Strona 58 z 62 PierwszyPierwszy ... 8485657585960 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 571 do 580 z 618

Wątek: Canon EF 100 mm f/2,8 L macro IS USM

Bywalec Awatar welury
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi. Zbieram PLN. Miałem obawy ostrzenia ze względu na małą odległość pomiędzy 3m a nieskończonością. Podobnie ma 24L, ale w szerokokątnym 3m to właściwie nieskończoność. Optyczne.pl piszą w teście, że ustawianie ręczne można sobie wybić z głowy. Ale jeśli autofokus działa sprawnie to 1/2 biedy.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez welury Zobacz posta
    Optyczne.pl piszą w teście, że ustawianie ręczne można sobie wybić z głowy. Ale jeśli autofokus działa sprawnie to 1/2 biedy.
    Hm... nie chciałbym Cię wprowadzić w błąd moją entuzjastyczną opinią...
    Z pewnością mam szersze ujęcia (sprawdziłem) robione tym obiektywem i z pewnością nie ostrzyłem wtedy ręcznie, bo nie było potrzeby. Większość zbliżeń natomiast (a takich zdjęć zrobiłem dużo) to ostrzenie manualne i tutaj mogę dać głowę pod topór, że nie tylko nie sprawia to problemu, ale wręcz robi się to szybko i przyjemnie.

Pozdrawiam
    Piotrek
    6D, 5D MkII, 400 f5.6L, 70-200 f2.8L IS II, 100-400 II, 100 2.8L IS, TC 1.4x II - http://www.piotrkonopka.pl

Bywalec Awatar welury
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Oczywiście w zakresie makro ostrzenie ręczne jest możliwe dzięki temu, że prawie cały zakres pierścienia przypada na odległość do 3m. Ale w zakresie 3m - nieskończoność?
    Pozdrawiam

Coś już napisał Awatar seti_60d
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Jak dla mnie, to szkiełko jest idealne. Nie próbowałem ręcznego ostrzenia, bo szczerze mówiąc po to wydałem ponad 3 tysie, żeby nie martwić się o MF. Zaletą tego słoika jest to, że możemy podejść naprawdę blisko przy portrecie, a AF zrobi co trzeba. Może czasem przy szybkich przejściach z dalszego planu na bliższy ten obiektyw zgubi się troszkę na chwilę, bo lubi bliskie plany, ale USM naprawdę szybko działa, poza tym mamy rękę na pierścieniu do regulacji i można bardzo szybko skorygować odległość, bo nie zajmujemy się przy tym szkle ogniskową.

To dość specyficzne szkło, ale moim zdaniem jedno z lepszych. Należy sobie tylko zadać pytanie, czy będziemy go używać. Kiedy nie mam czasu na przepinanie, to używam 70-200. Jak mam czas, albo mam dwa aparaty pod ręką, to 100 jest nie do pobicia. Lekka i szybka, plastyka i bokeh dla mnie lepsze niż dla 70-200 - no ale to pewnie każdy powie, po prostu stałka jest zawsze lepsza, o ile możemy jej użyć.
    aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)

Bywalec Awatar welury
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czy byłby ktoś chętny spotkać się i pokazać 100 f/2,8 w akcji. Tylko Kraków niestety.
    Pozdrawiam

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie Odp: Canon EF 100 mm,f/2,8 L macro IS USM

Heh... Uwielbiam to szkło ale po iluśtam sesjach stwierdzam, że moja setka ma FF.

Na bliskich odległościach jest bardzo OK ale np. przy portretach całej sylwetki - czyli z tak z okolic powyżej 5 metrów focus ostrzy jakieś 30 cm przed obiektem.

Ma/miał to ktoś z Was?

W przyszłym tygodniu > CSI Żytnia...

.
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta
    ...
    Ma/miał to ktoś z Was?

...
    .
    Żarty sobie stroisz?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Żarty sobie stroisz?
    No nie właśnie.
    Dziś miałem plener i mam b. duży odsetek zdjęć z FF. Mam to na 5D mkI. Pozostałe szkła spisują się na tym body b. dobrze.
    W weekend potestuję z 40D i drugim 5D.

Wysyłał już ktoś z Was to szkło do kalibracji??
    Czy tylko mnie się taki shit przytrafił?
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Ja swoim zrobiłem raptem jedną sesje portretową, ale też zauważyłem że przy szerszych portretach potrafi ustawić ostrość przed.

Awatar KoArtFoto
    Miasto
    Szczecin

witam, kieruje tu swe pytanie do użytkowników Canona 5d vIII
    interesuje mnie połączenie 5dvIII z C 100mm macro L, jutro kupuje te puszkę i chce do niej 100-tke jako portret + macro - czyli wykorzystać uniwersalność, stabilizacje, dodam ze lubię ostrość w portrecie wiec świadomie wybieram 100L a nie 135L ( nie żeby 135-tce jej brakowało ), biorę do niej tez 35mm 2.0 ale to już inna sprawa,
    w każdym razie interesuje mnie jaka 100L osiąga szybkość z 5dvIII, jak im się razem współgra w słabym świetle - czyli raczej techniczne połączenie niż optyczne ( bo tego spodziewam się na wysokim pułapie - robiłem 5d v2 + 100L i obrazek jest super lecz szybkość AF nie porywa )
    pozdrawiam

Strona 58 z 62 PierwszyPierwszy ... 8485657585960 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów