Strona 59 z 62 PierwszyPierwszy ... 9495758596061 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 618

Wątek: Canon EF 100 mm f/2,8 L macro IS USM

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie Odp: Canon EF 100 mm,f/2,8 L macro IS USM

Mój 100L wrócił z Żytniej i po wstępnych kilkunastu testowych strzałach wygląda, że wszystko jest cacy!

Żytnia spisała się bardzo OK. Przy okazji dziękuję!
    Ekspresowo, po ludzku - umówiłem się telefonicznie, zrobili w jeden dzień.
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Początki nałogu

Nie mam 5d mk3, więc nie wypowiem się co do tej konkretnej puszki, natomiast na szybkich puszkach jakie miałem ( 1d mk2n i mk3 ) szkło jakiejś rewelacyjnej szybkości nie miało, ale bardzo wolne też nie było. Nie użyłbym go raczej do sportu ( choć nawet na tym forum są przykłady zdjęć z rajdów samochodowych ), ale do zdjęć ludzi w słabszych warunkach oświetleniowych dawał z tymi puszkami radę spokojnie.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez matt_k-k Zobacz posta
    nie mam 5d mk3, więc nie wypowiem się co do tej konkretnej puszki, natomiast na szybkich puszkach jakie miałem ( 1d mk2n i mk3 ) szkło jakiejś rewelacyjnej szybkości nie miało, ale bardzo wolne też nie było. Nie użyłbym go raczej do sportu ( choć nawet na tym forum są przykłady zdjęć z rajdów samochodowych ), ale do zdjęć ludzi w słabszych warunkach oświetleniowych dawał z tymi puszkami radę spokojnie.
    rotfl
    stary o czym ty wogole piszesz? nie mialo rewelacyjnej szybkosci??
    mialem 100L i po przelaczeniu blokady ostrosci od 0,5m do nieskonczonosci smiem twierdzic, ze to jeden z najszybszych jak i nie najszybszy teleobiektyw w systemie canona.
    przebieg skali od 0,5m do nieskonczonosci trwal ulamek sekundy.
    no chyba, ze ty masz jakas technike fotografowania sportu, ze musisz ostrzyc od 0.3m.. wtedy to sorry, 100L odpada w przedbiegach..
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    rotfl
    stary o czym ty wogole piszesz? nie mialo rewelacyjnej szybkosci??
    mialem 100L i po przelaczeniu blokady ostrosci od 0,5m do nieskonczonosci smiem twierdzic, ze to jeden z najszybszych jak i nie najszybszy teleobiektyw w systemie canona.
    przebieg skali od 0,5m do nieskonczonosci trwal ulamek sekundy.
    no chyba, ze ty masz jakas technike fotografowania sportu, ze musisz ostrzyc od 0.3m.. wtedy to sorry, 100L odpada w przedbiegach..
    Podobne doświadczenia. Po włączeniu ogranicznika jakoś nie zauważyłem różnicy z 28/1.8 i 85/1.8 ale ja staram sie robić zdjecia a nie siedzieć ze stoperem.. A co do Afu z całą skalą to proste- duża skala to i szkło potrzebuje chwili żeby przejechać

Początki nałogu

Chyba źle mnie zrozumieliście. Nie twierdzę, że jest powolny. Jak na obiektyw makro jest bardzo szybki, ale nawet z ogranicznikiem nie może się równać z 85/1.8 jeśli już do niego porównujecie. I zdecydowanie nie jest to jeden z szybszych teleobiektywów Canona. W podobnej cenie na łopatki kładzie go choćby dowolny 70-200L czy 300/4L. Nie jest to moim zdaniem najlepszy wybór do zdjęć "akcji", ale spokojnie można nim sobie poradzić. I nie, nie siedzę ze stoperem ani nie lamentuje "jak to sprzęt przeszkadza mojemu >artyzmowi<"

Awatar KoArtFoto
    Miasto
    Szczecin

witam
    mam juz te szkielko i przyznaje ze jest brzytewka ostre i szybkie, dzis robilem BAJA Szczecin - rajd samochodowy i AF spokojnie daje rade z ta puszka ( 5d xxx), ba very very dobrze , cykalem na 0,5-nieskoncoznosc

Bywalec Awatar welury
    Miasto
    Kraków

Kupiłem ten obiektyw. Czytałem w teście tego obiektywu, wykonanego przez "Optyczne", że manualne ostrzenie tym obiektywem jest niemożliwe w zakresie nie makro, z powodu małego skoku na pierścieniu ostrości. Po kupieniu stwierdziłem, że nie ma problemu z ręcznym ostrzeniem do nieskończoności. Po raz drugi stwierdzam, że "Optyczne" mają nierzetelne testy. Pierwszy raz to stwierdziłem w teście 50L, gdzie pisali o słabej ostrości na dużym otworze przysłony. Po kupieniu 50L, okazało się, że jest ostry już od 1,2.
    Pozdrawiam

Uzależniony

Widocznie macie całkiem różne kryteria oceny. Dla mnie oczywiście cenniejsze są uwagi praktyków. Skoro użytkownik 50L twierdzi, że 100L macro da się ostrzyć manualnie w całym zakresie, to ja się cieszę.

Wesołych Świąt!

Bywalec Awatar welury
    Miasto
    Kraków

Wesołych Świąt!
    Pozdrawiam

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Nie neguję przydatności IS w makro, ale jedna rzecz mnie zastanawia. Z mojego doświadczenia w tej dziedzinie największy problem przy robieniu z ręki nie wynika z pionowego / poziomego drżenia rąk lecz minimalnych ruchów przód / tył, które przy małej GO mają największy wpływ na ostrość zdjęcia.

Ale i tak już chyba podjąłem decyzję, że go kupię, bo z instrukcji 5DmkIII wynika, że więcej wycisnę z AF zastępując starą setkę nową, a przy śledzeniu latającego owada to istotna zaleta.
    Ostatnio edytowane przez tryton ; 06-01-2013 o 15:01
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Strona 59 z 62 PierwszyPierwszy ... 9495758596061 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów