Strona 48 z 62 PierwszyPierwszy ... 38464748495058 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 618

Wątek: Canon EF 100 mm f/2,8 L macro IS USM

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pomerania

Domyślnie

No to coś odemnie. Prosto z puszki bez jakichkolwiek ingerencji. W puszce ustawienia fabryczne.

To dla tych co by chcieli wiedzieć jak ten obiektyw rysuje.
    EoS 50D Lens: C10-22, C17-85 IS USM, C70-200 f/4 L, C50 1.8, kilka filterków, jakiś statiwik, plecaczek i kanapki

Domyślnie

Naprawdę fajna zabawa

5D MK II, 24-70 F2,8 L, 70-200 F2,8 L, 100 F2,8 MACRO, 50 F1,4

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Pozwolę sobie podczepić się pod temat , właśnie planuję zakup "setki" ale mam dylemat brać z IS czy bez szukałem w necie i tak naprawdę wersje bez IS można znaleźć za połowę ceny wersji z IS.
    "Tylko dwie rzeczy są nieskończone , wszechświat i ludzka głupota.

A.Einstein

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Entu Zobacz posta
    Pozwolę sobie podczepić się pod temat , właśnie planuję zakup "setki" ale mam dylemat brać z IS czy bez szukałem w necie i tak naprawdę wersje bez IS można znaleźć za połowę ceny wersji z IS.
    ale to nie tylko sprawa IS, jest jeszcze czerwony pasek
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Jak mnie coś napadnie to sobie testuję różne szkiełka. Tak się złożyło, że kiedyś kupiłem starą setkę. W tym czasie dysponowałem 5D. Co mnie przeraziło to ostrość na f/2.8, po kilku innych szkłach, setka mnie rozczarowała, ale i pokazała świat macro. Zaczęły się ćmy, motyle, faktury kwiatków, itd. szybko jednak się męczyłem gdyż przy 1/100 (5D) nie mogłem uzyskać ostrych zdjęć.
    Rok temu kupiłem 100LIS. Miałem ją z 7D. Poraziła od pierwszego zdjęcia! Ostrość f/2.8 nawet mnie po prostu wgniotła, IS bajka. Pozwala na kosmiczne czasy, jedynie tylko CA czasami jest za bardzo widoczne dla onanisty. AF wyraźnie szybszy od starej setki.

Więc tak: jeśli setka potrzebna ci do kadrów z ręki - bierz 100LIS, to samo jeśli potrzebujesz jej głównie do f/2.8.
    Jeśli planujesz używać statyw i przykręcać obiektyw zapoluj na używaną starą stówkę lun Tamrona 90 lub Sigmę 105 lub Sigmę 150.

Jest 100L IS i jest reszta.
    Ja teraz czekam na kolejną okazję. Plotka mówi o 200/4 LIS macro - dla mnie idealne szkło, marzenie na 5D2
    the silence is deafening

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta

Więc tak: jeśli setka potrzebna ci do kadrów z ręki - bierz 100LIS, to samo jeśli potrzebujesz jej głównie do f/2.8.

Jeśli planujesz używać statyw i przykręcać obiektyw zapoluj na używaną starą stówkę lun Tamrona 90 lub Sigmę 105 lub Sigmę 150.
    To jest najlepsze podsumowanie :-D
    Pozwoliłam sobie wytłuścić najistotniejszą, z mojego punktu widzenia, różnicę.

Dużym bonusem jest, dla mnie, minimalna odl. ostrzenia mniejsza niż w 85/1,8, co przy ciasnych portretach jest bezcenne. Spokojnie można tym zrobić śpiącemu dziecku fajne zdjęcie (same oczy ) przy czasach rzędu 1/10-15.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    Dużym bonusem jest, dla mnie, minimalna odl. ostrzenia mniejsza niż w 85/1,8, co przy ciasnych portretach jest bezcenne.
    O tym nie wspominałem bo fanatycy 135L by mnie zjedli żywcem.
    A do zdjęć dzieci właśnie czekam na 200/4IS macro - większy dystans pozwoli na bardziej naturalne kadry, właśnie perełki strzelone 20D z 135 wewnątrz mam w pamięci myśląc o następcy 180/3.5.
    the silence is deafening

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Gietrzy
    dziękuję taka odpowiedź w zupełności mi wystarczy , 95% będzie robiona " z ręki " więc wolę odłożyć na wersje z IS.

Co do czerwonego paska... to nie jestem ehmm onanistą sprzętowym

Pozdrawiam.
    "Tylko dwie rzeczy są nieskończone , wszechświat i ludzka głupota.

A.Einstein

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dzygit-Dublin Zobacz posta
    Siedzę i kwitnę na 12g zmianie i znalazłem foto mojej kumpeli.

Zafascynowana jest rajdem i znaleźliśmy jej jakieś body ,bo tez chciała spróbować.

To wstawiam tylko jako ciekawostkę ze szkło to jest bardzo uniwersalne.

wiec sprzęt do sportu dostała ,

5dmk2 + 100L

Darek
    Przeciez to obiektyw MACRO, wiec nie dziwne, ze inteligentnie SAM wybral ostrosc na malym obiekcie

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Co do czerwonego paska... to nie jestem ehmm onanistą sprzętowym
    mysle, ze nie do konca zrozumiałes moja wypowiedz na temat paska w eLkch, (ale jesli jakośc eLek to dla ciebie tylko onanizm sprzetowy i nie widzisz zalet to trudno) to tak ja jestem onanistą i nie chce przestać
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Strona 48 z 62 PierwszyPierwszy ... 38464748495058 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów