Cytat Zamieszczone przez marcin11379 Zobacz posta
witam wszystkich.
Jestem tu kompletnie nowym uzytkownikiem. Zastanawiam sie nad tym obiektywem do robienia zdjec ryb i korali w akwarium. czy znacie kogos kto mial z tym doswiadczenie.Lub moze jest jakis obiektyw ktory by byl do tego leprzy. Moj aparat to 40D.
Co do robienia zdjęć rybkom, to musisz uważać na grubość szyby akwarium - takie domowe to ok, ale już w jakimś oceanarium szyba jest bardzo gruba i robienie zdjęć pod kątem nie ma sensu. Ja robiłem kiedyś starym Lumixem takie zdjęcia, a w tym roku Canonem ze szkiełkiem macro 100/2.8L - dobra lustrzanka ma tę przewagę, że można użyć dużego ISO, ale generalnie problemy pozostają te same - potrzebny krótki czas i duża głębia, a jak wiadomo jedno z drugim się kłóci. Z tego względu w tych warunkach przewagę mają aparaty z mniejszą matrycą, a często mimo gorszych parametrów kompakty z malutką matrycą są lepsze w tym, że mają dużo większą głębie ostrości.

Przy zdjęciach dużych ryb i żółwi z większej odległości jest lepiej, ale zawsze trzeba pamiętać, że najlepiej robić foty pod kątem prostym do płaszczyzny szyby akwarium. Tylko wtedy przeszkadzają ludzie oglądający..

Ja robiłem fotki Canonem 60D, czyli APS-C przy ISO 3200 i część wychodzi dobrze, aczkolwiek wspomniany stary Lumix potrafił lepiej czasem wypadać, bo też miał światło od 2,8, co jest niezaprzeczalnym plusem kompaktów.

W najbliższym czasie wybieram się do ZOO do akwarium, bo mam karnet, tam przetestuję pełną klatkę i może jakiś jaśniejszy obiektyw. Jeśli jesteś z Wawy, to daj znać na PW, możemy się razem wybrać na moim karnecie.