Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 108

Wątek: Canon 7D Filmy

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Tez troche bawilem sie trybem filmowania i zastanowila mnie rzecz nastepujaca. Ustawione 720p 60 fps. Scena wieczorem wewnatrz domu. Parametry widoczne na gornym wyswietlaczu mniej wiecej 1/12 s f3,5 ISO 3200 (automatycznie ustawione przez aparat). Jak mozna nagrac 60 klatek zczytujac obraz z matrycy przez 1/12s? Co ciekawe powstaje calkiem plynny (troche zaszumiony) obraz. Mysle ze kazda klatka musi byc naswietlana te 1/12s bo bylaby ciemna. Czy w taki razie rownoczesnie jest naswietlane kilka klatek? Ktos porafi to wyjasnic?
    Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Prawdopodobne jest podbijanie ISO, na co wskazywalby szum.

Ewentualnie czas jest wydluzany, choc nie sadze. A propo plynnosci - czy scena zawierala ruch albo panning?

A obraz w ogole byl wystarczajaco jasny?
    Pozdrawiam!

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tasma Zobacz posta
    Parametry widoczne na gornym wyswietlaczu mniej wiecej 1/12 s f3,5 ISO 3200 (automatycznie ustawione przez aparat). Jak mozna nagrac 60 klatek zczytujac obraz z matrycy przez 1/12s? Co ciekawe powstaje calkiem plynny (troche zaszumiony) obraz. Mysle ze kazda klatka musi byc naswietlana te 1/12s bo bylaby ciemna.
    Oj, te dane z wyświetlacza to chyba ekspozycja do pojedyńczego zjęcia, interpolowana potem przez procesor w trakcie filmowania. W trybie 60fps czas naświetlania klatki nie może być dłuższy niż 1/60, no bo jak niby?
    BTW, co to jest ten "metering timer"?

Uzależniony

Domyślnie

Czyli ISO się ustawia na jakieś 16 000

Przy rozdzielczości poniżej 1 Mpix, ruchomym obrazie, potencjalnie redukcji szumów i agresywnej kompresji wideo to chyba całkiem rozsądna wielkość

PS: A jak z detalami przy tak słabym świetle? W tanich kamerkach HD można o nich zapomnieć - ciekawe jak w przypadku 7D?
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

NA detale nie narzekam. Na szum owszem, ale dopiero przy naprawde slabym swietle.
    Teoria o podbijaniu ISO jest sensowna choc nie wiem jak sie to ma do filmowania w trybie M, gdzie mozna ustawic wszystkie parametry w zakresie jak do zdjec czyli ISO 3200 bez zmiany CF. Sprawdze do jakiej wielkosci mozna wejsc z migawka, choc co do tej 1/12 dam glowe uciac ze w M tez sie da przy 720p. Zmiana tego czasu w gore i w dol zmienia tez ekspozycje. Wnioskow nie wyciagam za glupi na to jestem.
    Obraz jest jasny i ostry pomimo ruchu obiektu (mojej corki) pod warunkiem ze nie ucieknie poza GO.
    Niestety mamy tylko dwa tryby filmowania. Auto gdzie aparat sam sobie dobiera parametry i pelny manual gdzie uzytkownik recznie ustawia ISO,czas i przeslone. Brakuje czegos posrodku. Takiego typowego Av, ale to pewnie w 7d MkII bedzie.
    Co do tematu agresywnej kompresji to sie nie zgodze. 3 minuty w "wazy" ponad 1 GB w 720p.
    Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580

Bywalec
    Miasto
    Radom/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doleslav Zobacz posta
    BTW, co to jest ten "metering timer"?
    Według polskiej instr. (strona 137): timer pomiarowy - pozwala zmienić czas wyświetlania ustawienia ekspozycji

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie video 1.08 vs. 1.09

the silence is deafening

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cóż wydaje mi się, że dla założyciela wątka zdecydownie lepsze rozwiązanie to 40D albo nawet pozostanie przy 450D -> w praktyce różnica jakości zdjęć jest pomijalna.

Co do mnie to ja pewnie prędzej czy później 7D kupię, bo potrzebuję kamery video . Miałem już nawet zmieniać moją dotychczasową na coś nowszego ale jak zobaczyłem co produkuje 7D w porównaniu z nimi to mi zupełnie przeszło. 40D nie sprzedam, bo po prostu szkoda mi się pozbywać tak dobrego aparatu za w sumie marne pieniądze.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Cóż wydaje mi się, że dla założyciela wątka zdecydownie lepsze rozwiązanie to 40D albo nawet pozostanie przy 450D -> w praktyce różnica jakości zdjęć jest pomijalna.

Co do mnie to ja pewnie prędzej czy później 7D kupię, bo potrzebuję kamery video . Miałem już nawet zmieniać moją dotychczasową na coś nowszego ale jak zobaczyłem co produkuje 7D w porównaniu z nimi to mi zupełnie przeszło. 40D nie sprzedam, bo po prostu szkoda mi się pozbywać tak dobrego aparatu za w sumie marne pieniądze.
    Zależy z jakich kamer nagrania oglądałeś... kamera AVCHD z przetwornikiem 1/3", 1/5" za połowę kwoty jaką wydasz na 7D daje bardzo wysokiej jakości obraz Full HD, chociaż ta druga będzie gorzej dawać sobie radę w nocnych scenach. Akurat w kwestii kamer mam pewne doświadczenie.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Web Zobacz posta
    Zależy z jakich kamer nagrania oglądałeś...
    Sony HVR-Z1, Sony PMW EX1, Sony PD 170 - z niektórych z nich korzystam niemal codziennie, pomijam te z którymi miałem przelotny kontakt.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów