No ba! Nie darmo przecież piszą, że:The Canon EF 100mm F2.8L IS USM macro will supplement, rather than replace the existing 100mm F2.8 USM macro..
No ba! Nie darmo przecież piszą, że:The Canon EF 100mm F2.8L IS USM macro will supplement, rather than replace the existing 100mm F2.8 USM macro..
EOS - conditio sine Kwanon...
No to mamy:
- baza = 100 2.8 macro
- 2x baza = 100L 2.8 (za uszczelki, doniczke i IS)
- 3x baza = 180L 3.5 (za +80mm, doniczka, stojak; -uszczelki, -IS)
.
olac polskich dystrybutorow ;]
jak obiektyw bedzie w usa po tysiac baksow to kupie to szkielko przez ebay (oczywiscie pod warunkiem dobrego obrazka, ale jak Parteq juz wspomnial.. za te pieniadze nie moze byc szitu)
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Cena (1050$ o której się mówi) praktycznie ta co za 135mm f/2L.
Pytanie co wybrać? W większości raczej robię nie-makro, makro to byłoby jakieś 10-20% zastosowania tego szkiełka...
Wnioskuję że AF będzie szybszy niż w starym 100mm macro, bo raz - L-ka, dwa - nowa konstrukcja (stara ma swoje lata), trzy - trzy zakresy ostrzenia a nie dwa jak to zwykle w makro bywa. Choć szkła cięższe do ruszenia, bo filtr o średnicy 67mm. Głównie wolny AF makro ogranicza zastosowania portretowe. Jeśli będzie szybki... Pytanie jak szybki w porównaniu do 135mm f/2L.
Światełko gorsze o 1EV ale na ostrość (już stare makro jest OK) nie będzie co narzekać.
I sam IS to dużo (kurcze, tacy miłośnicy Sonolty nie mają takich dylematów - IS do każdego obiektywu - w matrycy). Gdyby 135mm f/2L był z IS, to pewnie bym go wybrał. Ale tu jest bardziej uniwersalne 100mm z IS-em, i opcją makro.
Ja również zadaję sobie pytania.
- jeśli miałbym 100L macro to o ile % wzrosłoby moje zastosowanie tego szkła w macro (o pewne zlecenia nawet teraz nie zabiegam, bo nie mam macro) ?
- jeśli szybkość AF w stosunku do 135L byłaby przybliżona to robi się coraz ciekawiej (ile ciekawiej ? ;-) )
- czy do portretów nie będzie jednak za ostry ?
- kiedy wyjdzie 135mkII i co w nim poprawią ? Jasność ? Dodadzą H IS ?
Z popularnych "L" stałek Canonowi zostało do wypuszczenia w wersji mkII jeszcze 35mm i 135mm więc ... kiedy ?
Chyba z rok poczekam albo wezmę się za foty macro i wtedy wybór będzie oczywisty.
Ostatnio edytowane przez BuRton ; 01-09-2009 o 22:20
Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9
"Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
... mój zestaw...