Strona 27 z 62 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 618

Wątek: Canon EF 100 mm f/2,8 L macro IS USM

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Selena, a możesz pokręcić szkłem patrząc na soczewki? Może pierwsza soczewka to część "obudowy", L-osłony przeciw warunkom zewnętrznym? Soczewki w środku wykazują jakieś spore ruchy?
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Nie jest to cecha tego tylko obiektywu; TDP pisze o tym jasno:

http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx
    rzeczywiscie, przeoczylem ten fragment.
    dzieki za info!
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Uzależniony

Domyślnie

(...) Podałem przykład poprzedniczki szkła, o którym rozmawiamy. Nie zmieniało swojej jasności w zależności od skali odwzorowania (...)
    Nie bedę się sprzeczał, ale na dpreview mają odmienne zdanie (link -tabela w połowie strony), także na the-digital-picture, choć do L'ki załączono tam stosowną tabelę, temat tej unikatowej cechy starej setki przemilczano...
    Ostatnio edytowane przez APP ; 12-11-2009 o 16:29

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    Nie bedę się sprzeczał, ale na dpreview mają odmienne zdanie (link -tabela w połowie strony), także na the-digital-picture, choć do L'ki załączono tam stosowną tabelę, temat tej unikatowej cechy starej setki przemilczano...
    Wiesz, też nie będę się sprzeczał, bo nie mam tego szkła ze dwa lata i nie mam jak sprawdzić. Pamiętam jednak, jak porównywałem to szkło z sigmą 105 w terenie i później w domu, bo coś mi z czasami nie grało. Sam temat wytłumaczył mi później Marek Wyszomirski, uznałem jego wiedzę za pewnik i nie drążyłem dalej. Ale dobrze pamiętam, że gładka ściana z metra i z 30cm dawała te same czasy naświetlania. Mimo wszystko nie będę się upierał i jeśli ktoś jeszcze raz może sprawdzić i potwierdzić lub zaprzeczyć, to sprawa będzie jasna.
    Jarek

Uzależniony

Domyślnie

Cytat z testu starej setki na optycznych "W przeciwieństwie do Nikkorów, obiektyw nie przekazuje do korpusu informacji o zmieniającym się świetle, przy fotografowaniu z niewielkich odległości. Pracując przy skali 1:1, korpus będzie pokazywał iż używamy przysłony f/2.8, podczas gdy bliżej nam będzie do tak naprawdę f/5.6".

Tyle od gościa "z podejściem działacza PISu ". Zrozumiesz, oskarkowy, jeśli cię nie pozdrowię.
    Ostatnio edytowane przez APP ; 12-11-2009 o 16:41

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Proste. W sytuacji, gdy zmienia Ci się odległość soczewek od matrycy/filmu, mechanizm jest dokładnie taki sam, jak przy pierścieniach. Co za różnica, czy dołożysz pierścień, czy coś na kształt pierścienia wysunie z siebie samo szkło?
    Widać, że to było za proste żebym sam na to wpadł tak od razu
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Selena, a możesz pokręcić szkłem patrząc na soczewki? Może pierwsza soczewka to część "obudowy", L-osłony przeciw warunkom zewnętrznym? Soczewki w środku wykazują jakieś spore ruchy?
    Przez Was zamiast zrobić coś pożytecznego, znów soczewki oglądam... zamiast zdjęć :wink:
    Jeszcze inni mnie na priv pogonili, żebym to szybciej sprawdzała :wink:

Sprawdziłam :
    - wygląda na to, że pierwsza soczewka jest stała
    - przy zmianie odległości listki przysłony się lekko przymykają
    - soczewki mają duży zakres przesuwu.

I mogę zacytować to co pisze (tzn. cytuje :wink APP:
    '... obiektyw nie przekazuje do korpusu informacji o zmieniającym się świetle, przy fotografowaniu z niewielkich odległości. Pracując przy skali 1:1, korpus będzie pokazywał iż używamy przysłony f/2.8, podczas gdy bliżej nam będzie do tak naprawdę f/5.6".
    100L macro to też dotyczy.

Porównania z poprzedniczką (100 USM) nie mam.

EDIT:
    Sprawdziłam jasną ścianę - z 30cm i 1m przy f/2,8 czasy są różne
    Ostatnio edytowane przez Selena ; 12-11-2009 o 17:57

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    Sprawdziłam jasną ścianę - z 30cm i 1m przy f/2,8 czasy są różne
    Potwierdzam...
    Przy ustawieniu na manualu stałych parametrów ekspozycji, ustawieniu aparatu w stałej odległości od jasnej ściany uzyskujemy jaśniejsze zdjęcie przy ostrzeniu na nieskończoność i wyraźnie ciemniejsze przy ustawianiu odległości minimalnych.

Przy zaglądaniu do obiektywu podczas wyraźnie widać że obiektyw ma dwie przysłony. Jedna (umieszczona bardziej z przodu) jest "sterowana" pierścieniem ogniskowania (listki zaczynają się przymykać w momencie zmniejszania skali odległości, pop przekroczeniu wartości ok. 0,8m) i zaś druga (umieszczona głębiej) jest sterowana przez body jak każda "normalna" przysłona

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkk Zobacz posta
    Przy zaglądaniu do obiektywu podczas wyraźnie widać że obiektyw ma dwie przysłony. Jedna (umieszczona bardziej z przodu) jest "sterowana" pierścieniem ogniskowania (listki zaczynają się przymykać w momencie zmniejszania skali odległości, pop przekroczeniu wartości ok. 0,8m) i zaś druga (umieszczona głębiej) jest sterowana przez body jak każda "normalna" przysłona
    Jesteś pewien, że to nie ta sama przysłona, tylko różnie powiększana przez soczewki z przodu i z tyłu obiektywu?

A tutaj schemat działania starej setki (tak jak pisał oskarkowy - odsuwa się tył):
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 12-11-2009 o 20:27
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

to nie ma żadnego znaczenia
    konstrukcja optyczna nie ma tu znaczenia - każde szkło traci światłosiłę dla dużej skali odwzorowania (duża to jest 1:1)
    najłatwiej zauważyć to na szkłach makro i tylko tam się o tym wspomina, bo w sumie na co dzień nie ma to żadnego znaczenia
    rzeczywiście, 50/1,4 też się tak zachowuje, ale nie jest to żadna wada tylko prawo optyki (tyle że ono traci to pewnie z pół przysłony)
    dla skali 1:1 szkło nie traci dokładnie 2EV, bo liczy się to trochę inaczej, ale coś koło tego
    mam nadzieję, że wszystko już jest jasne ;]
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 27 z 62 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów