Strona 5 z 62 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 618

Wątek: Canon EF 100 mm f/2,8 L macro IS USM

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    (kurcze, tacy miłośnicy Sonolty nie mają takich dylematów - IS do każdego obiektywu - w matrycy).
    Tak i jeszcze maja tansze FF oraz w cenie "L-ki" 135/1.8 ;-O

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak czytam teksty w stylu "czy nie za ostry do portretu" to ogarnia mnie wesołość . Jak za ostry to się używa filtra Gaussian blur z promieniem mniejszym od 1 i już ostro nie jest. Do portretu to ten obiektyw jest raczej średni, 100mm na FF za krótko do bardzo wąskich kadrów, a za duża GO przy szerszych. Przy portrecie zdecydowanie olałbym ISa i kupił 85/1.8 + coś dłuższego.

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Jak czytam teksty w stylu "czy nie za ostry do portretu" to ogarnia mnie wesołość . Jak za ostry to się używa filtra Gaussian blur...Przy portrecie zdecydowanie olałbym ISa i kupił 85/1.8 + coś dłuższego.
    Też mam od rana dobry humor . Pytań i wątpliwości podałem więcej i łączą się one ze sobą. Jeślibym myślał nad zastosowaniem jakiegoś szkła TYLKO do portretu to tej setki macro nie brałbym pod uwagę. Foty macro dodatkowo z wykorzystaniem czasami do portretów - tak to kombinuję. 85mm mam taką jak Ty "MM" więc jest dobrze. 200/f 2 to za duża "kobyła" jak dla mnie. 135mm chętnie ale jaśniejsze niż jest obecnie .
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Szkło jest bardzo zacne. W sumie niezbyt duże i lekkie. Dopiero po dołożeniu megadługiej osłony zaczyna robić wrażenie. Pancernie zrobione jak na L-stałkę przystało. IS działa jak powinien i pomaga rzeczywiście nawet przy maksymalnych zbliżeniach - choć jego efektywność wtedy nie powala. Zdjęć na kompie ze względów technicznych jeszcze nie oglądałem.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 07-09-2009 o 22:47
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Szkło jest bardzo zacne. W sumie niezbyt duże i lekkie. Dopiero po dołożeniu megadługiej osłony zaczyna robić wrażenie. Pancernie zrobione jak na L-stałkę przystało. ... Zdjęć na kompie ze względów technicznych jeszcze nie oglądałem.
    Jakie zdjęcia udało Ci się nim zrobić ? Tylko macro ? Z jaką puszką testowałeś ? Pokaż jakieś foty - oby też zrobiły wrażenie (chodzi mi o jakość a nie temat czy artyzm ;-) ). Dzięki .
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Pisałem wyłącznie o budowie. Gdy będę mógł oglądnąć i pokazać zdjęcia to to zrobię.
    Co do wrażeń to mam jedno - że czasami lepiej nic nie pisać 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Co do wrażeń to mam jedno - że czasami lepiej nic nie pisać 8).
    Nie picuj tutaj, tylko dawaj mięcho! Szkło ma IS, pewnie 4 stopniowy, czyli dało radę czy nie na 7Demce przy 1/25 i 1/50 w 1:1? - wtedy IS spada do 2 EV.
    the silence is deafening

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    I sam IS to dużo (kurcze, tacy miłośnicy Sonolty nie mają takich dylematów - IS do każdego obiektywu - w matrycy). Gdyby 135mm f/2L był z IS, to pewnie bym go wybrał. Ale tu jest bardziej uniwersalne 100mm z IS-em, i opcją makro.
    Ktora ze stabilizacji w body dziala w macro?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Nie picuj tutaj, tylko dawaj mięcho! Szkło ma IS, pewnie 4 stopniowy, czyli dało radę czy nie na 7Demce przy 1/25 i 1/50 w 1:1? - wtedy IS spada do 2 EV.
    Dokładnie! Najpierw narobił smaku, a potem oczekuje kultury jak ślinka leci...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Dokładnie! Najpierw narobił smaku, a potem oczekuje kultury jak ślinka leci...
    Zdjęcia były robione 500D i 30D - jak powiecie gdzie mogę zapodać Raw-y to po południu tam kilka wrzucę 8).
    Kapitan Wagner

Strona 5 z 62 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów