W tym tygodniu chyba kupię sobie to szkiełko.Mam akurat lewe 900 zł (za 2 miejsce w konkursiku), które muszę wydać do końca tygodnia. Dołożę 2600 wezmę fakturę i szkło wyniesie mnie jedynie 2000 kosztów własnych.
![]()
Warto, jeśli wykorzystasz go do makro to moim zdaniem naprawdę warto.
Żarty o aberracjach żartami o aberracjach ale ten obiektyw jest naprawdę fajny. Pewnym rozczarowaniem może być obudowa, która swą palstikowością przypomina raczej coś ze stajni EF-S niż eLkę ale może dzięki temu szkiełko jest lekkie i aparat fajnie leży w łapie, jak z 50/1.4 czy 85/1.8.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
No bawiłem się nim troche. Faktycznie jest fajny. W terenie sprawdzę, co jest wart dopiero. Zawsze mogę się go pozbyć na rzecz czegoś innego, jeżeli mój stary zestaw macro okaże się jednak minimalnie lepszy.![]()
Lekkie to ono nie jest - 625g . Od 85/1,8 jest sporo większe i cięższe, że o 50/1,4 nawet nie wspomnę ;-)
Plastikowość ? Nie mam innej eLki, to i nie boli :wink:
A że na obrazek wpływu to nie ma, więc jest to dla mnie szczegół bez znaczenia :smile:
Oczywiście co do tego, że to głównie (tylko ?) szkło do macro jest to bezdyskusyjne. Natomiast przydatnością do innych zastosowań jestem mile zaskoczona.
W sytuacjach, gdzie trzeba będzie ograniczyć ilość zabieranego sprzętu, 100L i 35/2 spokojnie wystarczą do większości moich amatorskich poczynań.
I jeszcze dwie kolejne fotki, oczywiście z ręki :smile:
BuRton - tym razem już z danymi :grin: :wink:
ISO 200; f/2,8; 1/15s; IS włączony
ISO 200; f/2,8; 1/20s; IS włączony
Selena bardzo bokehowe zdjęcia, ten bokeh jest wręcz rewelacyjny.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
znalazl juz ktos moze w sieci dokladny test omawianego obiektywu?
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/