślę, że niestety ale takie gadżety zaczną wpisywać się w produkcje= niski budżet=
    Oglądnąłem właśnie "Nocnego ptaka" Laforeta. 5'30'' filmu (w tym 1'30'' napisy: kto, co i za co ).
    To, o czym piszecie - ta cała dodatkowa infrastruktura i postprodukcja powoduje - moim zdaniem - że ludzie chętnie filmują lustrzankami, ale są nieco zawiedzeni efektem i niechętnie publikują.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Oglądnąłem właśnie "Nocnego ptaka" Laforeta. 5'30'' filmu (w tym 1'30'' napisy: kto, co i za co ).
    To, o czym piszecie - ta cała dodatkowa infrastruktura i postprodukcja powoduje - moim zdaniem - że ludzie chętnie filmują lustrzankami, ale są nieco zawiedzeni efektem i niechętnie publikują.
    Według mnie to nie ma zupełnie znaczenia czym się filmuje dla infrastruktury. Tak czy tak musisz ją mieć, tak czy tak potrzeba sztabu ludzi żeby zrobić coś sensownego .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zgoda. Ja patrzę z punktu widzenia tego, który nie ma infrastruktury
    EOS - conditio sine Kwanon...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Założyłem nowy wątek żeby nie śmiecić innych.
    Żeby kontekst dyskusji był jasny to tutaj daję posty wycięte z:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=53762
    Nie pierwszy raz Cię przyłapałem na braku umiejętności wyszukiwania... poćwicz, bo wstyd takiemu doświadczonemu forumowiczowi dawać taki zły przykład . Połączyłem, powydzielałem itp a cała ta robota dzięki Tobie .

Coś już napisał

Domyślnie

Zaczynam przygodę z filmowaniem, ale już na początku stwierdzam, że bez autofokusa, wizjera na LCD i choćby namiastki jakiegoś riga to katorżnicza praca! Szczególnie jak już wzrok nie ten i łapy się trzęsą...
    A teraz pytanie laika: jak przekonwertować 50fps na 25fps? Chodzi o wydlużenie czasu odtwarzania i uzyskanie efektu "zwolnionego filmu". Pierwsze próby obróbki robiłem po konwersji na avi w WMovieMaker, ale mam już dostęp do Sony Vegas.

Początki nałogu

Domyślnie 7D jako kamera

Pojawiła się ostatnio koncepcja zakupu kamery to produkcji semi-profesjonalnych filmów video, więc przymierzałem się do zakupu kamery (najlepiej canon z systemem EOS, żeby skorzystać z obiektywów które już posiadam).

Nie byłem na bieżąco w temacie nowinek od canona (w temacie zdjęć własnych również), więc dopiero jakiś tydzień temu dowiedziałem się od znajomego o 7D. Z drwiącym uśmieszkiem wysłuchałem informacji o nagrywaniu filmików, ale uśmieszek szybko się zmył jak zobaczyłem kilka filmików na youtube (łącznie z reklamą 7D która ponoć była nagrywana właśnie tym modelem).

Jakość rewelacyjna, piękne kolory, w zasadzie w tych filmikach nie brakowało mi niczego, jeśli przy własnych produkcjach udałoby mi się osiągnąć taką jakość, byłbym usatysfakcjonowany w 100%.

Mój hura-optymizm został lekko przytępiony dwoma informacjami: podgląd tylko na lcd, brak autofocusa w czasie nagrywania.

Moje obawy są raczej do przewidzenia - jak to się ma w praktyce? Czy lcd jest na tyle wyraźne i precyzyjne aby można było dostosować ostrość na bieżąco manualnie kręcąc obiektywem?

Generalnie pytanie do użytkowników 7d - jak się to wszystko sprawdza w praniu? Jak się sprawdza waga i kształt aparatu w nagrywaniu filmów? Da się uzyskać przyzwoitą jakość bez statywu albo ISów? Jest jakaś programowa stabilizacja obrazu? Da się nastawić ładne nasycenie barw już w czasie filmowania? Jak szybko padają baterie? Jak duża karta pamięci jest potrzebna aby nagrać powiedzmy godzinny film w trybie HD 1920x1080 30 fps?

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rene Zobacz posta
    Czy lcd jest na tyle wyraźne i precyzyjne aby można było dostosować ostrość na bieżąco manualnie kręcąc obiektywem?
    Tak, dodatkowo pomagają powiększenia x5 i x10

Da się uzyskać przyzwoitą jakość bez statywu albo ISów?
    Imho nie.

Jest jakaś programowa stabilizacja obrazu?
    Tak, ISO i Auto ISO.

Da się nastawić ładne nasycenie barw już w czasie filmowania?
    7D to profeska - full manual
    Może Ixusik?

Jak szybko padają baterie?
    Przy video trzeba mieć ze 2-3.

Jak duża karta pamięci jest potrzebna aby nagrać powiedzmy godzinny film w trybie HD 1920x1080 30 fps?
    ~ 6 MB = 1 sekunda.

Karty zdecydowanie Ultra DMA (najlepiej 6).
    the silence is deafening

Coś już napisał

Domyślnie

Oczywiście, że się da. Za pomocą Picture Styles.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czy lcd jest na tyle wyraźne i precyzyjne aby można było dostosować ostrość na bieżąco manualnie kręcąc obiektywem?
    Nie jest, wystarczy trochę dziennego światła w plecy i już nic nie widzisz. Najlepiej mieć dodatkowy "wizjer" założony na ekranik.

Jak się sprawdza waga i kształt aparatu w nagrywaniu filmów?
    Kiepsko, to nie kamera.

Da się uzyskać przyzwoitą jakość bez statywu albo ISów?
    Nie da się.

Jest jakaś programowa stabilizacja obrazu?
    Nie ma.

W miarę. Tak jak podpowiedział kolega wyżej + balans bieli.

Jak szybko padają baterie?
    Bardzo szybko, godzina, dwie i po zabawie.

Jak duża karta pamięci jest potrzebna aby nagrać powiedzmy godzinny film w trybie HD 1920x1080 30 fps?
    16GB. Ale już po ok. 20 minutach aparat przerwie nagrywanie (rozmiar pliku!) i musisz pamiętać, żeby rozpocząć je na nowo. Na szczęście wystarczy tania np. Sandisk Ultra, do filmów nie trzeba szybkiej karty (pod warunkiem, że masz potem dużo czasu na zgrywanie do komputera).

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów