Pokaż wyniki od 1 do 10 z 618

Wątek: Canon EF 100 mm f/2,8 L macro IS USM

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Według mnie to podepniesz do ff, podepniesz do cropa i już będziesz wiedział co akurat Tobie bardziej pasuje.
    Ja uważam, że jeżeli chodzi o jakieś kwiatki, niezbyt małe robaki ot takie spacerowe makro czyli generalnie to do czego nie potrzebna jest bardzo duża skala odwzorowania to FF jeżeli chodzi natomiast o mocne closeupy to crop bo tutaj akurat im mniejszy (bez przesady :-D ) rozmiar matrycy tym lepiej. Bardzo dużo osób w ogóle do makro rezygnuje z lustrzanek i używa właśnie hybryd czy kompaktów i to nie z powodu możliwości finansowych...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    Według mnie to podepniesz do ff, podepniesz do cropa i już będziesz wiedział co akurat Tobie bardziej pasuje.
    Ja uważam, że jeżeli chodzi o jakieś kwiatki, niezbyt małe robaki ot takie spacerowe makro czyli generalnie to do czego nie potrzebna jest bardzo duża skala odwzorowania to FF jeżeli chodzi natomiast o mocne closeupy to crop bo tutaj akurat im mniejszy (bez przesady :-D ) rozmiar matrycy tym lepiej. Bardzo dużo osób w ogóle do makro rezygnuje z lustrzanek i używa właśnie hybryd czy kompaktów i to nie z powodu możliwości finansowych...

Mi się wydaje, że gdy używasz obiektywu EF (pełna klatka) na kropie głębia ostrości jest taka sama - otrzymujesz tylko fragment obrazka z FF. Różnica dopiero się objawi przy użyciu EF-S np. 60 makro lub z innej odległości do motylka aby go zmieścić w kadrze. BeatX: 5d2 ma 21M a nie 24M a wycięty krop to 8M.

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matarata Zobacz posta
    Mi się wydaje, że gdy używasz obiektywu EF (pełna klatka) na kropie głębia ostrości jest taka sama - otrzymujesz tylko fragment obrazka z FF. Różnica dopiero się objawi przy użyciu EF-S np. 60 makro lub z innej odległości do motylka aby go zmieścić w kadrze. BeatX: 5d2 ma 21M a nie 24M a wycięty krop to 8M.

Pozdrawiam
    Źle Ci się wydaje, nie istotne czy to ef czy ef-s na cropie GO będzie inna niż na FF
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Znaczy GO będzie inna dla takiego samego kadru oczywiście
    Ostatnio edytowane przez KUBAwo ; 07-02-2011 o 16:26 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    Źle Ci się wydaje, nie istotne czy to ef czy ef-s na cropie GO będzie inna niż na FF
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Znaczy GO będzie inna dla takiego samego kadru oczywiście
    KUBAwo: ja to napisałem, że GO będzie inne ze względu na odległość od obiektu fotografowanego. Oczywiste jest też, że ef i ef-s będą miały inną GO bo są odmiennej konstrukcji ( odległość tylnej soczewki od matrycy). A GO z obiektywu EF na kropie i wyciętym kropie z FF będzie taka sama.

:razz:

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matarata Zobacz posta
    KUBAwo: ja to napisałem, że GO będzie inne ze względu na odległość od obiektu fotografowanego. Oczywiste jest też, że ef i ef-s będą miały inną GO bo są odmiennej konstrukcji ( odległość tylnej soczewki od matrycy). A GO z obiektywu EF na kropie i wyciętym kropie z FF będzie taka sama.

:razz:
    Głębia ostrości zależy wyłącznie od odległości przedmiotowej i ustawionej przysłony. Złudzenie innej głębi ostrości wynika z różnych rozmiarów matryc i różnych rozmiarów powiększeń, na których ogląda się zdjęcie.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

wczoraj ustrzelone

Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Uprawnienia umieszczania postów