Strona 51 z 62 PierwszyPierwszy ... 41495051525361 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 618

Wątek: Canon EF 100 mm f/2,8 L macro IS USM

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

dzieki! (i za informacje o tej gwarancji i za super tranzakcje)
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

mi sie nadal podoba to szklo

pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    Według mnie to podepniesz do ff, podepniesz do cropa i już będziesz wiedział co akurat Tobie bardziej pasuje.
    Ja uważam, że jeżeli chodzi o jakieś kwiatki, niezbyt małe robaki ot takie spacerowe makro czyli generalnie to do czego nie potrzebna jest bardzo duża skala odwzorowania to FF jeżeli chodzi natomiast o mocne closeupy to crop bo tutaj akurat im mniejszy (bez przesady :-D ) rozmiar matrycy tym lepiej. Bardzo dużo osób w ogóle do makro rezygnuje z lustrzanek i używa właśnie hybryd czy kompaktów i to nie z powodu możliwości finansowych...

Mi się wydaje, że gdy używasz obiektywu EF (pełna klatka) na kropie głębia ostrości jest taka sama - otrzymujesz tylko fragment obrazka z FF. Różnica dopiero się objawi przy użyciu EF-S np. 60 makro lub z innej odległości do motylka aby go zmieścić w kadrze. BeatX: 5d2 ma 21M a nie 24M a wycięty krop to 8M.

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matarata Zobacz posta
    Mi się wydaje, że gdy używasz obiektywu EF (pełna klatka) na kropie głębia ostrości jest taka sama - otrzymujesz tylko fragment obrazka z FF. Różnica dopiero się objawi przy użyciu EF-S np. 60 makro lub z innej odległości do motylka aby go zmieścić w kadrze. BeatX: 5d2 ma 21M a nie 24M a wycięty krop to 8M.

Pozdrawiam
    Źle Ci się wydaje, nie istotne czy to ef czy ef-s na cropie GO będzie inna niż na FF
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Znaczy GO będzie inna dla takiego samego kadru oczywiście
    Ostatnio edytowane przez KUBAwo ; 07-02-2011 o 16:26 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

witam wszystkich. mam pytanie co do szkła 100mm 2,8f LIS macro. czy ktoś próbował podłączyć go do 1d km4. u mnie występuje problem z każdym egzemplarzem tego szkła więc albo wina leży po stronie nie kompatybilności tego zestawu albo moja puszka ma jakąś wadę i nie do końca lubi to szkło. jak by ktoś miał indo na ten temat bardzo proszę o kontakt. pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Ale co niby jest nie tak? Nie działa IS, AF działa standardowo czy co innego?
    the silence is deafening

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

AF ma problem. jak jest ustawiony na np. minimalną odległość a mierzymy w dal i widzimy w wizjerze mleko to nie ma zamiaru się ruszyć. dopiero jak go ręcznie prze ostrzymy tak by zaczęły rysować się jakieś kształty zaczyna działać i robi to perfekcyjnie. do czasu gdy znów zgubi ostrość wówczas znów trzeba mu dać ręczne wspomaganie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez k4d Zobacz posta
    AF ma problem. jak jest ustawiony na np. minimalną odległość
    Rozumiem, że piszesz o limiterze z boku na obiektywie.

a mierzymy w dal i widzimy w wizjerze mleko to nie ma zamiaru się ruszyć.
    I dobrze, po to jest limiter/ogranicznik.

dopiero jak go ręcznie prze ostrzymy tak by zaczęły rysować się jakieś kształty zaczyna działać i robi to perfekcyjnie.
    I dobrze, po to w eLkach/droższych szkłach jest FTM.

do czasu gdy znów zgubi ostrość wówczas znów trzeba mu dać ręczne wspomaganie.
    I dobrze, to obiektyw macro, nie został zaprojektowany pod AF-C/Servo, ale może działać w tych trybach, wszystko w gestii użytkownika. 100LIS to najszybszy póki co obiektyw macro.

Z tego co piszesz to wszystko OK, zobacz sobie jeszcze te specjalne funkcje/customy - 1D ma ich od cholery.
    the silence is deafening

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

limit odległości nie ma tu nic wspólnego jest ustawiony na full. jasne chętnie sprawdzę w cf.

minimalna odległość to 30cm i na nią ustawiasz ostrość teraz bierzesz kadr na np blok w odległości 50m od ciebie po naciśnięciu spustu af ani drgnie i tak w każdym przypadku gdy w obiektywnie nie ma choć troszkę zarysu przedmiotu. nie ważne czy to z 1m do 30 czy w jakiej kolwiek innej sytuacji działa tylko jeśli jakiś kształt się zarysowuje.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    jeszcze jedna sprawa 5d odraz 30d nie ma z tym obiektywem żadnych problemów.
    Ostatnio edytowane przez k4d ; 08-02-2011 o 12:10 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

spustu af ani drgnie i tak w każdym przypadku

jeszcze jedna sprawa 5d odraz 30d nie ma z tym obiektywem żadnych problemów.
    AF-On? Ja obstawiam customy.
    the silence is deafening

Strona 51 z 62 PierwszyPierwszy ... 41495051525361 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów