Pokaż wyniki od 1 do 10 z 618

Wątek: Canon EF 100 mm f/2,8 L macro IS USM

Mieszany widok

Domyślnie

witam wszystkich.
    Jestem tu kompletnie nowym uzytkownikiem. Zastanawiam sie nad tym obiektywem do robienia zdjec ryb i korali w akwarium. czy znacie kogos kto mial z tym doswiadczenie.Lub moze jest jakis obiektyw ktory by byl do tego leprzy. Moj aparat to 40D.

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Radzi sobie lepiej niż eLka to jej jedyna wada
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Początki nałogu Awatar swallow77
    Miasto
    Kristiansand, Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WiatruMistrz Zobacz posta
    Radzi sobie lepiej niż eLka to jej jedyna wada
    A co od czego sobie lepiej radzi, i co ma tę jedyną wadę?

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swallow77 Zobacz posta
    A co od czego sobie lepiej radzi, i co ma tę jedyną wadę?
    Wcześniej było nawiązanie do starej 100/2.8 USM. Ja już pisałem o 100L, ale mały skok na pierścieniu ostrości dotyczy obu wersji.
    Jarek

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin11379 Zobacz posta
    witam wszystkich.
    Jestem tu kompletnie nowym uzytkownikiem. Zastanawiam sie nad tym obiektywem do robienia zdjec ryb i korali w akwarium. czy znacie kogos kto mial z tym doswiadczenie.Lub moze jest jakis obiektyw ktory by byl do tego leprzy. Moj aparat to 40D.
    Tutaj najlepszy będzie jasny obiektyw, powyżej 100mm.
    Tak jak w sporcie przynajmniej do ryb, aby zamrozić ich ruch w wodzie i aby nie być za blisko szyby jak trafisz na płochliwe sztuki.

Coś już napisał Awatar seti_60d
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin11379 Zobacz posta
    witam wszystkich.
    Co do robienia zdjęć rybkom, to musisz uważać na grubość szyby akwarium - takie domowe to ok, ale już w jakimś oceanarium szyba jest bardzo gruba i robienie zdjęć pod kątem nie ma sensu. Ja robiłem kiedyś starym Lumixem takie zdjęcia, a w tym roku Canonem ze szkiełkiem macro 100/2.8L - dobra lustrzanka ma tę przewagę, że można użyć dużego ISO, ale generalnie problemy pozostają te same - potrzebny krótki czas i duża głębia, a jak wiadomo jedno z drugim się kłóci. Z tego względu w tych warunkach przewagę mają aparaty z mniejszą matrycą, a często mimo gorszych parametrów kompakty z malutką matrycą są lepsze w tym, że mają dużo większą głębie ostrości.

Przy zdjęciach dużych ryb i żółwi z większej odległości jest lepiej, ale zawsze trzeba pamiętać, że najlepiej robić foty pod kątem prostym do płaszczyzny szyby akwarium. Tylko wtedy przeszkadzają ludzie oglądający..

Ja robiłem fotki Canonem 60D, czyli APS-C przy ISO 3200 i część wychodzi dobrze, aczkolwiek wspomniany stary Lumix potrafił lepiej czasem wypadać, bo też miał światło od 2,8, co jest niezaprzeczalnym plusem kompaktów.

W najbliższym czasie wybieram się do ZOO do akwarium, bo mam karnet, tam przetestuję pełną klatkę i może jakiś jaśniejszy obiektyw. Jeśli jesteś z Wawy, to daj znać na PW, możemy się razem wybrać na moim karnecie.
    aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seti_60d Zobacz posta
    Co do robienia zdjęć rybkom [...] duża głębia [...]
    To zależy od akwarium
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Coś już napisał Awatar seti_60d
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    To zależy od akwarium
    Wiadomo, mi chodziło o takie szyby jak są w dużych oceanariach - szyba co najmniej 8 cm.

Poza tym ogólnie co do słoika omawianego, to mam już trochę doświadczenia i mówiąc szczerze nie znam lepszego szkła Canona. Setka macro L/2.8 to dla mnie debeściak jeśli chodzi o portret i macro.
    aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seti_60d Zobacz posta
    Setka macro L/2.8 to dla mnie debeściak jeśli chodzi o portret i macro.
    potwierdzam nawet w reportażach sie sprawdza mając je zrezygnowałem z zakupu 135 L
    Canon FF

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arrow Zobacz posta
    potwierdzam nawet w reportażach sie sprawdza mając je zrezygnowałem z zakupu 135 L
    a ja odwrotnie, po zakupie 135L zrezygnowałem z (tzn. sprzedałem) 100L i 85 1.8 (i w wypadku 85 okazało się to nie do końca przemyslaną decyzją)
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 12-01-2012 o 15:22
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Uprawnienia umieszczania postów